Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Demir-Çeliği ABD'de Aklandı

ABD'de demir-çelik için yürütülen anti-damping soruşturması Türkiye lehine kesinleşti. Tüzmen, 'Önemli pazarımız ABD'ye ihracatımız artacak' dedi.

Radikal Gazetesi
Türk Demir-Çeliği ABD'de Aklandı

BD'de Türk demir-çeliğiyle ilgili yürütülen anti damping soruşturması, Türkiye lehine kesinleşerek ABD'de resmi kararların yayımlandığı federal bültende yer aldı.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Kesinleşen karardan sonra ABD'ye demir-çelik ihracatımız artacak" dedi. Tüzmen, ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Türk demir-çeliğine karşı açtığı anti damping soruşturmasının tamamlandığını ve soruşturmanın olumlu sonuçlandığını ifade etti.

Nedeni, 'Rekabet' raporu
ABD Ticaret Bakanlığı yetkililerinin, doğruyu tespit etmeleri için bu yılın mayıs-haziran aylarında soruşturmaya konu demir-çelik ihracatçısı firmalara yönelik yerinde inceleme gerçekleştirmelerini sağladıklarını anlatan Tüzmen, "Yaptığımız çalışmaların sonucunda önce Türkiye lehine ön karar verilmiştir, şimdi son karar da kesinleşti ve ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlandı" dedi. ABD Ticaret Bakanlığı'nın Türk inşaat demir çeliği hakkındaki soruşturması Türkiye'deki Rekabet Kurulu'nun bir raporuyla başladı. Bazı üreticilerin iç piyasada ve hammadde alımında fiyat manipülasyonu yaptıkları iddiasını inceleyen Rekabet Kurulu 14 Ekim 2005'te tamamladığı soruşturmayı rapor haline getirdi.

İddiaların doğru olduğu belirtilen raporla ilgili olarak yargı yoluna gitti. Ancak Rekabet Kurulu kesinleşmemiş kararı web sitesine koydu. Amerikalı demir çelik üreticileri adına hareket eden bir komite de web sitesinde gördüğü bu raporu dayanak göstererek 'İç piyasada manipülasyon yapan ihracatta da manipülasyon yapıyordur' varsayımıyla Amerikan Ticaret Bakanlığı tarafından bir antidamping soruşturması açılmasını istedi.

Türk demir-çelik ihracatçıları konuyu Ankara'ya gelen Amerikan Ticaret Bakanlığı temsilcilerine aktarıp, 'Henüz kesinleşmemiş bir karara dayanılarak soruşturma açılmasının adil olmadığını' belirtmişlerdi.

'ABD ilk iki pazardan biriydi'
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Bu soruşturma nedeniyle ihracatımızda büyük düşüş oldu. 2006 yılında ABD'ye 742 milyon dolar demir-çelik ürünleri ihraç ederken, bu yılın ilk sekiz ayında ancak 253 milyon dolarlık demir-çelik ürünü ihraç edebildik. Türk firmaları, gerek döviz kurundaki düşüşten gerekse söz konusu anti-damping soruşturmasının sonucunun belli olmamasından dolayı ABD'ye ihracat yapmakta sıkıntıya düştü. Ancak kesinleşen bu karardan sonra, artık ABD'ye ihracatımızın önü açılmış oldu. Bu karardan sonra demir-çelik ihracatçıları tekrar ABD'ye dönük ihracatçılarına hız vereceklerdir" dedi.

Kibar Dış Ticaret Genel Müdürü Serdar Koçtürk de geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri'yle birlikte ilk iki büyük pazarından biri olan ABD'nin bugün ilk 10'a giremediğini belirterek, "Sıkıntı soruşturmadan doğdu" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-demir-celigi-abdde-aklandi_57673.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!