Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tekirdağ'da Riskli Binalar Tespit Ediliyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde (NKÜ) görevli akademisyenler ile öğrencilerden oluşan uzman ekip, kentte depreme karşı riskli yapıları belirliyor.

yapi.com.tr
Tekirdağ'da Riskli Binalar Tespit Ediliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, olası bir İstanbul depreminde etkilenecek iller arasında yer alan Tekirdağ'da, riskli binalar belirleniyor. NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin'in talimatıyla, üniversitenin Yapı İşleri Daire Başkanlığı'nda kurulan bir ekip, 70 bin binanın bulunduğu Çorlu'yu 'pilot bölge' seçerek çalışmalarına başladı.

DHA’da yer alan habere göre; NKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. öğretim görevlisi Ahmet Bal, deprem riski altındaki Tekirdağ'da önemli bir çalışma başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bu çalışma kapsamında tek bir yapının depreme dayanıklı olması aslında bir şey ifade etmiyor. Çünkü depreme nerede yakalanacağımız çok belirsiz bir konu. Depremin ne zaman olacağı da belirsiz bir konu. Bu yüzden tüm şehrimizin depreme dayanıklı olması lazım. Biz de bu anlamda makro düzeyde bakıp, şehir ölçeğinde konuyu değerlendirmek istedik. Bu konuyla ilgili de öncelikle Tekirdağ'ımızın bina yoğunluğunu inceledik. Bina yoğunluğu deprem riski ile değerlendirildiğinde, detaylandırıldığında öncelikli olarak bu çalışmaya Çorlu'dan başlamaya karar verdik. Çorlu'da yaklaşık olarak 70 bin binamız var. Bu 70 bin binanın yaklaşık 20 bin tanesi, 1998 yılından sonra inşa edilmiş. Dolayısıyla 50 bin tane riskli binanın olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla bir çalışma ekibi kurduk. Çalışma ekibinin ana kemiğini aslında inşaat mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri oluşturuyor. Bunun dışında yine yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz de bir araştırma grubu olarak çalışmaya başladı ve yaklaşık 6 aylık bir çalışma temposuna girdik."

'Bir yol haritası çıkarıyoruz'
Tekirdağ merkezinde bulunan 55 bin binanın 6 bin tanesinin 1998 yılından sonra inşa edildiğini söyleyen Bal, önceliği o nedenle daha fazla bina bulunan Çorlu'ya verdiklerini belirtti. Çalışmalarda 3 farklı yöntem kullandıklarını ifade eden Bal, "Bunlardan bir tanesi fema hızlı tarama, diğeri Kanada sismik tarama yönetimi, diğeri de Japon İndeks yönetimi. Bu 3 yönteme göre, hızlı tarama olarak yapılarımızın öncelikle durumlarını tespit ediyoruz. Daha sonrasında riskli yapılar ya da seviyeleri ortaya çıkıyor. Bu, hem yapıların üretildiği yönetmelik yıllarına hem zemin sınıflarına hem de binanın yapım koşullarına bağlı olarak değişiyor. Mimari sistemden, taşıyıcı sisteme kadar giden bir yol haritası çıkartıyoruz. Bu yöntemlerin uygulanabilirliği çok önemli. Tabii çalışmalarımızda özellikle Kanada sismik yönteminin Türkiye'deki binalarda daha uygun sonuç verdiğini tespit ettik. Ve bu amaçla da daha sonrasında, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerimizle, bir daha detaylı analizler ile riskli çıkan binaları daha ayrıntılı olarak kontrol etmiş oluyoruz. Böylece hızlı taramada tespit edilen sorunlara, düzensizliklere ya da yapılara daha detaylı olarak bakmış oluyoruz ve risk seviyemizi kontrol etmiş oluyoruz." diye konuştu.

'Yıkılacak diye bir şey yok'
Çalışmaların ardından eski yapıların yıkılmasının söz konusu olmadığını belirten Bal, "Halkımızın bilmesi gereken en önemli nokta; 'Bunlar, eski bina yıkılması lazım' diye bir şey söz konusu değil. Bir yapı mühendislik hizmeti gördüyse, uygun yöntemler ile güçlendirilebilir. Buradaki esas kriter şudur; yapının yeniden yapım maliyetinin yaklaşık yüzde 30'unu geçmiyorsa; güçlendirme maliyeti kabul edilebilir. Bununla ilgili üniversitemizde birçok deneysel çalışma yapılıyor. Geliştirilen bu hibrit yöntem birçok yerde uygulandı. Bu yöntem ile beraber güçlendirme, yeniden yapım maliyetinin yüzde 8 ile 10'nun mertebesinde yapılarımızı güçlendirebiliyoruz. Aslında mimari fonksiyonlarını ve çevre kontrolünü bozmadan, binada çalışırken bunu değerlendirip, gerçekleştirebiliyoruz." dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tekirdagda-riskli-binalar-tespit-ediliyor_201790.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!