Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Tasdik Memuru Gibiyiz'

Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, ilçe belediyelerini Anakent Belediyesi'ne bağlayan "Büyükşehir Belediyesi Yasası"nın ilçe belediye başkanlarını "tasdik memuru" haline getirdiğini söyledi.

Cumhuriyet ANKARA



yaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, ilçe belediyelerini Anakent Belediyesi'ne bağlayan "Büyükşehir Belediyesi Yasası"nın ilçe belediye başkanlarını "tasdik memuru" haline getirdiğini söyledi. Söz konusu yasanın, yerel yönetimlerin yetkilerini sınırlandırması nedeniyle hizmetleri engellediğini belirten Başkaraağaç, "Bu yasa, yerel parlamentoda özgür iradeyle almış olduğumuz meclis kararlarını Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylatmak zorunluluğunu getiriyor. Eğer siyasi farklılık varsa, alınmış olan bir kararın Anakent Belediye Meclisi'nde kabul edilmeme ihtimali var" dedi. Başkaraağaç, "Büyükşehir Belediyesi Yasası"nı "Melih Gökçek'in özel yasası" olarak tanımladı.

İlçe belediyesince alınan bir yatırım kararının, Anakent Belediyesi tarafından onaylanmaması durumunda iptal edildiğine ve konunun yargı yoluyla çözülmeye çalışıldığına dikkat çeken Başkaraağaç, "Günümüzde kişilerin keyfine göre özel yasalar çıkartılıyor. Yerel yönetimleri ilgilendiren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası çıkartıldı ki biz bunun adını 'Melih Gökçek Yasası' olarak da koyabiliriz. Kendisi de bunu inkar etmiyor. 'Ben bu yasayı kendim hazıladım ve kendim çıkarttım' diyor. Bu yasa, ilçe belediyelerini yok sayan bir yasadır. Sadece yakasındaki rozetle hiçbir belediye başkanı çalışma yapamaz. İlçe belediyeleri kendi kararlarını kendileri alamıyor" diye konuştu. Demokrasinin özümsenmesi gerektiğini vurgulayan Başkaraağaç, eski hükümdarlık dönemlerini yaşatmaya çalışan yöneticilerin "ben yaptım oldu" mantığını değiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Başkaraağaç, şunları kaydetti:

"Ayaş'ın 18 köyü ve 3 tane beldesi var. Bu köylerin çoğu Anakent Belediyesi'ne bağandığı için mahalle oldu. Örnek verecek olursak Gökler ve Tekke köylerinin bize mesafesi 17 km. Gökçek'in yasasına göre bir köyün merkeze mesafesi 17 km ise o köyün asfaltı suyu, altyapı ve imar durumunu Anakent Belediyesi düzenleyecek, ilçe belediyesi ise o köyün sadece çöpünü toplayacak. Ancak, yasalar bunu da sınırlamış. Buna göre, 12 metrenin üzerindeki yollar Anakent'in sorumluluğundadır, 12 metrenin altındaki yolların bakım ve asfaltını ise ilçe belediyeleri üstlenecektir. Köylerimizde zaten 12 m'nin üzerinde yol fazla yok. Anakent Belediyesi ana yollara asfaltı döküp bıraktı. İler Bankası'ndan gelen belediye payımızın yaklaşık 100'de 45'lik dilimine denk gelen para, altyapı ve üstyapı hizmetleri olarak Anakent Belediyesi'ne buralara hizmet götürmesi için kesiliyor. Karşılığında kısıtlı bir parayla, köylerimizin 12 m'nin altındaki yollarının ilçe belediyesi tarafından asfaltının yapılması bekleniyor. "

Büyükşehir Belediyesi Yasası'na karşın Ayaş'a önemli hizmetler getirdiklerini söyleyen Başkaraağaç, 7 trilyon civarında yatırım yaptıklarını kaydetti. Ayaş ilçesinin öncelikli gereksinimlerine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Başkaraağaç, "Yaklaşık 50 yıldır içme suyu sorunumuz vardı. Bu sorunu tamamen çözdük. İmkansızlıklara rağmen 2.5 trilyonluk bir yatırımla sağlıksız termal su içen Ayaş halkına temiz içme suyu getirdik.Yollar çamurluydu. Parke çalışmaları bitmek üzere, yolları düzeltiyoruz. Yeşil alan ve park projelerimiz var. İki katlı otoparkın yanı sıra düğün salonu ve açık hava sineması gereksinimimiz vardı bunları yapıyoruz" dedi. Başkaraağaç, kaplıcalara sahip Ayaş ilçesinde sağlık turizmine yönelik büyük projeler planladıklarını da söyledi. Ayaş'ın Türkiye'nin tiftik depolarından biri olduğuna işaret eden Başkaraağaç, tiftiğin kadınlar tarafından işlenmesini sağladıklarını anlattı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile gerçekleşirdikleri proje kapsamında Ayaş'a 288 konut yaptırdıklarını bildiren Başkaraağaç "Ayaş'ın merkezinde betonlaşma olmasını istemiyoruz, çünkü tarihi dokuyu korumak istiyoruz. Aşağı Ayaş ve yukarı Ayaş olarak Ayaş ikiye bölünmüş. Bizim amacımız, bu bölünmeyi ortadan kaldırıp, yerleşim planında bir bütünlük sağlamak" dedi. İlçenin 450'nin üzerinde şehidi olduğunu söyleyen Başkaraağaç, bölgeye büyük bir şehitlik yapacaklarını açıkladı. Başkaraağaç, Ayaş'ta sayısı 900'ün üzerinde olan tarihi konakların restorasyonu ile tarihi dokuyu ve kültürü yaşatmayı amaçladıklarını, ilçeyi açık hava müzesi yapmayı planladıklarını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasdik-memuru-gibiyiz_50115.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!