Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ Yapı Sektöründe Tekel Oldu

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen Konut Sempozyumu’nda TOKİ’nin uygulamaları sert bir dille eleştirildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, TOKİ’nin konut projelerinin tekelleşmeye yol açtığına dikkat çekerek söz konusu projelerin yapı denetimi dışında tutulduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Gazetesi
TOKİ Yapı Sektöründe Tekel Oldu

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen Konut Sempozyumu’nda TOKİ’nin uygulamaları sert bir dille eleştirildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, TOKİ’nin konut projelerinin tekelleşmeye yol açtığına dikkat çekerek söz konusu projelerin yapı denetimi dışında tutulduğunu vurguladı. TOKİ’nin kentin topraklarını imara açarak satışa çıkardığını belirten Muhcu, “TOKİ yoksuldan aldığını zengine veriyor. Robin Hood’a çağdaş bir yorum getiriyor” dedi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde dün başlayan “Konut Sempozyumu”nun açılışında konuşan Muhcu, İstanbul’da 1 milyon 650 bin yapı stokunun bir milyondan fazlasının depreme dayanıklı olmadığını, 10 milyona yakın nüfusun deprem riski taşıyan binalarda yaşadığını ya da çalıştığını söyledi.

1999 Marmara depreminden sonra yapı sektörünün durma noktasına geldiğini anımsatan Muhcu, 2005’ten itibaren ise sektörde Avrupa ortalamasının da üstüne çıkılarak yüzde 20’ye varan bir büyüme yaşandığını ifade etti.

Tek tip yapılar

TOKİ’nin Kars’a da İzmir’e de iklim koşullarına bakmaksızın aynı tipte evler yaptığını kaydeden Muhcu, “Hangi kente giderseniz gidin TOKİ heyhulası ile karşılaşıyorsunuz. Hangi sırtta hangi dere yatağında yüksek bir yapı görürseniz bilinki o TOKİ’ye aittir” dedi.

Yapı denetimi çöktü

Muhcu, yapı denetim sektörünün tamamen çöktüğünü belirterek, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın hemen her hafta birkaç yapı denetim bürosunu kapattığını söyledi. TOKİ’nin büyük ölçekli yapılarının denetim dışında bırakılmasını eleştiren Muhcu, “Yapılar artık gayrımenkul olmaktan çıkıp Newyork Borsası’nda tahvile dönüştü” dedi. TOKİ’nin Yenileme Yasası’nı, bazı kentsel dönüşüm projelerini kente müdahale etmek için kullandığını dile getiren Muhcu, “Yasada TOKİ’ye, yurttaşları ev sahibi yapmak, örnek yapılar inşa etmek gibi görevler verilmiş. Ama TOKİ konut yapmak bir yana hastane, cami, okul, yol inşaatı yapmaya başladı. Hatta restorasyon işine bile girdi” diye konuştu.
 

http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-yapi-sektorunde-tekel-oldu_74712.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!