Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

TOKİ'den İki Müjde Birden

TOKİ'den Konut Kredisine Sübvansiyon Hazırlığı

Konut yapım ihalelerini hızla sürdüren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasayı canlandırmak için, bankaların kullandırdığı konut kredilerine de sübvan

Hürriyet



b>Konut yapım ihalelerini hızla sürdüren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasayı canlandırmak için, bankaların kullandırdığı konut kredilerine de sübvansiyon vermeye hazırlanıyor.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, bankaların konut kredilerine sübvansiyon verme uygulamasına gelecek yıl başlarında başlayabileceklerini bildirdi.

Erdoğan, ''Faizlerdeki yarım puanlık sübvansiyon, kredileri daha cazip hale getirir, satışları artırır. 5-10 trilyon liralık sübvansiyon ile 200 trilyon liralık konutun satışının sağlanmasını hedefliyoruz'' dedi.

Konut kredilerinin faizinin sübvansiyonu konusunda bankalarla görüşmeler devam ediyor. Bayraktar, prensip olarak, en uygun şartlarda, en düşük faizlerle kredi veren bankaların faizlerinin yarım puan civarında desteklenmesinin öngörüldüğünü belirterek, ''Bu sayede, sübvansiyon ile kredilerini cazip hale getirmek isteyen bankaların faizlerini daha da aşağı çekmesini bekliyoruz. Bu bireysel konut kredilerinde faiz düşmesini de sağlayabilir'' diye konuştu.

Bayraktar, kredi faizi sübvansiyonu için mevzuatın yeterli olduğunu ifade ederken, görüşülen bankaların da uygulamaya olumlu baktığını kaydetti.

Uygulama uyarınca, kredi sübvansiyonu, TOKİ'nin toplu konut kredilerine uygun şartlarda konut alımı halinde yapılacak. Buna göre, hiç konutu olmayanların, inşaat ve iskan ruhsatı bulunan 150 metrekareye kadar konut alımı halinde kredi sübvansiyonu devreye girecek.

TOKİ, bankalarla protokol imzalayacak. Banka krediye aylık yüzde 2.5 veya 3 puan faiz uyguluyorsa, bunun yarım puanı TOKİ tarafından karşılanacak. Kredinin vadesinin toplu konut kredisinde olduğu gibi 10 yıl olması öngörülüyor. Ancak bu konuda bankaların konut kredisi vadelerine uyum sağlanacak. Kredi ile konut alan kişi, daha az faiz ödemiş olacak.

TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, bu konuda kaynak sıkıntılarının olmadığını belirterek, şunları söyledi:

''Bir taraftan doğrudan konut yaparken, diğer taraftan yarım kalmış konutların tamamlanması için kredi kullandırıyoruz. Gelecek yılöncelikli illerde konut yapımını hızlandırmak için yeni bir kredi programı üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanında, mevcut konut stokunun değerlendirilmesi için bankaların konut kredileri sübvansiyonunu devreye sokacağız. Böylece piyasa canlanacak. İnşaat sektöründeki canlanma, ekonomiyi ve istihdamı da olumlu etkileyecek. Hedefimiz, gelecek yıl Türkiye'yi inşaat alanına çevirmek.''

EMLAKÇILAR UMUTLU

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan, bankaların halen aylıkyüzde 2.5-3 faiz ile konut kredisi kullandırdığını belirterek, faizin sübvansiyon yoluyla düşürülmesinin, tıpkı araç kredilerinde olduğu gibi, konut satışlarında kısa sürede büyük bir artışa neden olabileceğini söyledi.

Şu anda piyasanın oldukça durgun olduğunu kaydeden Taylan, kredinin özellikle yeni konutlara talebi artırabileceğini, bunun da inşaat sektörünün, buna bağlı olarak diğer sanayi alanlarının da canlanmasına neden olacağına işaret etti. Taylan, enflasyondaki düşüşeparalel olarak Türkiye'de de, ipoteğe dayalı uzun vadeli konut kredisi sistemine geçilmesinin esas hedef olması gerektiğini vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tokiden-konut-kredisine-subvansiyon-hazirligi_8250.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!