Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Toprak’a Talih Kuşu Kondu

Türkiye’nin en eski tekstil üretim tesislerinin başında gelen Mensucat Santral’ın Zeytinburnu’ndaki arazisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatıyla bir anda İstanbul’un en değerli arazilerinden biri oldu.

Cumhuriyet Gazetesi
Toprak’a Talih Kuşu Kondu

Türkiye’nin en eski tekstil üretim tesislerinin başında gelen Mensucat Santral’ın Zeytinburnu’ndaki arazisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatıyla bir anda İstanbul’un en değerli arazilerinden biri oldu.

Son günlerde televizyonlarda “16/9” şifreli reklamlar izleyicileri meraklandırdı. 16/9 televizyonlardaki geniş ekran kavramını simgelese de bu reklamda kastedilen Astay İnşaat’ın Zeytinburnu’nda satışa sunduğu dairelerin deniz manzarasını vurgulamak içindi. Otel, rezidans, alışveriş merkezi ve apartların dikileceği bu arazi üzerinde birkaç yıl önce Bezmen ailesine ait Mensucat Santral bulunuyordu. Halil Bezmen’in şirketi iflasa sürüklemesinin ardından fabrikaya TMSF tarafından el konuldu. Şirketin 28 dönümlük arazisi TMSF tarafından 2007 yılında 45 milyon dolara MÜSİAD üyesi Mesut Toprak’a satıldı.

Tayteks Şirketi’nin sahibi Mesut Toprak, son yıllarda hızla yükseldi. Four Seasons Otelleri ve Atik Paşa Yalısı’nı almasıyla ünlenen Mesut Toprak’ın bu araziyi almasından sonra başına talih kuşu kondu. Zeytinburnu’ndaki arsanın Bezmen’e ait olduğu dönemde inşaat izni 1 emsal olarak belirlenmişti. Emsale göre Bezmen, 28 dönümlük arazide en fazla 6 katlık bir bina yapabilirdi.

Nazım İmar Planı teklifi

Arazi 2007’de Mesut Toprak’a satıldıktan sonra nazım imar plan teklifi yapıldı. 10.10. 2008 tarihli Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin ve 16.05.2008 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla arazi ticaret ve turizm alanına çevrildi. İnşaat izni de 1/5000 planlarda 1 emsalden 2.5 emsale çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 117 sayılı plan tadili kararı 16.08.2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından da onaylandı.

Bu değişiklik uyarınca turizm tesis alanına dönüştürülen arazide otel, motel, apart otel, toplam inşaat alanının yüzde 40’ı kadar rezidans ve ticari üniteler yapılacak konuma getirildi.

Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği de 1/5000 ölçekli nazım imar plan kararlarına uygun olarak düzenlendi. Bu düzenleme Zeytinburnu Belediyesi Meclisi kararı ile onandı ve karar alınması için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderildi. Ancak 10 Kasım 2009 tarihli büyükşehir belediyesi meclis gündemine alınmasına karşın dosya, 13 Mart 2009 tarihinde meclis kararı ile iade edildi. 5216 sayılı kanunun 14. maddesinin son fıkrasının “üç ay içinde büyükşehir belediye meclisinde görüşülmeyen kararları onaylanmış sayılır” hükmüne karşın üç ay içinde karar alınmadı. Bu nedenle ilçe belediyesinin almış olduğu karar kesinleşmiş oldu.

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Set tarafından 13.4.2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazıda, yasanın amir hükmü hatırlatılarak ilçe meclisinin almış olduğu 1/1000’lik uygulama planına ilişkin kararın kesinleştiği bildirildi.

Böylece Halil Bezmen’den esirgenen inşaat izni Başbakan’ın gözdelerinden Mesut Toprak’a verilmiş oldu. Belediyenin yaptığı plan değişikliği arazi Halil Bezmen’e aitken yapılmış olsa TMSF, araziyi çok daha yüksek bir bedelle satacağından kamunun kârı da katlanmış olacaktı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/topraka-talih-kusu-kondu_86180.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!