Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ, Diyarbakır Tarihini Koruyacak

TOKİ, Diyarbakır'da tarihi sur bandı çevresindeki gecekonduların tasfiyesi ve koruma amaçlı imar planı uygulanması için kentsel dönüşüm projesi uygulayacak. Tarihi Sur bölgesinde koruma amaçlı imar projesi ve gecekondu dönüşüm projesi uygulanması amacıyla, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Valisi H. Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı

Dünya Gazetesi
2 TOKİ, Diyarbakır Tarihini Koruyacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Diyarbakır'da tarihi sur bandı çevresindeki gecekonduların tasfiyesi ve koruma amaçlı imar planı uygulanması için kentsel dönüşüm projesi uygulayacak. Tarihi Sur bölgesinde koruma amaçlı imar projesi ve gecekondu dönüşüm projesi uygulanması amacıyla, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Valisi H. Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile bir protokol imzaladı. Protokol kapsamında, bölgeden taşınması gereken 1276 hak sahibi, isterse konutlarının bedelini peşin alacak, isterse TOKİ'nin Çölgüzeli mevkiinde yaptıracağı konutlardan satın alabilecek. Gecekondu sahiplerinin TOKİ konutlarından alabilmesi için konutların fiyatı, Başbakanlık oluru ile yüzde 30 düşürüldü.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Diyarbakır Tarihi Sur Koruma Bandı çevresinde bulunan gecekonduların tasfiyesi ve onaylanacak koruma amaçlı imar planının uygulanabilmesi amacıyla TOKİ ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 4 Eylül 2007'de "Diyarbakır Tarihi Sur Koruma Bandı" Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projesi'ne ilişkin ön protokol imzalandı. Protokol kapsamında bölgede yapılan hak sahipliği tespit ve değerleme çalışmaları sonucunda, 452 kişinin hak sahibi olduğu belirlendi.

Diyarbakır Sur Belediyesi sınırlarındaki Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde bulunan gecekonduların tasfiyesi amacıyla TOKİ ile Diyarbakır Valiliği arasında ise 31 Mart 2008'de "Diyarbakır Alipaşa ve Lalebey Mahallesi Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projesi"ne İlişkin Protokol imzalandı. Bu bölgede yapılan hak sahipliği tespit ve değerleme çalışmaları sonucunda da 824 hak sahibi tespit edildi.

Her iki projenin de sağlıklı yürütülebilmesi ve kurumlar arasındaki işbirliğinin vurgulanması amacıyla 14 Ekim Çarşamba günü Ankara'da, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Valisi H. Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ortak protokol imzaladı.

Protokol uyarınca, bölgede yaşayan vatandaşlar, isterlerse mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların bedelini nakit olarak alabilecek veya isterlerse TOKİ'nin Çölgüzeli mevkiindeki yaptıracağı konutlardan edinebilecek. TOKİ, Çölgüzeli mevkiinde 1. etapta 816,  2. etapta 456 adet olmak üzere toplam 1272 adet konut ve sosyal donatının ihalelerini tamamlayarak uygulamaya başlattı.

Kalan borç 15 yılda ödenecek

Açıklamaya göre, hak sahipleri ile görüşmeler Valilik ve belediyelerin desteği ile sonuçlandırılacak. Vatandaşlar, mülkiyet bedeline karşılık, bu bedeller peşinata sayılmak ve kalan borcunu 180 ayda (15 yıl) taksitle ödemek üzere TOKİ'den konut alabilecek. İsteyene, konut bedeli nakit olarak verilecek. Proje kapsamında uzlaşma sağlanamayan hak sahiplerine yönelik kamulaştırma iş ve işlemleri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yapılacak. Kamulaştırma ve nakit bedel isteyenlere ilişkin tüm ödemeler TOKİ tarafından karşılanacak.

Açıklamada, Çölgüzeli mevkiinde TOKİ tarafından inşa edilen konutların fiyatlarının hak sahiplerinin faydalanabileceği fiyatlara çekilmesi amacıyla Başbakanlık'tan Şubat ayında alınan "Makam Oluru" ile ortalama yüzde 30 indirim yapıldığı bildirildi.

Bu alanda yaşayan kiracıların da projeden faydalandırılmasının projeye ayrıca bir sosyal katkı sağlayacağı vurgulandı.

Açıklamada, hak sahipleri ile görüşme sürecinin başlatıldığı kaydedildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-diyarbakir-tarihini-koruyacak_73434.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • yukarıdaki yorum yapan arkadaşa katılıyorum. sur içinde olan vatandaşlarımıza başka bir yer temin etseniz çöl güzelindeki toki satışlarını yapsanız seviniriz. YANITLA
  • diyarbakırdan bu e-maili paylaşmak istedim. toki diyarbakır çölgüzeli evleri bitmiş sayılır ben bir kiracı olarak ve tokiye talip olacak bir vatandaşınız olarak sur içinde olan vatandaşlarımıza başka bir yer verseniz çok iyi olur, çünkü merkez toki diyarbakır çöl güzelinde orta gelirli vatandaşlar ve işçi hemşireler ÖZEL GÜVENLİK vesaire vatandaş bakmaya akın ediyor ve bir türlü sizler tarafından satışlar yapılmıyor ne zaman satışa çıkacak? her vatandaş gibi sizden bilgi almak istiyorum...... YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!