Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TMMOB: "Radyoaktif Atıklar Toprakla Örtüldü"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Gaziemir İlçesi’ndeki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’ndaki nükleer atıkların bertaraf edilmediğini, kirliliğin toprakla üzerinin örtüldüğünü söyledi.

yapi.com.tr
TMMOB: "Radyoaktif Atıklar Toprakla Örtüldü"

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi ve üyeler, nükleer atıklarla gündeme gelen Gaziemir İlçesi’ndeki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın önünde basın açıklaması yaptı.

“Olay kapatılmaya çalışıldı”

Fabrikada, radyoaktif maddelerin depolandığının Aralık ayında ortaya çıktığını hatırlatan Çiftçi, şöyle dedi: "Bugün gelinen noktada yapılan tüm resmi başvurulara rağmen süreç ile ilgili tatmin edici bir gelişme yaşanmamış aksine olay kapatılmaya çalışılmış, zaman aşımına uğratılarak kamuoyunun dikkatinin dağılması sağlanmaya çalışılarak konu soğutulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılan açıklamalarda radyoaktif atıklar ile ilgili olarak TAEK’in sorumlu olduğunu bildirmiştir. Felaketin ölçeğinin küçültülmeye çalışılması girişimleri ortadadır. İncelemelerde, malzemelerin ve cürufların ve bu maddelerin nükleer reaktörlerde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu maddelerin ülkemize nasıl girdiği ve radyoaktif malzeme bulaşmış atıkların külçe kurşun haline getirilerek nerelere satılmış olduğu belirsizdir. Ancak hiçbir kamu kurumu bu konuda çözüm için herhangi bir adım atmamış, yetkili TAEK’e dahil, atıkların güvenli bir şekilde bertarafına ilişkin bir önlem aldırmamıştır."

“Kirlilik toprakla örtülmeye çalışılıyor”

İzmir’in aday olduğu EXPO nedeniyle tutarlı politika izlenmediğini dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu: "TAEK tarafından durum tespitinin yapıldığı bilinen ve radyoaktivite içeren bu atıklara ilişkin olarak bildirimlerin yapıldığı ancak geçen zaman içerisinde sürecin yürütülmediği görülmektedir. Alanda kirlilik tespitine yönelik yapılması gereken çalışmalarla ilgili bir veri bulunmadığı gibi var olan kirlilik toprak örtülerek kapatılmaya çalışılmakta ve kamuoyu yanıltılmaktadır. Son günlerde basında yer alan arazinin satış talebi ile ilgili süreçler kaygılarımızı arttırmaktadır. Burasıyla ilgili var olan gerçekler, ülkemizdeki çevre politikaları ile atık sorununun yönetilemediği gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır."

“Ne kadar atık yaptığı belirsiz”

Çevre politikalarının başarısız olduğunu da kaydeden Çiftçi, döküm fabrikasının yol açtığı radyoaktif atıkların bertarafında izlenmesi gerekli sürecin tamamlanmaması, TAEK’in radyoaktif atıklar konusunda yetkili tek kurum olmasına rağmen ber taraf konusunda yetersizliğini ortaya çıkardığını anlattı. Çiftçi, şöyle konuştu: "İşletmede radyoaktif madde bulaşmış ne kadar atık olduğu belirsizdir. Bunların bertarafını sağlamayan, ülkemizin nükleer santrale ilişkin hevesleri her zamankinden daha fazla sorgulanmalıdır. Ülkemiz atık çöplüğü değildir. Bizler burasıyla ilgili gerekli idari ve adli süreçlerin yürütülmesi için gereğinin yapılması çağrımızı tekrarlıyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmob-radyoaktif-atiklar-toprakla-ortuldu_105110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!