Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TİM İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 3. Çeyrek Sonuçları Açıklandı

Temmuz-Eylül 2011 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre girdi maliyetlerinin yüzde 77 arttığını belirten ihracatçılar, yılın 4. çeyreğinde girdi maliyetlerinin yüzde 60,9, ihracatlarının yüzde 44,8 ve üretimlerinin yüzde 40,9 yükselmesini bekliyor. Yılın 3. çeyreğinde ihracatta müşteri kaybettiği pazar olduğunu belirten firmaların oranı yüzde

yapi.com.tr / AA
TİM İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 3. Çeyrek Sonuçları Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracatçı Eğilim Araştırması'na göre, ihracatçılar, bu yılın son çeyreğinde 50 bin yeni istihdam planlıyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıkladığı araştırmaya göre, ihracatçılar, Temmuz-Eylül 2011 döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla girdi maliyetlerinin yüzde 77, hammadde birim ithalat fiyatlarının yüzde 55,8, ihracatlarının yüzde 49,5, üretimlerinin yüzde 47,5, kapasite kullanım oranlarının yüzde 41,8, birim ihraç fiyatlarının yüzde 40,1, stok durumlarının yüzde 29,4, ihracatta karlılık düzeylerinin yüzde 23,8, ithal girdi kullanım oranlarının yüzde 19,8 ve genel karlılık düzeylerinin yüzde 17,9 arttığını bildirdi.

İhracatçılar, yılın 4. çeyreğinde ise girdi maliyetlerinin yüzde 60,9, ihracatlarının yüzde 44,8 ve üretimlerinin yüzde 40,9 artmasını bekliyor. Yılın 3. çeyreğinde üretimde kullanılan hammaddelere bakıldığında, ilk 500 büyük firmada yerli girdi kullanım oranı yüzde 57,8 iken, ilk bin firma içinde yer almayan diğer firmalar grubunda bu oran yaklaşık 15 puan daha yüksek oldu.
    
Temmuz-Eylül döneminde firmaların yüzde 30,5'i yeni pazarlara girdiğini belirtirken, bu dönemde yeni pazarlara açıldığını aktaran firmaların oranının en yüksek olduğu sektör demir çelik ve demir dışı metaller oldu. Bu sektörü sırasıyla bitkisel ürünler, kimyevi maddeler ile toprak ürünleri ve madencilik izledi. İhracatçıların, yılın 4. çeyreğinde ilk kez girmeyi planladığı ülkeler arasında ilk sırayı Rusya aldı. Rusya'yı ABD, BAE, İran, Irak ve Çin takip etti. Son çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan ülkelerde ilk sırada yüzde 69,3 ile AB ülkeleri yer aldı.
    
Yeni siparişler
    
Temmuz-Eylül döneminde ihracatta, mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldığını belirten firmaların oranı yüzde 57,2 olurken, ihracatta müşteri kaybettiği pazar olduğunu söyleyen firmaların oranı ise yüzde 38,5 olarak gerçekleşti. Yılın 3. çeyreğinde ihracatta tamamen kaybettiği pazar olduğunu belirten firmaların oranı ise yüzde 10,6 oldu.
    
Araştırmaya göre, Temmuz-Eylül cirosunun yüzde 60,9'u ihracattan, yüzde 39,1'i iç piyasa satışlarından elde edildi.
Döviz kuru riskine karşı araç kullanmama nedenleri arasında yüzde 33 ile ilk sırada dövizdeki artış beklentisi yer alıyor. 2011'in 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatçıların yüzde 36,9'u beyaz yakalı, yüzde 36,5'i mavi yakalı ve yüzde 16,3'ü de ARGE personelinin arttığını bildirdi. Yılın 4. çeyreğinde ise firmaların yüzde 28,7'si beyaz yakalı, yüzde 34,6'sı mavi yakalı ve yüzde 10,2'si ARGE personeli istihdam edeceğini belirtti. Söz konusu verilere göre, ihracatçılar, bu yılın son çeyreğinde 50 bin yeni istihdam planlıyor. Her 10 firmadan 4'ü 2011 yılı sonunda istihdam hareketleri sonucunda oluşacak çalışan sayısında artış olacağını öngörürken, yıl sonunda çalışan sayısının azalacağını belirten firmaların oranı yüzde 16,3 oldu.
    
Yılın 3. çeyreğinde firmaların yüzde 47,5'i yurt içinde hiçbir yatırım yapmadığını belirtti.
    
Türkiye ekonomisi değişmeyecek, Avrupa ekonomisi daha kötü olacak
    
Araştırmaya göre, firmaların yüzde 46,4'ü döviz kurlarındaki yükselişin işlerini olumlu, yüzde 31,4'ü ise olumsuz etkilediğini ifade etti. 2011 sonu itibariyle ihracatçıların yüzde 30,1'i Türkiye ekonomisinin daha iyi olacağını, yüzde 52,1'i değişmeyeceğini belirtirken, yüzde 62,9'u ise Avrupa ekonomisinin daha kötü olacağını bildirdi. İhracatçıların yüzde 54,8'i dünya ekonomisinin de daha kötü olacağı öngörüsünde bulundu.
 
Kur beklentileri

Araştırmaya göre, ihracatçılar, 2011 Ekim-Aralık döneminde dolar kurunu 1,84 lira, avroyu 2,50, avro/dolar paritesini 1,36 lira ve büyüme beklentisini 5,61 olarak öngördü. İhracatçılar, bu yılın sonunda dolar kurunun 1,85 lira, avronun 2,50 lira, avro/dolar paritesinin 1,35 lira, enflasyonun yüzde 8,40, Merkez Bankası politika faizinin yüzde 7,40 ve büyüme beklentisinin yüzde 8,45 olmasını bekliyor. Rekabetçi ideal dolar kuru seviyesi 1,75 lira, rekabetçi ideal avro kuru seviyesi 2,37 lira ve Merkez Bankası politika faizlerinin ideal seviyesi ise yüzde 6,19 olarak öngörülüyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/tim-ihracatci-egilim-arastirmasinin-3-ceyrek-sonuclari-aciklandi_89759.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!