Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Topbaş Merkeze Boyun Eğdi’

İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) kurucu başkanı Prof. Hüseyin Kaptan, istifasından önce son bir yıllık görev süresince İBB Başkanı Kadir Topbaş’a kendisini görevden alması için baskı yapıldığını belirterek “İMP’nin başı, 3. köprüye, gökdelenlere, sanayi bölgelerine karşıydı. Bakanlıklardan beni tanıyan

Cumhuriyet Gazetesi
‘Topbaş Merkeze Boyun Eğdi’

İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) kurucu başkanı Prof. Hüseyin Kaptan, istifasından önce son bir yıllık görev süresince İBB Başkanı Kadir Topbaş’a kendisini görevden alması için baskı yapıldığını belirterek “İMP’nin başı, 3. köprüye, gökdelenlere, sanayi bölgelerine karşıydı. Bakanlıklardan beni tanıyan arkadaşlardan uyarı telefonları aldım. İMP’ye bir şans vermek için benim orada durmamam gerekiyordu” dedi.

Prof. Kaptan, 2005 yılında kurduğu ve 2008 yılında istifa etmek zorunda kaldığı İMP’deki günlerini gazetemize anlattı. Kaptan, en başından beri 3. köprüye, Haydarpaşa, Galataport, Dubai Kuleleri, Bakırköy sahillerinin pazarlanmasına, karayolu tünellerine, İMP’nin net tavır koyarak karşı çıktığını anımsattı. Karşı çıktıkları bu projelerin çoğunun Ankara menşeli olduğunu dile getiren Kaptan, “Topbaş’tan bize parsel boyutunda tek bir talep gelmedi. Meslek odaları tarafından 2006’da mahkemeye verilmiş olan 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nı kendi özgür irademizle gerçekleştirdik. Meclis’te oybirliği ile onaylandı. Şimdi savunmak görevimiz” diye konuştu.

İMP’de 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planını ve 1/25 bin ölçekli nâzım imar planlarını tamamladıklarını da anlatan Kaptan, böyle bir yerde çalışan insanların merkezi yönetimle ters düşerse çok zor anlar yaşayabileceğini ifade etti. Kaptan “Topbaş’ın hayalleri bizim hayallerimizle beraberdi ama.. başkan aynı zamanda merkezi yönetime sadakat göstermek zorundaydı. Biz onun paralelinde gidemezdik. Çok ciddi projelerde ayrışma oldu. 3. köprü bunlardan sadece biri” diye konuştu.

Kaptan, İMP’ye hukuki statü verilmemesini eleştirerek merkezin departmanlarının da şu anda kapatıldığını söyledi. İMP’nin Bimtaş’ın alt birimi haline getirildiğini ifade eden Kaptan, şunları söyledi:

“Maaşları Bimtaş veriyor. İMP’yi yaşatacak olan belediyenin mali kaynaklarıydı. Ama belediyenin bürokrasisi ekonomik kaynaklarını buraya açmadı. İhale yapılmadan çok büyük işler yapıldı. Mesela 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı, 1/25 binlik nâzım planları, Marmara Bölge Planı ihalesiz yapıldı. Böylece büyük bir ekonomik uçurum oluştu. Bimtaş, bürolara ödeme yapamaz duruma geldi. Belediyenin ihaleleri yapmamasının mantığını çözemiyorum. Çevre Düzeni Planı, ihalesiz yapıldığı gibi sebeplerle İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Ancak Danıştay kararı bozdu. Böylece İstanbul 3 yıl kaybetti.”

‘Erdoğan bizi hiç dinlemedi’

Kaptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İBB başkanı olduğu dönemde başlayan ilişkisini ve sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: “Başbakan, İBB Başkanı iken Ali Müfit Gürtuna aracılığı ile beni davet etti. Başakşehir’in planlamasını yaptık, aramız çok iyiydi. Ama Başakşehir’in planlaması çok başarılı olmadı. O sırada beraber çalıştık. Güveniyordu bana. Başbakan olmadan önce bir iki törende karşılaştık. Tahmin ediyorum ki bu görevi bana Topbaş, Başbakan’ın onayı ile verdi. İMP kurulduktan sonra Başbakan, merkez ofisimize gelerek 3 saat kaldığı halde, kendisini bekleyen 40 civarındaki öğretim üyesine bir merhabayı esirgedi. İstanbul planlaması üzerine bilgi almak gereğini duymadı. Zor bir sürece doğru gittiğimizi fark ettik.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/topbas-merkeze-boyun-egdi_72242.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!