Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Trump Towers'ın Sorumlusu Odamız Değildir"

Sabah Gazetesi'nin "Bir Milyar Dolarlık Unutkanlık" başlığıyla yayımladığı Trump Towers projesi ile ilgili haber hakkında TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden açıklama geldi.

yapi.com.tr
"Trump Towers'ın Sorumlusu Odamız Değildir"

Sabah Gazetesi'nin "Bir Milyar Dolarlık Unutkanlık" başlığıyla yayımladığı Trump Towers projesi ile ilgili haber hakkında TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden açıklama geldi. “TMMOB Şehir Plancıları Odası, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da, gururla sahip çıktığı meslek etiği ve ilkeleri doğrultusunda İstanbul kentinin ihtiyaçları ve kamu yararının gereklerine aykırı alınan her türlü imar kararını, olanakları ölçüsünde kamuoyunun bilgisine ve yüce yargının değerlendirmesine sunmaya devam edecektir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sabah Gazetesi’nde 'Bir Milyar Dolarlık Unutkanlık' başlığıyla 9 Mayıs 2008 günü yayınlanan haberde 'Mecidiyeköy ve Levent hattındaki yapılaşmalara 70’in üzerinde dava açan Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, Doğan’ın Trump Towers projesine zamanında dava açmayı nedense unuttu' ifadelerine yer verilmektedir. Aynı gazetenin 10 Mayıs 2008 günlü sayısında ise, 'dava açmama sebebi unutkanlık değil, rica çıktı' denilerek, odamızın kurucularından Sayın Tavit Köletivatioğlu’nun odamıza bu yönde ricada bulunduğu iddia edilmektedir.

Öncelikle, herhangi bir konuda odamızın rica vb. taleplerle karşılaşması ve yapılacak işlemlere telkinler sonucu karar vermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Tartışma konusu dava işleminde de bu şekilde bir rica söz konusu değildir. Gazetenin bu yöndeki yayınları, kaynak gösterilmeden yapılan, dayanaksız ve spekülatif değerlendirmelerdir.

Gazetenin yaptığı yayınlar, gerçeklerle ilgisi bulunmayan, yanlı ve soru işaretleri oluşturan ifadeler taşımaktadır. Habere konu edilen alan, inşaatı uzun süredir devam eden merkezi bir noktadadır. Sabah Gazetesi’nin ani bir ilgiyle, yapılan yanlışlığın sorumluluğunu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri yerine odamıza ve Mimarlar Odası’na yüklemeye kalkışan tutumunu basın camiasının ve kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.

Tartışma konusu alanda bugün süregelmekte olan yoğun yapılaşma ve çarpıklığın geçmişi 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan bir 'imar planı değişikliği'ne dayanmakta olup, sorumluluk bu kuruma aittir.

2004 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 4 bin imar planı değişikliği onaylamıştır ve bu sayı önceki dönemlerde onaylanan tüm imar planı değişikliklerinin birkaç katıdır. Odamız tarafından, tüm plan onama, askıya çıkarılma ve itiraz sürelerinin takibinin yapılması ve hepsi için yargı yoluna başvurulması konusunda kuşkusuz güçlükler bulunmaktadır. Ancak, odamız, Levent İETT alanı ve Zincirlikuyu Karayolları arazisi örneklerinde olduğu gibi, imar koşulları değiştirilerek satışa konu edilen kamu arazilerine özel önem vermekte, bu tür kararları meslek ilkelerinin gerektirdiği duyarlılıkla yargıya götürmektedir. Olanaklarımız çerçevesinde önceliğimiz kamu alanları olmakla birlikte, kentleşme ve planlama esasları bakımından sakıncalı gördüğümüz diğer imar planı değişiklikleri de, öğrenme tarihine bağlı olarak tarafımızdan yargıya götürülmektedir. Odamız, Mecidiyeköy’de özel mülkiyet üzerinde yapılan imar planı değişikliğini, arsa sahibinin kimliğinden ve benzeri boyutlarından tümüyle bağımsız olarak değerlendirmiş; kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı bularak, askı süresi içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz etmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi plan değişikliğine yaptığımız itirazı reddetmiştir. Bu kararını Odamıza yazılı olarak bildirmesinden itibaren yasal dava açma süresi içinde odamızca mahkemeye başvuru yapılmıştır.

Birkaç yıl öncesine kadar, odamızın çıkarı zedelenen taraf olarak değil, Anayasa’nın 135’inci maddesine göre 'kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu' kimliğiyle 'kamu adına' yargıya götürdüğü imar planları 'süre yönünden' değerlendirilmemekte idi. İmar planını 'süresi içinde' tespit etme imkanı her zaman bulunamadığından, değerlendirmenin bu yaklaşımla yapılması doğruydu. Halen bu tür davalarda 'süre' koşulu yargı makamı tarafından dikkate alınmayabilmekte, farklı hukuki değerlendirmelere konu olmaya devam etmektedir.

Dolayısıyla, 'Trump Tower' olarak adlandırılan yer ile ilgili imar planı değişikliği de öğrenme sürecinin hemen ardından, odamızca dava konusu edilmiştir. Ancak mahkeme dava ile ilgili başvurumuzu süre yönünden değerlendirmeye tabi tutmuş, takdir yetkisini bu yönde kullanmıştır.

Sonuç olarak; İmar Mevzuatına aykırı imar planı değişikliğini onaylayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yerine odamızın açtığı davanın Mahkeme tarafından 'süre yönünden reddi' işleminde sorumluluk aramak, konuyu çarpıtma anlamına gelmektedir. Bu tür yayınlar yaparak odamızın kamuoyu önündeki herkesçe bilinen güvenilirliği ve saygınlığını zarara uğratmaya çalışmak, kentlerimiz açısından bir fayda sağlamayacaktır."


http://www.yapi.com.tr/haberler/trump-towersin-sorumlusu-odamiz-degildir_61474.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!