Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Topbaş İSKİ’yi Dinlemedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) hazırlanan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylanan çok sayıda imar planı tadilatı, kentte yeni sel felaketlerine davetiye çıkarıyor. İSKİ’nin tüm itirazlarına karşın “dere yatakları ve su havzaları üzerinde konut, iş merkezi, akaryakıt istasyonu, eğitim ve toplu konut alanları” yapılmasına izin

Cumhuriyet Gazetesi
Topbaş İSKİ’yi Dinlemedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) hazırlanan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylanan çok sayıda imar planı tadilatı, kentte yeni sel felaketlerine davetiye çıkarıyor. İSKİ’nin tüm itirazlarına karşın “dere yatakları ve su havzaları üzerinde konut, iş merkezi, akaryakıt istasyonu, eğitim ve toplu konut alanları” yapılmasına izin veriyor. Dere yatağına kaçak olarak inşa edilen çok sayıda yapıda yeni planlarla yasal hale getiriliyor.

İBB Meclisi’nde 14 Eylül 2007’de görüşülen Bahçelievler Yenibosna’da “akaryakıt istasyonu” kurulmasına ilişkin plan tadilatı raporu sel felaketinin vurduğu İkitelli Basın Ekspres Yolu üzerindeki “kaçak” benzin istasyonunun yasallaştırıldığını ortaya koydu. Raporda, “Alüvyon ve yerleşime önlemli alanlar” olduğu kaydedilen arazi, Ayamama Deresi yakınında bulunuyor. İBB Şehir ve Planlama Müdürlüğü’nün itiraz ettiği plan değişikliği raporunda, “Yapılan imar planı tadilatı kaçak istasyonu yasallaştırılmaktadır. Ayrıca, arazinin akaryakıt istasyonu kurulması için uygun olmadığı görülmüştür” uyarısı ise dikkate alınmadı.

12 Haziran 2009’da AKP’li üyelerin oy çokluğuyla onaylanan Ayamama Deresi üzerindeki 43 bin 600 metrekarelik araziye ilişkin plan tadilatı raporuyla 1981’den bu yana “Botanik Bahçesi” olan araziye 4 katlı ticaret ve turizm merkezi yapılmasına izin verdi. İmar hakkı Basın Ekspres Yolu’na doğru genişletilen araziye ilişkin raporda, İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün,“... ‘sıvılaşma riski’ olan bölge ve yapay dolguya bağlı mühendislik problemleri yaşanabilir” uyarıları ise dikkate alınmadı. Arsanın Ayamama Deresi’nin 240 hektarlık su toplama havzası içinde olduğuna dikkat çeken İSKİ yetkilileri ise, “... dere taşkını sınırları belirleninceye kadar derenin sağından ve solundan 25’er metre genişliğinde bant oluşturulmalıdır” uyarıları ise yaşanacak sel felaketini önceden bildirir nitelikte.

Tamamı Ömerli ve Elmalı Su Havzası üzerinde bulunan Sarıgazi ilçesi de benzer bir sel riskiyle karşı karşıya. İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca hazırlanan ve 16 Ocak 2009 tarihli plan tadilatı raporunda, İSKİ’nin bölgedeki kaçak yapıların yıkılması ve ruhsatlandırılan inşaatların ruhsatlarının iptal edilmesi istemiyle dava açtığı ve 1993’te onaylı Sarıgazi İslah İmar Planları’nı iptal ettirdiği belirtilmesine karşın plan tadilatıyla bölgedeki kaçak yapılar yasallaştırıldı.

KİPTAŞ konutları dere yatağı üzerinde inşa ediliyor

Sultanbeyli Kuzeydoğu Bölgesi’ne ilişkin hazırlanan 21 Kasım 2008 tarihli plan tadilatı raporunda ise planlama yapılan 545 hektarlık alanın 52 hektarının ‘orman ve dere havzasında’ kaldığına dikkat çekildi.

Büyükçekmece Tepecik Türkoba Mahallesi’nde yapılan Kiptaş Tepecik Konutları’da İSKİ’nin tüm itirazlarına karşın dere yatağı üzerinde inşa ediliyor. 11 Haziran 2009 tarihli Hadımköy 1/1000 Ölçekli UİP’e göre Kiptaş’ın Hadımköy’deki konutları da Sazlıdere ve Büyükçekmece su koruma alanı üzerinde bulunuyor.

Sel felaketi sırasında 11 kişinin mahsur kaldığı Çobançeşme Fidanlığı’na ilişkin 16 Temmuz 2009 tarihli imar planı raporu da arazide 20 bin metrekarelik İstanbul Fidan ve Çiçek Borsası kurulması yönünde çalışmaların olduğunu ortaya çıkardı. Rapora göre, Fidan ve Çiçek Borsası yapılacak arazinin plan sahasının ortasından Ayamama Deresi geçiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/topbas-iskiyi-dinlemedi_72471.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!