Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Tasdix" ile Fikirler Anında Kayıt Altında

Fikir sahiplerinin, “Taksdix” aracılığıyla internet üzerinden dokümanlara anında eklenen zaman damgası sayesinde, eserlerinin özgün ve kendilerine ait olduğunu hukuki alanda kolaylaşacağı söyleniyor.

yapi.com.tr/Filiz YAVUZ
"Tasdix" ile Fikirler Anında Kayıt Altında

Eczacıbaşı Bilişim ve e-Güven fikir haklarının korunmasında önemli bir adım attı. “Tasdix” aracılığıyla internet üzerinden dokümanlara anında eklenen zaman damgası sayesinde, eserlerin kime ait olduğunun anlaşılmasının hukuki alanda kolaylaşacağı söyleniyor. Tasdix’in hedef kitlesini mimarlar, tasarımcılar, yazarlar, meslek birlikleri, yazılım firmaları kısacası “fikri olan herkes” oluşturuyor.

Eczacıbaşı Bilişim ve e-Güven’in ortak projesi “Tasdix” İstanbul Modern’de gerçekleştirilen toplantıyla basına tanıtıldı.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Bilişim Genel Müdürü Dr. Tarık Aşkın, E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, Avukat Erdem Türkekul, Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan, Kerem Görsev ve Erol Evgin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Faruk Eczacıbaşı, temel işlevi elektronik ortamdaki her tür dosyayı güvenilir, uluslararası standartlara uygun, yasal geçerliliği olacak şekilde; işlemin yapıldığı anda ve işlem yapılan bilgisayarda olduğunu gösteren onaylama hizmetini internet üzerinden vermek olan Tasdix’in Türkiye’de bu konudaki önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ifade ederek şunları dedi:

“Tasdix sayesinde her yeni fikir ya da eser sahibi eserini bilgisayarına kaydettiği anda zaman damgası ekleyebilecek ve bu kayıt Türkiye Cumhuriyeti adli mercileri nezdinde 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu sayesinde hukuksal bir delil olarak kabul ediliyor. Türkiye’de her geçen gün fikri ve sınai haklar konusunda ilerleme kaydediyoruz. Tasdix bu konudaki uygulamaları hızlandıran kullanımı kolay, aynı zamanda güvenilir bir çözüm olarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Nasıl postanede pula zaman damgası vuruluyorsa Tasdix ile fikirlerinize zaman damgası vurup, onların size ait olduğunu kanıtlayabileceksiniz“

Faruk Eczacıbaşı ve Garo Mafyan
MSG'nin Tasdix kullanması için sözleşmeye
imza atarken

"Türkiye'de hak sahipliğinin kanıtlanması zor"
Türkekul Hukuk Bürosu sahibi Avukat Erdem Türkekul ülkemizde fikri haklar konusunda yaşanan sorunların en önemlilerinden birinin hak sahipliğinin kanıtlanması sorunu olduğunu dile getirerek “Ülkemizde fikri hakların korunmasıyla ilgili yaşanan sorunların en önemlilerinden biri, hak sahipliğin kanıtlanması sorunudur. Uygulamada hak sahipliğinin kanıtlanması için eserin noterde suretinin çıkarılması, iadeli taahhütlü mektupla eser sahibinin eseri kendisine yollaması gibi masraflı ve içeriğin gizliliği açısından güvenli olmayan çeşitli yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerin hepsinin ortak noktası eserin oluşturulma anı ile ilgili zaman bilgisinin kayıt altına alınması ve bunun mahkemelerde delil olarak kullanılabilmesi. Tasdix, eserin oluşturulma anını kanıtlayabilecek nitelikte, delil elde etmemizi sağlayarak bu sorunu çözümlüyor” diye konuştu.

e-imza çalışmalarının yetkili elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-Güven Genel Müdürü Can Orhun ise Tasdix’in www.tasdix.com adresinden üyelikle veya bilgisayara yüklenecek olan “Tasdix” programı sayesinde hizmet verdiğini belirterek ”Tasdix”in kullanımı kolay ve ekonomik bir çözüm olacak şekilde tasarlandığını vurguladı. Orhun konuşmasına şöyle devam etti:

“Kullanıcılar ücretsiz olarak üye oldukları Tasdix internet sitesinden, ihtiyaçları kadar kontör satın alarak hemen dosyalarına zaman damgası ekleyebilirler. Oluşturulan sistemde kullanıcının dosyasına veya dosyanın içindeki bilgilere erişim söz konusu değil. Tasdix, Internet üzerinden yapılan basit bir işlemle dökümanlarınızı hiçbir yere göndermeden, bilgisayarınızın üzerinde damgalamanızı sağlıyor."

Tasdix'i ilk kullanmaya başlayan sanatçılar, Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) sanatçıları oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasdix-ile-fikirler-aninda-kayit-altinda_54547.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!