Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Teşvikte Aslan Payı Güneş ve Rüzgar Enerjisine Verilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yenilenebilir enerji olarak adlandırılan güneş, rüzgâr ve sudan üretilen elektrik yatırımları için daha fazla teşvik vermeye hazırlanıyor. Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda değişiklik öngören bir yasa taslağı hazırlandığı ve bunun ocak ayının ikinci yarısında Meclis genel kurulu gündemine geleceği öğrenildi.

Referans Gazetesi
Teşvikte Aslan Payı Güneş ve Rüzgar Enerjisine Verilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yenilenebilir enerji olarak adlandırılan güneş, rüzgâr ve sudan üretilen elektrik yatırımları için daha fazla teşvik vermeye hazırlanıyor. Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda değişiklik öngören bir yasa taslağı hazırlandığı ve bunun ocak ayının ikinci yarısında Meclis genel kurulu gündemine geleceği öğrenildi.

Mevcut mevzuatta elektrik dağıtım şirketlerinin her birinin, bir önceki takvim yılında sattıkları elektrik miktarının, ülkede satılan toplam elektrik miktarına oranı kadar, yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik satın alması şartı bulunuyor. Satın alınacak bu elektrik için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) belirlediği bir önceki yıla ait Türkiye ortalama elektrik toptan satışı uygulaması kararlaştırılmıştı. Ancak bu fiyatın 1 kWh elektrik için 5-5.5 euro cent aralığında olması gerekiyor. Böylece yenilenebilir enerjiye belli bir fiyattan alım garantisi de verilmiş oldu. Yasa değişikliği taslağı ile bu maddede değişikliğe gidileceği belirtildi.

Bütün yenilenebilir enerji kaynakları için tek bir fiyat üzerinden alım garantisi verilen mevcut mevzuat; rüzgâr, su, güneş ve jeotermal enerjinin her biri için ayrı bir fiyat aralığı olarak belirlenecek. Güneş enerjisinden elektrik üretiminin maliyeti yüksek olacağı için en yüksek alım garantisinin de bu kaynak için öngörülmesi bekleniyor. Rüzgârdan üretilen elektriğin 1 kWh'si için alım garantisi tutarının 8 euro cent düzeyine yükseltilmesinin hedeflendiği belirtildi. Bakanlık bütçe görüşmelerinde ise güneş enerjisi için öngörülen alım garantisinin 25-28 euro cent düzeyinde olduğunun belirtildiği kaydedildi.
 
Santral techizatları Türkiye'de üretilecek

Kanun değişikliği ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik santrallarında kullanılan teçhizatın yurtiçinde imalatının teşvik edilmesinin de öngörüldüğü ifade edildi. Öte yandan, sektörün mevcut mevzuatta 2011-2012 dönemi sonrası için sektörün geleceğine yönelik bir yol haritası bulunmamasından şikâyetçi olduğu ve bu nedenle daha uzun bir dönemi kapsayacak şekilde düzenleme yapılacağı kaydedildi. Böylece yenilenebilir enerjinin geleceğine yönelik uygulamalar da belli olacak. Yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik kullanımı, bir süre sonra Avrupa'nın tüketimi için de zorunlu hale gelecek. Ancak Avrupa'nın mevcut kaynakları bu zorunluluğu karşılamaya yetmeyeceği için yenilenebilir enerji ithalatına gidecek. Türkiye'nin de bu kapsamda Avrupa ülkeleri için bir kaynak olması bekleniyor.
 
Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli

Türkiye'nin tespit edilmiş ekonomik hidrolik enerji potansiyeli yıllık 130 milyar kWh düzeyinde bulunurken yağışların ve suyun azalması nedeniyle sudan elektrik üretimi son yıllarda azaldı. Bu potansiyelin yüzde 35'i işletmede bulunurken yüzde 9'u inşaat aşamasında, geri kalan yüzde 56'sı ise proje seviyesinde bulunuyor. Rüzgâr atlası verilerine göre ise yıllık en az 5 bin MW en fazla da 48 bin MW büyüklüğünde rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunuyor. 31 bin 500 MW düzeyinde bulunan jeotermal enerji potansiyelinin 500 MW'lik bölümü elektrik üretimi için uygun. Türkiye'de güneş enerjisinden yıllık 380 milyar kWh'lik elektrik üretecek potansiyel mevcut. Bu potansiyel toplam 56 bin MW kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santralının üreteceği elektriğe eşdeğer.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/tesvikte-aslan-payi-gunes-ve-ruzgar-enerjisine-verilecek_65368.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!