Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ’ye ‘Mini Sahil Kentleri’ Kurması için Arazi Veren Yok

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sahil boylarında oluşturacağı mini kentler için Maliye’den istediği arazilerden şu ana kadar hiçbirini alamadı. Kamuoyunda ‘İspanya modeli’ olarak bilinen ve Aydın, Muğla, İzmir, Bursa, Antalya, Balıkesir ve Adana’da yabancılara yönelik yazlık ve tatil köyleri inşa edilmesini amaçlayan proje, TOKİ’nin talep ettiği

Radikal Gazetesi
TOKİ’ye ‘Mini Sahil Kentleri’ Kurması için Arazi Veren Yok

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sahil boylarında oluşturacağı mini kentler için Maliye’den istediği arazilerden şu ana kadar hiçbirini alamadı. Kamuoyunda ‘İspanya modeli’ olarak bilinen ve Aydın, Muğla, İzmir, Bursa, Antalya, Balıkesir ve Adana’da yabancılara yönelik yazlık ve tatil köyleri inşa edilmesini amaçlayan proje, TOKİ’nin talep ettiği arazilerin tahsis edilememesi nedeniyle bir türlü hayata geçirilemiyor.

Buna rağmen proje için gerekli arazilerin devrini sağlamak amacıyla ilgili kuruluşlarla yazışmalarına devam eden TOKİ, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile de konuya ilişkin görüşmelerini sürdürüyor.  Bu yazışmalar sırasında idareye, istediği bazı arazilere ilişkin, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ‘özel çevre koruma bölgesi’ ve ‘orman alanı’ itirazları gelirken Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen yazılarda da bu arazilerin ‘sit alanı’ olduğu ifade ediliyor.

Başbakanlık’ta toplantı

Sorunun çözümü için geçen hafta Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala başkanlığında Başbakanlık’ta bir toplantı yapıldı. Toplantıda, TOKİ yetkililerinin, ‘arazi tahsislerinin hızlı yapılmadığı ve bunun da işlerini aksattığını’ söyledikleri, Maliye Bakanlığı yetkililerinin ise ‘Biz de devirleri bir an önce gerçekleştirmek istiyoruz. Ama diğer kuruluşlardan bize zamanında bilgi, belge gelmiyor’ şeklinde şikâyette bulundukları öğrenildi. Bunun üzerine Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın da, toplantıda, bütün kuruluşlardan TOKİ’ye arazi devrini hızlandırmalarını istediği belirtildi.

Yabancılara mülk satışında İspanya modelinin Türkiye’de de hayata geçirilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasında 2008 yılının mart ayında bir protokol imzalanmıştı.

Protokol uyarınca, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye devredilen Hazine taşınmazları üzerinde ‘arsa karşılığı gelir paylaşımı’ yoluyla villa kent ve tatil köyleri inşa ettirilecek. Maliye Bakanlığı, TOKİ’nin belirlediği arazi ve arsaları, bedelsiz olarak İdareye devredecek. Buralarda gerçekleştirilecek projelere ilişkin ihale de, ‘Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği’ hükümlerine göre yaptırılacak. İşin projelendirilmesi, süresi ve ödemeler, sözleşme hükümlerine göre yürütülecek.

TOKİ 416 arsa istedi

İşin takibinden de TOKİ sorumlu olacak. TOKİ, şu ana kadar Aydın, Muğla, İzmir, Bursa, Antalya, Balıkesir ve Adana’da bu amaçla gerçekleştireceği projeler için Maliye Bakanlığından 416 adet arsa ve arazi istedi. Toplam büyüklüğü 8 milyon 776 bin 550 metre kare olarak tespit edilen taşınmazlardan en genişini 4 milyon 272 bin 46 metrekare yüzölçüme sahip Milas-İsmetpaşa’daki arazi oluşturuyor. Toplu Konut İdaresi, yabancılar için yaptırılacak mülklerin satışından 20 milyar dolar gelir bekliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tokiye-mini-sahil-kentleri-kurmasi-icin-arazi-veren-yok_67648.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!