Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ, Fitch'ten Kredibilite Notu Alıp Uluslararası Tahvil Piyasasına Girecek

TOKİ tahvil ihracı yoluyla 300-350 milyon dolarlık kaynak sağlamayı hedeflerken, 4 milyar doları aşan alacaklarının da Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı yoluyla yurtiçi piyasada satmayı planlıyor.

Radikal Gazetesi



b>Toplu Konut İdaresi (TOKİ), uluslararası tahvil ihracına ve ardından alacaklarının satışına hazırlanıyor. TOKİ tahvil ihracı yoluyla 300-350 milyon dolarlık kaynak sağlamayı hedeflerken, 4 milyar doları aşan alacaklarının da Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı yoluyla yurtiçi piyasada satmayı planlıyor.

Sendikasyonu istemediler
TOKİ, uluslararası piyasalara çıkışı ve VDMK ihracı öncesinde kurumun kredibilitesini artırmak ve güven sağlamak amacıyla uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'e de reyting çalışması yaptırıyor. Fitch'in çalışmalarını bir-iki hafta içinde tamamlayarak kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Kredi notunun ülke notunun üzerinde olamayacağına işaret eden yetkililer, TOKİ'nin Türkiye'nin kredi notuyla aynı notu alabileceğini belirtiyorlar.

TOKİ'nin daha önce 2005 ve 2006 yıllarında sendikasyon kredisi için girişimlerde bulunduğuna ve TOKİ'nin koşullarına uymadığı için bundan vazgeçildiğine dikkati çeken yetkililer, kredi notunun açıklanmasının ardından Eurobond olarak uluslararası tahvil ihracı planlandığını söylediler. Bu konuda Hazine ile tam mutabakat sağlandığını ve çok yakında resmi olarak da teyit alınacağını umduklarına dikkati çeken yetkililer, TOKİ'nin kendi adına yapacağı tahvil ihracının 300-350 milyon dolar seviyesinde olacağına işaret ettiler. TOKİ yetkilileri, Hazine'nin yanında bir kamu kuruluşunun uluslararası piyasalarda gerçekleştireceği başarılı bir tahvil ihracının, prestij kaynağı olacağına söylediler.

Seküritizasyon yolda
TOKİ'nin konut yapımına hız kazandırmak için yöneldiği kaynak geliştirme projesinin ikinci etabında ise seküritizasyon yer alıyor. TOKİ'nin 250 bin konut üretirken, 160 bin konut satışı gerçekleştirdiğine dikkate çeken yetkililer, alacak portföyünün 4 milyar doları aştığını, önümüzdeki 10 yıllık döneme bu tutarın 5 milyar dolar seviyesinde olacağına dikkat çektiler.

Alacaklar 85-120 ay vadeyi içeriyor ve geri ödemelerde sorun yaşanmadığına dikkat çekiliyor. Bu alacakların satışı için Sermaye Piyasası Kurulu ile birlikte çalışmalar yapıldı. İpotek tesisinin getireceği ek maliyet ve külfet göz önüne alınarak İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet yerine Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı öne çıktı. Yurtiçi bankalar ve İpotek Finans Kurumlarının hedeflendiği bu ihraçlar yoluyla da TOKİ'ye önemli ölçüde finansman girişi hedefleniyor.

Sosyal konutlara öncelik
TOKİ'nin bugüne kadar konut satışı, gelir paylaşımı gibi yöntemlerle 1.5 milyar dolarlık kaynak yarattığına işaret eden TOKİ yetkilileri, yeni sağlanacak kaynaklarla sosyal devlet ilkesi dikkate alınarak alt gelir gruplarına yönelik konutlara öncelik verileceğini söylediler. Ayrıca. kentsel dönüşüm gecekondu önleme projelerine de ağırlık verileceğini belirten yetkililer, TOKİ'nin konut üretimini 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini söylediler.

Son dört yılın konutları 100 biner nüfuslu 12 kent yapıyor
Son dört yılda, 268 bin 38 konut inşa ederek, 2007 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanan 250 bin konutluk hedefi şimdiden aşan TOKİ, önümüzdeki dönemde konut sayısını 500 bine yükseltmeyi hedefliyor.

'Planlı kentleşme ve konut üretimi' programı kapsamında 2003 yılında başlatılan konut seferberliğiyle, 81 il ve 338 ilçede toplam 732 şantiye kuruldu. Bunun sonucunda 268 bin 38 konut inşa edildi. Böylece nüfusu 100 bini aşan 12 şehre denk gelen uygulama sayesinde, dar ve orta gelirlilere yönelik 129 bin 495, alt gelir grubu ve yoksullara yönelik 57 bin 541, gecekondu dönüşümü kapsamında 22 bin 497 konut üreten TOKİ, aynı dönem içinde 7 bin 280 afet konutu, tarımköy uygulaması kapsamında 27 köyde, 2 bin 646 konut inşa etti. Diğer konutlar ise 'kaynak geliştirme uygulaması' olarak değerlendirildi.

Sosyal donatılar kapsamında toplam 7 bin 831 derslikten oluşan 279 lise, ilköğretim ve anaokulu, 243 ticaret merkezi, 7 hastane, 59 sağlık ocağı, 52 spor salonu, 36 kütüphane ve 206 caminin ihale işlemlerini gerçekleştiren Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yatırım maliyeti 16 milyar YTL olan, bin 700 ayrı ihale gerçekleştirdi. Satışa sunulan 203 bin 512 konuttan, 178 bin 312'sinin satışını gerçekleştiren TOKİ, bu uygulamalarla doğrudan veya dolaylı 800 bin kişilik istihdam sağladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-fitchten-kredibilite-notu-alip-uluslararasi-tahvil-piyasasina-girecek_54889.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!