Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tirilye’nin de ‘Yerel Talebi’ Var

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Güneydoğu için “yerel talepler gelirse köylere Kürtçe isimlerinin verilebileceği”ni açıklaması, yeniden “Tirilye” olmak isteyen Zeytinbağ’da heyecan yarattı.

Cumhuriyet Gazetesi
Tirilye’nin de ‘Yerel Talebi’ Var

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Güneydoğu için “yerel talepler gelirse köylere Kürtçe isimlerinin verilebileceği”ni açıklaması, yeniden “Tirilye” olmak isteyen Zeytinbağ’da heyecan yarattı.

Yaklaşık 2 yıl önce İçişleri Bakanlığı’na yaptıkları “eski adlarına kavuşma” başvurusunun “gerekçesiz” reddedildiğini anımsatan Zeytinbağlılar, “Kürtlere gösterilen yakınlık herhalde biz Türklere de gösterilir; çünkü Zeytinbağ’da artık Rum kalmadı ama biz yine de tarihi adımızla anılmak istiyoruz” diyorlar…

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Zeytinbağ’ın Belediye Meclisi, adı 1963’te değiştirilen beldelerinin yeniden Tirilye olması için 01 Mart 2007 tarihli toplantılarında İçişleri Bakanlığı’na başvurma kararı almıştı.

Başvuru ekindeki “gerekçe”lerde ise özetle şunlar belirtilmişti;

“İlimiz Bursa da adını antik ‘Prusisa’dan almaktadır; ilçemiz Mudanya’nın yakın geçmişe kadar adı ‘Montanya’dır. Özellikle ince kabuklu ‘Tirilye zeytini’yle birlikte, içimi hoş ‘Tirilye şarabı’ da Osmanlıda ve Cumhuriyetin ilk dönemlerindeki devlet ziyafetleri mönüsünde ‘bu isimle’ yer almışlardı. Belde halkı, 1963’ten beri Zeytinbağ adına alışamadı ve herkes hâlâ Tirilye adını kullanıyor…”

Belediye Başkanı Ali Turan’ın da resmi yazışmalarında ve kartvizitinde Zeytinbağı’nın yanına “Tirilye” yazdığı, Osmanlı yıllarındaki “Trilya” adının Cumhuriyet döneminde zaten “Türkçeye uyarlanarak” “Tirilye” yapıldığı anımsatılan başvuruda şu bilgiye de yer verilmişti;

“İspanyollar bizden örnek götürerek yetiştirdikleri zeytini Tirilye adıyla dünyaya pazarlıyor. Biz de zeytin, zeytinyağı ve tüm yerel ürünlerimizi Tirilye adımızla pazarlamak istiyoruz…”

İşte böylesine ayrıntılı gerekçelerle Bakanlığa iletilen “yerel talep” birkaç ay sonra “tek satır”lık şu yanıtla reddedildi: “beldenizin isim değişikliği uygun görülmemiştir...”

Şimdi ise aynı İçişleri Bakanı’nca Güneydoğu’daki Kürt köyleri için gösterilen “açınım”ın ülkedeki tüm “isimleri değiştirilmiş tarihi yerleşmeler”i de kapsamasını dileyen Tirilyeliler, özellikle “yerel talep”leri bulunduğu için de kendilerine verilen “red” yanıtının da gözden geçirilmesini bekliyorlar…

http://www.yapi.com.tr/haberler/tirilyenin-de-yerel-talebi-var_69020.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!