Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Turizmcilerden Anadolu'ya 5 Milyar TL'lik Otel Yatırımı

Halen Türkiye genelinde 837 otel inşa ediliyor. Bu otellerin yüzde 60'a yakını Anadolu'nun yeni gelişen illerinde yükseliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, bu gelişmeyi, "Anadolu'nun içlerinde halen otel eksikliği var. Bu hem turistik hem de ticari taleplerden kaynaklanıyor." diye yorumluyor.

Zaman Gazetesi
Turizmcilerden Anadolu'ya 5 Milyar TL'lik Otel Yatırımı

Son yıllarda turizmde yaşanan büyük sıçrama ile otel yatırımları katlanmaya başlandı. Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre ülke genelinde halen 837 otel inşaatı devam ediyor. Bunun yaklaşık 500'ü Ankara, Bursa, Hatay, Manisa, Antalya, Şanlıurfa ve Eskişehir gibi Anadolu'nun hızla gelişen şehirlerinde bulunuyor. Turizmci, beş yıldızlı tesislerin de yer aldığı Anadolu'nun yeni otelleri için 5 milyar TL'lik yatırım yapıyor. Grand Boğaziçi ile Rixos Hatay'da, Hilton Bursa, Şanlıurfa ve Kütahya'da, Inter Continental ve Accor Bursa'da, Oruçoğlu ve Erokko Manisa'da, Mövenpick Ankara'da, Sheraton da Şanlıurfa'da otel için inşaata başlayan dev zincirler arasında.

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, bu rakamları, "Demiştik ve sözümüzü tuttuk." diye değerlendirirken, turizmciler de, "Artık Türkiye'de turizm deniz, kum ve güneş olarak algılanmıyor." yorumunu yapıyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ise yatırımların daha da artacağını vurguluyor. "Anadolu'nun içlerinde halen otel eksikliği var. Bu hem turistik hem de ticari taleplerden kaynaklanıyor." diyen Barut, sanayide yaşanan atağın ve THY'nin artık birçok kente uçuyor olmasının şehir otelciliğinde Türkiye'yi yetersiz hale getirdiğini dile getiriyor. "Bu sebeple Doğu Anadolu'nun her yerinde, Mardin'de, Konya ve Eskişehir'de otel eksikliği var." diyen TÜROFED Başkanı, "6 yıldır ticaret turizme katkı sağlıyor. Arzu ettiğimiz de buydu." ifadelerini kullanıyor.

'Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller 2009 Araştırması'nın sonuçlarına göre ülkedeki konaklama tesislerinin yüzde 85'i yerli firmaların elinde. Araştırmaya göre 2001 yılında 84 olan grup ve zincir otel sayısı 8 yılda ikiye katlanarak 141'e ulaştı. Türkiye'de bulunan 141 grup ve zincir otelden 122'si yerli firmalara ait. Söz konusu tesislerin toplam yatak kapasitesi 295 bine ulaşıyor. Yabancılara ait zincir ve grup otellerin sayısı ise 19'da kalıyor. İki adet tesise sahip olan markalar eklendiğinde bu sayı 30'a ulaşıyor. Uluslararası danışmanlık şirketi PFD'nin 2008 analizi ise yerli ve yabancı otel zincirlerinin Anadolu'ya göz diktiğini gösteriyor. Dört ve beş yıldızlı otellerin bulunmadığı gelişmekte olan illere büyük ilgi olduğuna işaret eden PFD'den Metin Erdoğdu'ya göre, bunun sırrı artan iş hacmine karşın nitelikli hizmet sunacak otel eksikliği olması ve bunun yatırım için cazip bir ortam oluşturması. Şu anda Türkiye'de 3 bin 616 adet otel hizmet veriyor.

Hangi şehirde kaç otel inşa ediliyor?

İstanbul'da Avrupa yakasında 57, Anadolu yakasında ise 22 otel inşaat halinde. Bunların 36'sı 5 yıldızlı, 23'ü 4 yıldızlı.

İzmir'de 14 bin 525 yatak kapasiteli 52 tesis inşaat halinde.

Ankara'da aralarında Mövenpick'in de bulunduğu 24 şirket otel inşa ediyor.

Bursa'da 20'ye yakın otel inşaatı devam ediyor. Bunun 11'i 5 yıldızlı.

Hatay'da işleyen otel sayısı 25. 11'i de inşaat halinde.

Manisa'da 4'ü inşaat halinde 30'a yakın otel bulunuyor.

Gaziantep'te 10 otel inşaat halinde. 29 da işleyen otel var.

Van'da 5 yıldızlı bir otel inşaatı başlamak üzere.

Şanlıurfa'da önümüzdeki yıl Hilton ve Sheraton hizmete girecek.

Eskişehir'de biri 5 yıldızlı 16 otel hizmet veriyor. İki otel de inşaat halinde.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/turizmcilerden-anadoluya-5-milyar-tllik-otel-yatirimi_81983.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!