Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TMMOB: Güvencesiz Çalışma ve Sefalet Ücreti Dayatılıyor

Ankara Mithatpaşa Caddesi’ndeki Sosyal Güvenlik Kurumu önünde toplanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TMMOB arasındaki protokolün tek taraflı feshedilmesine tepki gösterdi.

yapi.com.tr
TMMOB: Güvencesiz Çalışma ve Sefalet Ücreti Dayatılıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretli çalıştıkları sektörlerde kayıt dışı istihdamı önlemek amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile aralarındaki iş birliği protokolünün tek taraflı olarak iptal edilmesini protesto etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun önünde basın açıklamasında bulunan TMMOB üyeleri, SGK’ya “Sosyal güvenlik, toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeği ile oynamayın, geleceklerini karatmayın. Bu yanlış karardan bir an önce geri dönün" çağrısı yaptı.

Basın açıklamasına, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Ayşen Gül Şimşek ve Oda yöneticileri de katıldı.

Güvencesiz çalışma ve sefalet ücreti dayatılıyor

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Sosyal Güvenlik Kurumu suç işlemektedir. TMMOB SGK il ve ilçe müdürlükleri önünde, SGK'yı göreve çağırıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görevi patronların sermayenin hakkını savunmak değil, çalışanların emekçinin hakkını savunmaktır” diyerek SGK'nın protokol feshine tepki gösterdi.

Koramaz, sosyal güvenlikle ilgili mevzuat hazırlanırken çalışanların hukuklarının gözetilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının alacakları asgari ücret piyasa tarafından belirlenecek. Biz o piyasanın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. O piyasada kiralık işçilik var. Hafta sonu tatillerimizin kaldırılması var. Kıdem tazminatların yok edilmesi var. SGK ve onlara emir veren yetkililer karşılarında 500 bin mühendis, mimar ve şehir plancısını bulacak. Bilsinler ki bizler bu haksız uygulamaya evet demeyeceğiz. Mücadele adım adım büyüyecektir. TMMOB ve bağlı meslek odalarının yetkileri yavaş yavaş azaltılıyor. Rant ekonomisine üretim ekonomisinin önüne hakim kılarak meslek uygulama alanlarımızı adım adım bitirdiler. Mimar, mühendis ve şehir plancılarına dayatılan uygulamalar güvencesiz çalışma ve sefalet ücretidir. Biz bu gömleği giymeyeceğiz. TMMOB ve üyeleri burada sadece başlangıç yapıyorlar. Bizler bir avuç sermaye kesiminin değil, üretenlerin söz, yetki ve karar sahibi olduğu, insanların insanca bir geleceklerinin olduğu bir ülke ve dünya istiyoruz.”

Tek taraflı fesih protokole aykırı

Basın açıklamasını okuyan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Özgür Topçu, SGK’nın TMMOB ile imzaladığı protokolü tek taraflı feshetmesinin protokole de aykırı olduğunu belirtti. Topçu, SGK'nın bu karardan vazgeçerek yeniden protokol imzalaması için çağrıda bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmob-guvencesiz-calisma-ve-sefalet-ucreti-dayatiliyor_160178.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!