Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Toprak'a, Söylediğinin Dörtte Birine Carlton'u Vereyim

17 bin metrekarelik "Carlton arazisi" üzerindeki tartışmalar bitmiyor. Arazinin eski sahibi işadamı Halis Toprak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 70 milyon TL'ye satılan arazi için gazetelere verdiği ilanlarda "O arazi en az 1 milyar dolar eder" derken araziyi satın alan Yeniköy Turizm ile bir butik otel ve rezidans projesine

Referans Gazetesi
Toprak'a, Söylediğinin Dörtte Birine Carlton'u Vereyim

Siyah-beyaz Yeşilçam filmlerinin unutulmaz mekânlarından olan Yeniköy sahilindeki eski Carlton Oteli ile hafızalarda yer eden yaklaşık 17 bin metrekarelik "Carlton arazisi" üzerindeki tartışmalar bitmiyor. Arazinin eski sahibi işadamı Halis Toprak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 70 milyon TL'ye satılan arazi için gazetelere verdiği ilanlarda "O arazi en az 1 milyar dolar eder" derken araziyi satın alan Yeniköy Turizm ile bir butik otel ve rezidans projesine ortak olan Ali Ağaoğlu, "Halis Toprak, söylediği fiyatın dörtte birini versin araziyi ona bırakalım. Söyledikleri komedi" açıklaması yaptı. TMSF yetkilileri ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ekspertizlerinin araziye 49 milyon dolar değer biçtiğini hatırlatarak "Halis Toprak, ilana para vereceğine çalışanlarının parasını ödesin" dedi.
 
TMSF, beşinci ihalede satmıştı

Turgut Özal'ın başbakan olduğu 1986 yılında Carlton Oteli'nin yıkılması sonrasında Halis Toprak'a satılan Carlton arazisi, sonraki yıllarda Toprak'ın borçları nedeniyle TMSF'ye geçmişti. Araziyi 4 kez ihaleye çıkaran ancak alıcı bulamayan TMSF, Haziran 2007'de düzenlediği beşinci ihalede 70 milyon TL'lik teklif veren Yeniköy Turizm İşletmeleri AŞ ile el sıkıştı. Tüm tartışmalar da bundan sonra başladı. İhale öncesinde gazetelere ilan vererek "Bu arazi 1 milyar dolar eder, kaçırmayın" diyen Halis Toprak, satış sonrasında TMSF tarafından bilerek zarara uğratıldığını iddia etti. Toprak, geçen günlerde de yine gazetelere verdiği ilanda, arazi üzerinden elde edilmesi gereken gelirin kendisine ödenmesini talep etti. İlanda, "Bizden 639 milyon 240 bin 570 TL fazla alındı, Carlton arazisinde 200 metrekarelik bir daireyi 6 milyon euroya babanın oğluna satmak mümkündür" diyen Toprak, uğradığı zararın TMSF tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.
 
"Her parçada en az 10 ipotek vardı"

TMSF yetkilileri Toprak'ın iddialarını sert bir dille yalanlarken ihale öncesinde SPK ekspertizleri tarafından arsaya biçilen değerin 49 milyon dolar olduğunu belirtiyorlar. Toprak döneminde 4 parçadan oluşan arazinin her bir parçası üzerinde en az 10 adet ipotek olduğuna dikkat çeken yetkililer "TMSF çözmese bu iş hayatta çözülecek bir iş değildi. İş Bankası'nın arazi üzerinde 2.1 milyar TL'lik ipoteği vardı. İş Bankası'nın alacakları TMSF tarafından yaklaşık 154 milyon USD bedelle devralınmıştır. Çünkü Toprak Grubu'nun 159 parça taşınmazı üzerinde ipoteği olduğu için, hiçbirinin satışı mümkün olamamaktaydı. TMSF hem bunu ortadan kaldırmış hem de borç miktarında yaklaşık yüzde 88 indirim sağlanmıştır. Alacak temliki olduğu için borçlu rızası gerekmemektedir. Toprak'ın buna şükretmesi lazım. Toprak, ilana para vereceğine çalışanlarının parasını ödesin" açıklamasını yaptı.
 
Yeniköy ile Ağaoğlu anlaştı

Arazinin yeni sahibi Yeniköy Turizm ise arazinin geçmiş günlerini aratmayacak bir lüks butik ve rezidans projesi için start verdi. Yeniköy Turizm'in sahibi Mürşid Unad, Ağaoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Akdeniz İnşaat ve Turizm şirketi ile 6 ay önce anlaştıklarını ve proje konusunda ortak çalışma kararı aldıklarını söyledi. Ağaoğlu ile anlaşmanın kat karşılığı değil hasılat paylaşımı yöntemi ile gerçekleştirildiğini dile getiren Unad, "Arsanın değerine ilişkin tartışmalar bizim dışımızda. Biz devletin yapmış olduğu imar planına tamamen sadık kalan bir projeye imza atacağız. Zaten Toprak'ın söylediği bedeller gerçek dışı. 40 bin metrekarelik arsa diyor, doğru değil. Açsın baksın, 17 bin metrekare yerüstü kullanım alanı var" dedi.

Projeye 2009 yılı içinde başlanacağını ifade eden Unad, "Kriz nedeniyle düşen maliyetlerin ve piyasadaki durgunluğun da etkisi ile 1.5 yıl içinde bitiririz diye tahmin ediyorum. Otel ve rezidansın kaba inşaatının 30-35 milyon euroya mal olacağını öngörüyoruz" dedi. Unad, yapılacak butik otel ve rezidansın işletilmesi için ise dünyaca ünlü butik otel işletmecisi "Aman" ile görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.
 
250 milyon dolar versin, hemen satalım

Carlton arazisi üzerindeki projeye ortak olarak dikkatleri üzerine çeken Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da Halis Toprak'ın tavrını "çok yanlış" bulduğunu vurguladı. Toprak'ın arazinin değerine ilişkin yaptığı hesaplamalarının "gerçekdışı" olduğunun altını çizen Ağaoğlu, "Bizim kimseyle sorunumuz yok. Halis Toprak, söylediği fiyatın dörtte birini versin araziyi ona bırakalım. Söyledikleri komedi" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
Halis Toprak ne diyor

* İETT arazisine metrekareye 17 bin 992 dolar verilirken Boğaz kenarındaki Carlton'a neden 40 bin dolar değer biçilmiyor?
* Araziye 40 bin metrekare inşaat yapılırsa metrekaresi 30 bin dolara satılır, değeri 1.2 milyar dolar eder.
* Arazinin 70 milyon YTL'ye satılması ile TMSF bizden 639 milyon 240 bin 570 YTL fazla para almış oldu.
 
TMSF ne diyor

* SPK tarafından arazinin metrekare fiyatı 2380 dolar olarak belirlendi. Emlak piyasasında 40 bin dolar çok uçuk bir rakam.
* Arazinin toplam yer üstü büyüklüğü 17 bin metrekare.
* Carlton arazisi, piyasadaki değeri üzerinden satıldı. Bu sayede arazi üzerindeki onlarca ipotek kalktı. Halis Toprak, TMSF'ye olan borcunu ödememek için ayak diriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/topraka-soylediginin-dortte-birine-carltonu-vereyim_65785.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!