Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TC Kimlik No Krizinde Son Karar

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), seçim öncesi büyük tartışma yaratan TC kimlik numaralı resmi belgesi olmayanların oy kullanamayacağı yönündeki kararını yeniden gözden geçirme kararı aldı. YSK, TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneği getirilmesi halinde "oy kullanılabilir" kararını verdi.

Vatan Gazetesi
TC Kimlik No Krizinde Son Karar

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), seçim öncesi büyük tartışma yaratan TC kimlik numaralı resmi belgesi olmayanların oy kullanamayacağı yönündeki kararını yeniden gözden geçirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül YSK Başkanı Muammer Aydın’ı Köşk’e davet ederek, sorunun çözümü için devreye girerken, Aydın ile görüşen siyasi parti temsilcileri, "Aldığınız karar YSK’nın kuruluş amacına ters" diyerek, YSK’ya sorunun çözümüne ilişkin bir dizi formül önerdiler. TBMM’de grubu bulunan partilerin temsilcileri, YSK’nın TC kimlik numaralı resmi belgesi olmayanların seçimde oy kullanamayacağına ilişkin kararı nedeniyle, seçimlere katılım oranının düşeceği ve oy verme işlemi sırasında çok sayıda tartışma yaşanacağına ilişkin endişelerini, dün YSK Başkanı Muammer Aydın’a bizzat aktardılar.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, dün YSK’ya giderek, Başkan Aydın ile görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Çetinkaya, seçimlerde T.C Kimlik numarası ile oy kullanma zorunluluğuyla ilgili meydana gelen sıkıntıların giderilmesi veya yumuşatılması amacıyla YSK’ya geldiklerini söyledi.

Formül önerdiler mi?

Çetinkaya, "Daha kolay çıkartılabilen nüfus kayıt örnekleri de geçerli olsun. Veya resmi belge niteliğinde olan ve üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan yeşil kart veya vergi kimlik kartları da gösterildiği takdirde kabul edilmesi önerisini getirdik. YSK Başkanı da bu konuda notlarını aldı" dedi. Çetinkaya, "Kararın kamuoyuna geç yansıtılmasını neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine, konunun günlerdir tartışıldığını, kendisinin de konuyla ilgili YSK’ya iki defa yazılı müracaatta bulunduğunu belirtti. Çetinkaya, "Sayın Başkan, (seçim takvimi Ocak ayında başladı, biz o zaman belirttik) dedi. Birçok üst düzeyde görevlerde olan arkadaşlarımız arasında bile T.C Kimlik Numarası’nı almayan arkadaşlarımız var. Bu yargının içinde de siyasilerde de var" diye konuştu.

1 yıl önce neden düşünülmedi?

"Bir yıl önce yasa çıkarılırken bunu düşünmediniz mi?" sorusuna da Çetinkaya, "Bu a, b, c partisinin sorumluluğunda değil. Bu kanunu çıkardığınızda vatandaşa 'kanunu çıkarttık'diyorsunuz. Vatandaş gidip de yeni nüfus cüzdanı çıkarmamışsa şu anda onun tartışmasını yapmak kimseye bir şey kazandırmaz" yanıtını verdi.

Yasa ne diyor?

Milletvekilleri, bir yıl önce yapılan 298 sayılı yasanın 87. maddesinde yapılan değişikliğe de dikkat çektiler ve bu maddeye göre oy vermede seçmenin kimliğinin tespiti açısından nüfus cüzdanlarının "üzerinde vatandaşlık numarası bulunması gereken belgeler" arasında yer almadığını savundular. "Kimlik no şartını nüfus cüzdanı için değil diğer belgeler açısından aramalısınız" dediler. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de, önceki gün yaptığı açıklamada, yasa metnine dikkat çekerek, "YSK, nüfus cüzdanını da üzerinde vatandaşlık numarası bulunması gereken belgelerden sayıyor. Halbuki, 87. maddede konu çok açık. YSK, kararını bu çerçevede gözden geçirerek, hiç olmazsa, nüfus cüzdanlarını kabul etmeli" demişti.

YSK Başkanı Aydın’ın ise, kimlik no şartını, yürürlükteki tüm mevzuatı dikkate alarak öngördüklerini, ayrıca kimlik no zorunluluğuyla mükerrer oy kullanımının da önüne geçileceğini anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tc-kimlik-no-krizinde-son-karar_67511.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!