Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taşyapı'ya Kıyak İddiası

CHP, Başbakan Erdoğan'ın hemşerisi Taşyapı inşaat şirketinin sahibi Emrullah Turanlı'ya Ergene Havzası'nda 13 milyon YTL değerindeki arazinin ihalesiz 2 milyon YTL'ye satıldığını öne sürdü.

Milliyet Gazetesi/Esra ÖZSÜMER
Taşyapı'ya Kıyak İddiası

HP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Ergene Havzası'nın çıkış kaynağında, 13 milyon YTL değerinde bir arazinin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hemşerisi olan ve son 5 yılda yıldızı parlayan Taşyapı inşaat şirketinin sahibi Emrullah Turanlı'ya, çimento fabrikası yapılması için, ihalesiz olarak taksit kolaylığı sağlanarak 2 milyon YTL'ye satıldığını açıkladı. Dibek, TBMM Genel Kurulu'nda gündemdışı söz alarak, satıştaki soru işaretlerini gündeme taşıdı.

Dibek'in Milliyet'e aktardığına göre, satış süreci şöyle gelişti:
"Taşyapı firmasının sahibi Turanlı, nisanda, çimento zamlarına kızıp fabrika kurmaya karar verdiğini, 140 milyon dolara Edirne'de çimento fabrikası kuracaklarını açıkladı ve Avrupa Çimento AŞ'yi kurdu. Maliye Bakanlığı da Kırklareli'nin Vize Kaymakamlığı'na bir yazı göndererek, Çakıllı beldesinde bulunan 1/100000 ölçekli haritalarında tarım arazisi olarak belirlenen 538 dönümlük, rayiç bedeli 13 milyon YTL olarak belirlenen arazinin Avrupa Çimento'ya satışının ihalesiz yapılmasını istedi.
2 milyon YTL'ye satış için işlemleri tamamlaması istenen firma bu kez de yasal 'taksit' hakkını kullanmak istedi ve 500 bin YTL'lik ilk taksiti yatırdı. Ancak bu arada sanayi tesisi ruhsat alınabilmesi için öncelikle 1/25000'lik planlarda bu alanın sanayi arazisi olarak gösterilmesi koşulunun yerine gelmesi de beklenmedi. Bu haritaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Metropolitan Proje Merkezi tarafından hazırlanması, satış işleminin bu haritalar çıkmadan gerçekleşmesi de 'sanayi tesisi' garantisinin alındığı görüşünü güçlendirdi.

Bu arada arazinin, kirlilikle boğuşan Ergene Havzası'nın çıkış noktasının hemen üstünde, 1. sınıf tarım arazisi alanında ve ormanlık alanın hemen yanında bulunması, 50 km'lik alanda üçüncü çimento fabrikasının kurulacak olması da bölge halkıyla çevrecileri harekete geçirdi."
Dibek, bu sürecin, Başbakan'ın hemşerisine sipariş usülü bir satış gerçekleştiği yolunda kuşkuları güçlendirdiğini vurgularken, "Mutlaka satışın durdurulması için dava açılacaktır" dedi.

'Üzerimden siyaset yapılıyor'
Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, yatırımın sadece Taşyapı'nın değil, yüzde 50 ortaklıkları bulunan Avrupa Çimento adlı şirketin yatırımı olduğunu ifade etti. 'Üzerimden siyaset yapılıyor' diyen Turanlı, iddiaların ve arazinin satışına ilişkin haberlerin çıkış nedeninin çimento tekeli olduğunu savundu:
"Bölgede iki çimento fabrikasının olması bizim oraya çimento yatırımımızı engellemez. Bu tür haberlerin çıkışının bir sebebi de AKP ile CHP'nin nedense hep Taşyapı üzerinden siyaset yapmasıdır. Taşyapı ne zaman bir yatırım yapacak olsa bu tür ithamlarla karşılaşıyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasyapiya-kiyak-iddiasi_56833.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!