Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ'nin Arsa ve Arazi Geliri 1 Milyar Lirayı Aştı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)'nın bu yıl 8 ayda açık artırma usulüyle satışını yaptığı arsa ve arazilerinden elde ettiği gelir 1 milyar lirayı aştı. Yılın sekiz ayında TOKİ'nin, satışını yaptığı mülkiyetindeki 368 arsa ve arazi satışından elde edilen gelir yaklaşık 1 milyar 210 milyon liraya ulaştı. Açık artırma usulüyle

yapi.com.tr / AA
1 TOKİ'nin Arsa ve Arazi Geliri 1 Milyar Lirayı Aştı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)'nın bu yıl 8 ayda açık artırma usulüyle satışını yaptığı arsa ve arazilerinden elde ettiği gelir 1 milyar lirayı aştı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yılın sekiz ayında TOKİ'nin, satışını yaptığı mülkiyetindeki 368 arsa ve arazi satışından elde edilen gelir yaklaşık 1 milyar 210 milyon liraya ulaştı. Açık artırma usulüyle satılan taşınmazların yüzölçümü 3 milyon 351 bin metrekareyi buldu.

Hazineden pay almadan kendi kaynağını kendisi üreten TOKİ, mülkiyetinde bulunan taşınmazları açık artırma yoluyla satışa sunarak elde ettiği gelirle yoksul, alt gelir grubu ve sosyal konut projelerini finanse ediyor. Bu şekilde kendi finansman kaynağını kendisi üreten TOKİ, hazineden herhangi bir ödenek almadan projelerine kaynak üretebiliyor.

İdare, hazineye ait herhangi bir araziyi fakir, alt gelir ve sosyal konut yapmak üzere Kanunla tanınan yetki ile arsa üretim alanı ilan edip bedelsiz olarak mülkiyetine dahil edebiliyor. İkinci bir seçenek olarak kamu kurumlarının mülkiyetinde bulunan atıl ve sorunlu arazileri protokol çerçevesinde mülkiyetine katıyor. Kamudan temin edilen arazilere karşılık idare tarafından hizmet binası (okul, hastane, idare binası, lojman vb.) yapılıyor.

TOKİ, mülkiyetine kattığı bu arsa veya arazilerin uygun olması durumunda proje uygulayarak, projeye uygun değilse satarak değerlendiriyor. Bu şekilde hazine ve kamu kurumlarının mülkiyetinde bulunan atıl veya sorunlu araziler ekonomiye kazandırılırken, TOKİ de hazineye yük olmadan kendi kaynağını kendisi üreterek projelerini finanse ediyor. Bu modelde ilk akla gelen örnek Türk Telekom Arena stadı. TOKİ, mülkiyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM) ait olan Ali Sami Yen Stadına karşılık GSGM'ye Türk Telekom Arena stadını inşa etti.

Kendi kaynağını kendi üretiyor

Hazineden pay almadan kendi kaynağını kendisi üreten TOKİ bu modelle elde ettiği finans kaynağıyla bugüne kadar dar ve orta gelirliler için 202 bin, alt gelir ve yoksul grubu kapsamında 140 bin, gecekondu dönüşüm projeleri kapsamında 62 bin konut ve 18 bin afet konutu, 4 bin tarımköy konutu üretti.

TOKİ, sosyal donatı kapsamında ise 734 okul (lise, ilköğretim ve anaokulu) (20.383 derslik), 771 spor salonu, 36 kütüphane, 430 ticaret merkezi, 134 hastane, 89 sağlık ocağı (ilave 74 hastanenin planlama çalışmaları başladı), 368 cami, 72 Yurt ve Pansiyon (18.176 Kişilik), 24 Sevgi Evi (199 bina), 17 Engelsiz Yaşam Merkezinden oluşan (165 bina) projelerin inşaatları başlatıldı ve büyük kısmı tamamlandı.

Seyrantepe stadına ilaveten 8 Stat ile ilgili protokoller imzalandı. 2 stat ile ilgili protokol çalışmaları başladı. Ayrıca 4 stat yapılmasıyla ilgili protokoller için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan?dan onay bekleniyor. Bu kapsamda 14 stat çalışması yapılıyor.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/tokinin-arsa-ve-arazi-geliri-1-milyar-lirayi-asti_88940.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu açık artırma ile satılan araziler kimin? Hazineden pay almadan kaynak yarattı deniliyor. Bu arazilerin yanında toki'ye ayrıca para mı verilecekti? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!