Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tekfen ve Varyap’a Suudi Prens’le Birlikte Dünyaya ’Yeni Açılım’ Görünüyor

20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin müslümanları sıralamasında sekizinci sırada yer alan Suudi Arabistan Prensi Talal Bin Abdulaziz’in şirketi PTA, ortaklık konusunda 3 Türk şirketi ile görüşmelere başladı. Ortakları ile önce Suudi Arabistan’da 1-2 milyar dolarlık proje gerçekleştirmek isteyen Prens bu ortaklıktan memnun kalınması

Hürriyet Gazetesi
Tekfen ve Varyap’a Suudi Prens’le Birlikte Dünyaya ’Yeni Açılım’ Görünüyor

20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin müslümanları sıralamasında sekizinci sırada yer alan Suudi Arabistan Prensi Talal Bin Abdulaziz’in şirketi PTA, ortaklık konusunda 3 Türk şirketi ile görüşmelere başladı. Ortakları ile önce Suudi Arabistan’da 1-2 milyar dolarlık proje gerçekleştirmek isteyen Prens bu ortaklıktan memnun kalınması durumundan yeni projelere de yeşil ışık yaktı. Prince Talal Bin Abdul Aziz Al Saud Sons Group Holding’in (PTA) CEO’su Abdulaziz Al Hassan, "Varyap ve Tekfen ile son 3-4 ay içinde çok sıkı bir görüşme trafiği yürüttük. Daha finale gelmedik. Ama bu ortaklık gerçekleşir ve memnun olursak, sadece Türkiye’de değil dünyanın diğer ülkelerinde de beraber yatırımlar yaparız" dedi.

Varyap ve Tekfen

Tekfen’le hálá görüşme aşamasında olduklarını ifade eden Al Hassan, şunları söyledi: "Suudi Arabistan’daki projeler için görüşme halindeyiz. Türkiye’de çok iyi fırsatlar ve projeler var. Ancak, bugün buradaki ana işimiz Suudi Arabistan’a birlikte açılmak. Prens bu yönde bir adım istiyor. Türkiye bu persperktifimizin bir parçası. Hálá bu görüşmeleri değerlendirme aşamasındayız. Bu şirketler bizimle sadece Türkiye’de değil, Suudi Arabistan’a gelip görüştüler. Son 3-4 ay içinde çok sıkı bir trafik yürüttük."

Ortak şirket kuralım

Ortaklıktaki felsefelerinin önce Suudi Arabistan’da bir proje yaparak başarılı olmaya dayandığının atını çizen Hassan, "Eğer bu ortaklıktan memnun olmuşsak daha sonrasında Türkiye ve üçüncü ülkelerde de birlikte yatırım yapmak istiyoruz. Bu kapsamda birlikte Türkiye’nin yanısıra diğer Ortadoğu ülkelerine ve belki de Avrupa ülkelerine de gideriz. Ortak bir şirket kurup daha sonra da onları bu şirkette hissedar yapmak şeklinde bir yapı planlıyoruz. Stratejik ortaklıklar şeklinde bir ortaklık yapmak istiyoruz. Suudi Arabistan’da konut ve karma projelerle ilgileniyoruz. Projenin şekli seçeceğimiz şehre göre değişir. Türkiye’ye yapacağımız yatırımlar bununla da sınırlı değil."

Dumankaya isteksiz

Al Hassan’ın "3 şirketle görüşüyoruz ama ikisini açıklarım" diyerek adını sakladığı üçüncü şirket bilinmiyor. Ancak Dumankaya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya kendilerinin geçtiğimiz yıl Mayıs ayından bu yana Prensin şirketiyle ara ara görüşmeler yaptıklarını söyledi ve şöyle devam etti: "Bizim Arabistan’a gitmek gibi bir niyetimiz yok. Eğer Arabistan şartı olmasaydı sıcak bakabilirdik. Zaten burada diğer şirketlerle gerçekleştieceğimiz büyük çaplı projeler için görüşmeler yapıyoruz." Four Seasons otellerinin ortağı olan Kral Abdullah’ın yeğeni Talal, yabancı yatırımlara olan ilgisiyle tanınıyor.

Körfez fonları otobüsle proje proje dolaştı

Körfez Fonları’nın 19’u Ataşehir-Bashçeşehir aksında yatırım yapabilecekleri projeleri daha yakından tanımak için otobüs ile tek tek dolaştı. Fonlara otobüste hem İstanbul, hem de projeleri tanıtan turist rehberleri eşlik etti.

Türkiye’ye 500 milyon dolar kaynak ayırdı

DUBAİ merkezli bir yatırım bankası olan Orion Investments İtanbul başta olmak üzere Türkiye’ye 500 milyon dolarlık kurumsal finansman kaynağı ayırdı. Sadece emlak projeleri için 100 milyon dolar ayırdıklarını dile getiren Orion Genel Müdür Yardımcısı Jihad Shannak şunları söyledi: "Özellikle ABD ve Avrupa’dan Türkiye’ye kaçış var. Körfez ve Ortadoğu’daki yatırımcılar da buradaki fırsatlara bakıyorlar, yatırım yapmak istiyorlar."

Alkol satmayan otel bulsak kaçırmayız

AL Aman Investment Company Başkan Yardımcısı Mohammed Al Ali, Kuveyt merkezli varlık yönetim şirketi olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye’de özellikle sağlık ve gayrimenkul ile ilgileniyoruz. Gayrimenkulde bitmiş, kira getirebilecek ticari projelere bakıyoruz. Ama bunun için erkek ve kadınların ayrı ayrı havuza girdiği oteller bizim için yeterli olmaz. İslami fon olduğumuz için bizim yatırım yapacağımız otelin domuz satmayan, alkol ikram etmeyen otel olması gerekiyor. Bunu bulursak yatırımdan kaçmayız."

Abu Dabili grup İzmir için istekli

Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, özellikle alışveriş merkezilerine potansiyel ortaklarla görüşmek için zirveye katıldı. Görüşmelerde İzmir’de Torunlar grubuyla yapacakları karma projeye ilgi gösterildiğini dile getiren Elmas, "Kağıthanedeki alışveriş merkezi projesi ile ilgili görüşmeler de yaptık" dedi.

Prens yatırım arıyor, diğerleri balık tutuyor

Regnum’un yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, Abu Dabi’den gelen Abu Dabi Investment Company ve Suudi Arabistan prensinin şirketi ile görüştü. Körfezden gelen diğer katılımcıların çok da ciddi olmadığını ifade eden Öztürk, "Oldukça düşük teklifler veriyorlar. Sanki yatırım yapmaya değil, balık tutumaya gelmiş gibiler" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tekfen-ve-varyapa-suudi-prensle-birlikte-dunyaya-yeni-acilim-gorunuyor_68221.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!