Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ: Özel Sektör Silopi’ye Iğdır’a Gitmediği için Varız

TOKİ’nin konut sektöründe yer almasına ilişkin eleştirilere yanıt veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektörün içerisindeyiz. Özel sektörün gitmediği, Silopi, İpsala, Iğdır için bu sektörün içindeyiz” diye konuştu.

Hürriyet Gazetesi
TOKİ: Özel Sektör Silopi’ye Iğdır’a Gitmediği için Varız

STRONG>TOKİ’nin konut sektöründe yer almasına ilişkin eleştirilere yanıt veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektörün içerisindeyiz. Özel sektörün gitmediği, Silopi, İpsala, Iğdır için bu sektörün içindeyiz” diye konuştu.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, neden bu sektörde olduklarını özel sektörün Türkiye’nin her yerine gitmemesiyle açıkladı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nin açılışında konuşan Bayraktar, Bayraktar, “Bu sektörün çok daha pratikleşmesi, basit organizasyonlar çok daha büyük işler yapması lazım. Bürokrasiye takılmadan yasaları daha da basitleştirerek bu sektörü en ileriye taşılacağız. Çünkü bizim en iyi bildiğimiz güreş budur” dedi.

Her yıl 600 bin konut

Türkiye’de yaklaşık 14-15 milyon şehir konutunun yenilenmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, köylerdeki salaş yapıların da yenilemek gerektiğini, yılda yaklaşık 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu kaydetti. Şu anda ihtiyacın yüzde 12’sini yaptıklarını söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu: “Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektörün içerisindeyiz. Fiyatları aşağı çekmek için, kayıtdışı ekonomiyi önlemek için, özel sektörün gitmediği, Silopi’ye, İpsala’ya, Iğdır’a gitmediği için bu sektörün içindeyiz. Devlet önemli işlerde düzenleyici olmak zorundadır. Sosyal devlet olma görevimizi sürdürmek için sektörle olmaya devam edeceğiz. Özel sektörün yaptığı işlere hiç bulaşmayacağız, özel sektörün önünü açmak için elimizden geleni mutlaka yapacağız.”

800 bin kişiye istihdam

TOKİ’nin yaptığı 430 bin konut 800 bin kişilik istihdam, 20 milyar liralık yatırım anlamına geldiğini söyleyen Bayraktar, bu arada Emlak Konut GYO’nun yaklaşık 4 milyar liralık bir varlığının 4’te birini sermaye artırımı şeklinde halka açacaklarını hatırlattı. Bayraktar; “Bunu kâr dağıtımı olarak kullanmayacağız, sermayeye ilave edeceğiz, daha büyük işler yapmak, daha çok istihdam yaratmak için” diye konuştu. Bu arada TOKİ’nin arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projeleriyle Türkiye’nin sınıf atladığını belirten Bayraktar, “Bugün adeta 5 yıldızlı tatil köylerinde ne varsa bu sitelerde bunlar vardır” dedi.

Yabancılara mülk engeli kalksın, yılda 5 milyar dolarlık satış yapılır

GAYRİMENKUL sektörünü buluşturan ve bu yıl 10’uncusu düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nin ev sahibi olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, yabancılara mülk satışında ‘mütekabiliyet’ (karşılıklılık) esasına bakıldığına dikkat çekerek, “Türk vatandaşlarının mülk alamadığı ülkelerin vatandaşları da Türkiye’den mülk alamıyor. Bu yüzden, Suriye, İran, Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkelerinin vatandaşları Türkiye yerine 4-5 katına İngiltere ve İspanya’dan alıyor” dedi. Yabancılara mülk satışıyla ilgili eleştirilere karşılık, “Bu yabancılar mülkleri sırtında başka ülkeye mi götürecek? 1960’ların anlayışı ile olaya bakmamalı. Yabancılara mülk satışındaki karşılıklılık engeli aşılırsa, 3-4 yıl içinde 4-5 milyar dolarlık mülk satışı rakamı yakalanabilir” diye konuştu.

1 milyon kişi 30 milyar dolar konut kredisi aldı

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Gayrimenkul Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, konut finansmanında ciddi bir refinansman (yeniden yapılandırma) eksiği bulunduğuna dikkat çekti. Son yıllardaki gelişmeyle bankacılık sektörünün konut finansmanının 1 milyonu aşan tüketici sayısıyla 30 milyar dolar seviyesine geldiğini söyleyen Özince, “Bu daha hiç bir şey değil, Türkiye’de konut kredilerinin GSYH’ya oranı Türkiye’de yüzde 5, AB ortalaması yüzde 27” dedi.

Duvar varsa kapıyı açıp yürümek lazım

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul piyasaları ile finansman piyasaları iç içe geçmeden gayrimenkulün daha hızlı büyüyemeyeceğine dikkat çekti ve “Yurt dışında Türkiye’ye artan bir ilgi var. Bizim işimiz de düzenleyici olarak sektörün önünü açmak. Gayrimenkul sektörü için bir-iki ufak iş yaptık” dedi. Yabancıların dövizle kontrat yapamadıkları için ürktüğü eleştirilerine katılmayan Akgiray, GYO’ların avantajlarına da değindi: “GYO kurmayı cazip hale getirdik. GYO’ların Kurumlar Vergisi avantajı var. GYO kuruluşu için bürokrasiyi azalttık. GYO’lar için yüzde 49’unu halka açabilme kuralını yüzde 25’e çektik. Şimdi GYO işi çok cazip. Bazı yasal düzenlemelerden şikayet var ama, o zaman siz de duvar varsa, kapıyı açıp yürüyün. Olduğu kadar.”

 

ETİKETLER: gayrimenkul kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-ozel-sektor-silopiye-igdira-gitmedigi-icin-variz_80400.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!