Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TOKİ'den 110 Milyon TL Kira Tazminatı!

Konutları zamanında teslim edemeyen TOKİ, mağdurlara milyonlarca TL tutarında kira tazminatı ödedi.

yapi.com.tr
TOKİ'den 110 Milyon TL Kira Tazminatı!

Cumhuriyet'in haberine göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, (TOKİ) konut projelerinde kamu kurum ve kuruluşlarının bazı işlemleri gerekli sürede yapmaması nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 37 bin konutu hak sahiplerine geç teslim etti. Vatandaşların kira tazminatı istemiyle açtığı davalar kapsamında TOKİ; yaklaşık 110 milyon TL kira tazminatı öderken, kira tazminatı talebiyle başkanlık aleyhine açılan 22 bin 692 dava ise hâlâ sürüyor.

Türkiye genelinde çeşitli konut projeleri gerçekleştiren TOKİ’nin bürokrasiyle başı belada. TOKİ, kamu kurum ve kuruluşlarının konut projelerine ilişkin bazı işlemleri zamanında yapmaması nedeniyle binlerce konutu geç teslim edince, vatandaşlara kira tazminatı ödemek zorunda kalıyor. MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin’in konu hakkındaki soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın açıkladığı veriler, TOKİ’ye son 10 yılda kira tazminatı istemiyle 10 binlerce dava açıldığını gösteriyor.

10 yılda 37 bin konut geç teslim edildi

TOKİ, 2003-2013 yılları arasında toplam 36 bin 923 adet konutu satış sözleşmesinde belirtilen teslim süresi içerisinde teslim edemedi. Bu nedenle zamanında teslim edilemeyen konutun TOKİ’ye yapılan taksit ödemeleri ve dönem artışları durdurulurken, mağdur olan vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı.

Her 5 davadan 3’ünün nedeni geç teslimat

TOKİ projelerine konutların geç teslim edilmesi nedeniyle açılan ve hala süren dava sayısı 22 bin 961 olarak hesaplanırken, TOKİ aleyhine açılan ve devam eden bütün dava sayısı ise 34 bin 807 olarak belirleniyor. Buna göre TOKİ aleyhine açılan ve hala süren davaların yüzde 66’sının konusunu geç teslim edilen konutlar oluşturuyor. Geç teslimatın yanı sıra eksik ve kusurlu işler nedeniyle de TOKİ aleyhine açılan 2 bin 659 dava da hala sürüyor.

Yaklaşık 110 milyon kira tazminatı ödendi

TOKİ; bugüne kadar geç teslimat nedeniyle kira tazminatı olarak vatandaşlara 109 milyon 195 bin 492 TL tutarında tazminat ödedi. Eksik ve kusurlu işlerin düzeltilmesi için TOKİ’nin kasasından 200 milyon 297 bin 473 TL tutarında para çıktı. TOKİ ile yüklenici firma arasında yapılan sözleşme kapsamında projenin gecikmesi ya da eksik ve kusurlu olması gibi hususlar da düzenleniyor. Buna göre geç teslimat ya da eksik ve kusurlu işlerde sorunun yüklenici firmadan kaynaklandığının tespiti durumunda doğabilecek tazminat söz konusu firmadan karşılanıyor.

Kamu işlemleri geciktiriyor

TOKİ son dönemde kuruma açılan davaların artışını belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının işlemleri gerekli sürelerde yapmamasına bağladı. TOKİ, uygulama sürecinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından yerine getirilmesi gereken işlemlerin gerekli sürelerde yapılmamasının toplu konut projelerinnin tesliminde gecikmeye neden olabildiğini bildirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tokiden-110-milyon-tl-kira-tazminati_111285.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!