Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tekerlekli Pansiyonu Yıkım Ekiplerinden Kaçırdı

Belediyenin yıkım ekiplerinden kaçırmak için gecekondusunu tekerlekli olarak inşa eden vatandaşın hikayesinin anlatıldığı Kemal Sunal’ın 'Gülen Adam' filminin bir benzeri, Rize’de gerçekleşti. Ayder Yaylası’ndaki Milli Park alanına tekerlekli pansiyon inşa eden Mustafa Durmuş, yıkıma gelen görevlilerden pansiyonunu kaçırarak kurtardı. Tekerlekli

Radikal Gazetesi
Tekerlekli Pansiyonu Yıkım Ekiplerinden Kaçırdı

Belediyenin yıkım ekiplerinden kaçırmak için gecekondusunu tekerlekli olarak inşa eden vatandaşın hikayesinin anlatıldığı Kemal Sunal’ın 'Gülen Adam' filminin bir benzeri, Rize’de gerçekleşti. Ayder Yaylası’ndaki Milli Park alanına tekerlekli pansiyon inşa eden Mustafa Durmuş, yıkıma gelen görevlilerden pansiyonunu kaçırarak kurtardı. Tekerlekli pansiyonu yıkamayan görevliler, biri Mustafa Durmuş’a ait olan 10 binayı yıktı.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Kaçkar Dağları Milli Park sahasında yer alan ünlü Ayder Yaylası’na kaçak olarak inşa edildiği belirlenen 10 bina mahkeme kararıyla yıkıldı. 120 kişilik Jandarma kuvvetiyle yaylaya ulaşan Milli Park görevlileri kaçak yapıları teker teker yıkmaya başladı. Yıkımlar sırasında yapı sahipleri ile görevliler arasında tartışmalar yaşandı. Jandarmanın araya girmesiyle tartışmalar büyümeden önlendi. Vatandaşlar yıllardır dedelerinden kalan arazilerde yaşadıklarını belirterek, alanın sonradan Milli Park ilan edilmesi ile mağdur olduklarını ileri sürdü.

Tekerlekli pansiyon milli park dışına çıkarıldı

Yıkım ekibi son olarak Mustafa ve Ayşe Durmuş çiftinin yayladaki kaçak yapılarını yıkmak için harekete geçti. Ayşe Durmuş, eline benzin bidonu alarak evinin yıkılması halinde kendisini yakacağını söyledi. Sakinleştirilen Durmuş, daha sonra yıkıma izin verdi. Çiftin evini yıkan ekipler, sıra tekerlekli pansiyona geldiği sırada ilginç bir durumla karşılaştı. Durmuş çifti, beş yıl önce Kemal Sunal’ın bir filminden esinlenerek inşa ettikleri 20 metrekarelik iki odalı, altı yataklı tekerlekli pansiyonu, iş makinesi yardımıyla çekerek Milli Park sahasının dışına çıkardı. Durmuş çifti böylece Lazca’da, 'Buyurun konaklayın' anlamına gelen 'Ela Dicini' adını taşıyan tekerlekli pansiyonu yıkım ekiplerinden kurtarmış oldu. Yıkım ekibi Milli Park sahası dışına çıkarılan pansiyonu yıkamayınca yayladan ayrıldı.

Bakanlar söz verdi ama yıkıldı

Evinin yıkılması sırasında gözyaşlarına boğulan Mustafa Durmuş, dedelerinin yaşadığı yaylada kendilerinin de yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, alanın Milli Park ilan edilmesiyle mağdur olduklarını söyledi. Durmuş, "Benim evimi yıktılar. Ben burada hem yaşıyor hem de turizmcilik yapıyordum. Şimdi yapacak hiçbir şeyim kalmadı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Çocuklarımı nasıl okutacağım? Yazın Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ buraya gelip bana misafir olmuşlardı. Durumu onlara anlattım. Valiyi benim yanımdan aradılar. Bana müsaade edeceklerini söylemişlerdi. Ama şimdi evimi yıktılar" dedi. Durmuş, evini kurtaramadığını ancak pansiyonu tekerlekli olması nedeniyle kurtardığını belirterek, "Tekerlekli pansiyonu Milli Park sahası dışına çıkararak Belediye sınırlarına götürdüm. Böylece onu yıkamadılar" diye konuştu.

Vali: Kaçaklarla mücadele sürecek

Rize Valisi Kasım Esen, yıkımlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada turizm bölgesi olan Ayder Yaylası ve diğer yaylalarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini belirterek, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da yaylalardaki çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesini istemişti. Bu nedenle bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Ayder Yaylası’nda yıkılan yapıların kaçak olduğuna ilişkin mahkeme kararı var. Mahkeme kararı uygulanmıştır. Ayder ve diğer yaylalardaki kaçak yapıların yıkılmasına devam edilecek" dedi.

Filmi 1989'da çekildi

Kartal Tibet’in yönettiği ve senaryosunu Erdoğan Tünaş’ın yazdığı 'Gülen Adam' 1989’da çekildi. Başrollerinde Kemal Sunal, Aydan Burhan, Ahmet Sezerel ve Bilge Zobu’nun başrollerini paylaştığı filmin konusu ise şöyle: Yusuf Şaplak (Kemal Sunal), gülerek doğan ve her olaya gülerek tepki veren bir adamdır. Yusuf’un bu durumu doktorların ilgisini çeker. Herkes onun ağlayacağı olayı beklemektedir. Bu sırada Yusuf hayat şartlarıyla da boğuşur. Ev alacak parası olmadığı için gecekondu yapar, gecekonduyu da belediyenin yıkım ekiplerinden kurtarmak için tekerlekli bir platformun üzerine inşa eder. Film, çekildiği dönemdeki hayat şartlarını, fairliği, gece kondu yıkımlarını ve bunların karşısında akıllıca düşünen bir adamın başına gelenleri anlatır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tekerlekli-pansiyonu-yikim-ekiplerinden-kacirdi_65044.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!