Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TMMOB Yasa Taslağını Etkisiz Hale Getirmek Görevimizdir

“Hükümet kendisine muhalefet eden kesimleri devre dışı bırakmak istiyor; TMMOB yasa taslağını etkisiz hale getirmek görevimizdir.”

TMMOB Yasa Taslağını Etkisiz Hale Getirmek Görevimizdir

Hükümetin, ‘torba yasa’ olarak bilinen ‘Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı’ ile TMMOB yasası ve mevzuatını değiştirme hazırlıkları üzerine, TMMOB’ye bağlı odaların İstanbul şubelerinin üyelerine açık bir panel-forum düzenlendi.

Panel öncesinde Taksim’de toplanan kitle Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki binasına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Panelde söz alanlar, yasa taslağının neler getireceğini, TMMOB’nin meslek örgütlülüğündeki önemini ve bu tasarının yasalaşmasını önlemek için neler yapılması gerektiğini tartıştı.

Panelin organizasyonunu İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üstlendi, panel Mimarlar Odası’nda yaklaşık 200 üyenin katılımıyla gerçekleşti.

Taslak, TMMOB yapısı için neler getiriyor?

Toplantının açılış konuşmasını İKK sekreteri Süleyman Solmaz yaptı. Solmaz, hazırlanan yasa taslağı ile hükümetin kendisine muhalefet eden kesimleri devre dışı bırakmak, TMMOB’yi kendi istediği biçimde şekillendirmek istediğini vurguladı. Taslaktaki 1. madde yasalaşırsa TMMOB’nin merkezi örgütünün zayıflayacağını, 13. madde ile il odaları kurulmasının önünün açılacağını, geçici 4. madde ile TMMOB üzerinde merkezi hükümetin yetkisinin mutlak hale getirileceğini ifade etti.



Solmaz, il odalarının kuruması halinde il odalarına iktisadi işletme vasfı kazandırılacağının yani kendi illerinde ticari faaliyet yürütebilir hale getirilebileceğinin risklerine değindi. “Meslek odası kamu adına kamu denetimi yapar, bu durumda kamuyu nasıl denetler. Bunu da devre dışı bırakmak istiyorlar.” diye konuştu.

Taslağın yasalaşması halinde oda üye bilgilerinin elektronik ortamda kamuya açılabileceğinden bahsetti. Bu uygulama ile üye bilgi güvenliği konularını dikkate almayarak, neyi amaçladıklarını anlamadıklarını söyledi.

Solmaz konuşmasını “Bu alanda yürütülecek örgütlü mücadele hem meslek alanımız adına hem de yaratılmak istenen yeni toplumsal düzene karşı çıkmak anlamına gelmektedir. Bu yasa taslağını etkisiz hale getirmek görevimizdir.” diye bitirdi.

Süleyman Solmaz’ın ardından sözü Mimarlar Odası İstanbul Şubesi II. Başkanı Sabri Orcan aldı. Orcan, “Odaları birbirlerine düşürerek direnç kırılmak isteniyor. Mali rol verilerek birbirlerine rakip yapılmak isteniyor. Yani TMMOB ve odalar kapatılmayacak, ama kendi kendini bitirecektir. Bunun için, bundan sonraki eylem biçimlerimizi düşünmeliyiz. Eylemin hedefi yasanın meclise gelmemesini sağlamak olmalıdır.” diye konuştu.

Makine Mühendisleri Odası’ndan Yavuz Bayülken, “Odaları kar amacı güden kuruluşlar haline getirip, ülke sorunları ile ilgilenmesin istiyorlar. Siyasete karışmasınlar, kar için mücadele etsinler. Odaları başka bir zemine taşımak gibi bir yaklaşımları var.” diyerek düşüncelerini ifade etti. TMMOB’nin bugüne kadar neler yaptığını anlatan bir kitapçığın kamuoyu ile paylaşılmasının önemini vurguladı.

Maden Mühendisleri Odası’ndan Murat Turan, bu konunun hukuki, siyasi ve toplumsal boyutlarıyla irdelenmesi gerektiğini söyleyerek “Parlamentoyu etkilemediğimiz, üyelerimiz parlamentoda yer almadığı sürece sorunlarımızı çözemeyiz.” dedi.
Jeofizik Mühendisleri Odası’ndan Oğuz Gündoğdu, bu yasa taslağı için beklenen bir hareket olduğunu, geç bile kalındığını söyledi. TMMOB gibi bir oluşumun dünyanın hiçbir yerindeki örgütlenmelerde olmağını ifade ederek “TMMOB örgütü çağdaş, yurtsever ve devrimci bir örgüttür. Yanlış giden bir şey varsa muhalefet eder. Elbette TMMOB’nin sesini kısmak isteyeceklerdir.” dedi. Gündoğdu, bu taslağa karşı gelmek için Tabip Odası gibi diğer meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Salondan yorumlar

Konuşmacıların ardından salondan da yorumlar ve öneriler dinlendi. Elektik Mühendisi bir üye TMMOB’nin internet sitesinde başlatmış olduğu imza kampanyasına yeterince ilgi gösterilmediğini ifade etti. Cuma günü akşam saatlerinde imza sayısının sadece 20 bin olduğunu, bunun da TMMOB üye sayısının yalnızca yüzde 5’ini yansıttığını söyledi. Dolayısıyla “Bu yürüyüşte kimlerle yürüdüğümüze bakarsak, sınıfta kalmış durumdayız.” diyerek üyelerin konuya ilgisizliğini vurguladı.



İKK Öğrenci Komisyonu üyesi olan bir katılımcı “Öğrenci birliğinin de TMMOB’nin ana öznelerinden birisi olduğu kabul edilmeli ve çalışmalara dâhil edilmelidir.” dedi.

Ankara’da meşaleli yürüyüş

Dün aynı saatlerde TMMOB Ankara İl Kordinasyon Kurulu'nun çağrısıyla bir araya gelen mimar, mühendis ve şehir plancılar, meşalelerle yürüyüş gerçekleştirdi. TMMOB'un kurulduğu yerde yani Mimarlar Odası önünde mücadele meşalesi yakıldı. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı AKP'nin, ranta karşı çıktıkları için kendilerine savaş ilan ettiğini söyledi. Soğancı, mücadele meşalesini söndürmeyeceklerini ifade etti.

İmza Kampanyası devam ediyor

Mesleğimize ve örgütümüze sahip çıkmak için www.tmmob.org.tr adresinden ulaşabilen imza kampanyasına katılım önemlidir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmob-yasa-taslagini-etkisiz-hale-getirmek-gorevimizdir_103427.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!