Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk İşadamları, Kremlin’in Tuğlasını Üreten Tesisi Ayağa Kaldırdı

Türk inşaat şirketleri Rusya’da büyük projelere imza atarken, sektöre ürün imal eden şirketler de yeni yatırımlar yapıyor. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren işadamları, Rusya’nın Gagarin şehrinde atıl vaziyetteki bir kiremit fabrikasını yeniden üretime açtı.

Zaman Gazetesi
Türk İşadamları, Kremlin’in Tuğlasını Üreten Tesisi Ayağa Kaldırdı

ürk inşaat şirketleri Rusya’da büyük projelere imza atarken, sektöre ürün imal eden şirketler de yeni yatırımlar yapıyor. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren işadamları, Rusya’nın Gagarin şehrinde atıl vaziyetteki bir kiremit fabrikasını yeniden üretime açtı.

Uzaya ilk giden Yuri Gagarin’in memleketi olan kente yatırım yapılmasında, enerji maliyetinin düşüklüğü ve vergi indirimi gibi teşvikler etkili oldu. 6 milyon dolarlık yatırımla hizmete başlayan fabrikada 200 işçi çalışacak. Fabrikanın önemli bir özelliği ise Rusya Başkanlık Sarayı Kremlin’in tuğlalarının burada imal edilmiş olması.

Bölgede kiremit, seramik ve çimento üretimi için gerekli hammaddenin iyi kalitede ve fazla miktarda olması Turgutlulu tuğla üreticilerinin dikkatini çekmiş. Ahmet Haseken ve arkadaşlarının Azerbaycan tecrübeleri de kendilerine Rusya yatırımının kapılarını açmış. Bölgede 70 yıllık üretime yetecek kaliteli kil rezervlerinin bulunduğunu belirten yetkililer, “Tuğla fabrikası işbirliğimizin ilk adımı.” diyor. Türk işadamları yatırımlarını Azeri ortakları Maya Alazova ile birlikte gerçekleştirmiş. Bir yıllık bir uğraşı sonunda son teknoloji ile geliştirilen fabrikanın bir yıllık üretimini talep eden inşaat firmaları bile var. Pazar açısından sorun olmadığını belirten Haseken gelinen noktadan fazlasıyla memnun.

Tuğla fabrikasının açılışına Rusya Federasyonu Smolenski Oblastı Valisi Maslov Viktor Nikolayeviç, Türkiye Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Rusya Ekonomi Bakanlığı emekli müşaviri Valery Kononov, Rus ve Türk işadamları katıldı. Açılışta emeği geçenlere ve yatırımcı Ahmet Haseken’e plaket veren vali, yatırımların devamını istedi. Açılış töreninde bir konuşma yapan Büyükelçi Taşkent, “Rusya’nın pek çok bölgesinde Türk işadamlarına ait yatırımların açılış ve temel atma törenlerine katıldım. Smolenski bölgesinde de bir Türk yatırımının açılışında bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu yatırımın Azeri kardeşlerimizle birlikte gerçekleşmesi ayrıca mutluluk verici.” dedi. Bölge valisine gösterdiği kolaylıklardan dolayı teşekkür eden Taşkent, sonrasında gelecek Türk yatırımcıları için de aynı kolaylıkların gösterilmesini istedi.

İşadamı Ahmet Haseken, Rusya’nın yatırım için çok müsait olduğunu belirterek, “Vali beyin çok yardımlarını gördük. Rus halkını çok sevdik. Burada bütün iş kolları bakir. Bir yıllık üretimin parasını vermek isteyen müşteriler bile var.” şeklinde konuştu. AST-Gagarin Tuğla Fabrikası, bölgedeki yatırımın ilk adımı. Sonrası için dev projeler görüşülüyor. Haseken, bin kişiye istihdam sağlayacak 200 milyon dolarlık büyük yatırımın yolda olduğunu söylüyor. Seramik fabrikası ve çimento fabrikası Türk-Azeri ortaklığının bölgede düşündüğü önemli yatırımlardan.

Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanlığı Türkiye masası şefliği de yapmış Valery Kononov, Türk şirketlerinin federasyonun her köşesinde faaliyetlerde bulunduğunu düzgün Türkçesi ile anlatıyor. Türk müteahhit firmalarının 900’den fazla tesis inşa ettiğini anlatan Kononov, “Türk inşaat firmaları imzaladıkları 18 milyar dolarlık anlaşmaların 15 milyar dolarını tamamlamış durumdalar. Bir gün baktım bir Türk firması eksi 40-50 derece soğukta Yakutistan’da yatırım yapıyor. Neredeyse Alaska’ya geçecekler.” diyerek espri yapıyor. Kononov’a göre Türk şirketleri yüksek kalite işi, daha ucuz fiyata ve daha kısa zamanda teslim ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-isadamlari-kremlinin-tuglasini-ureten-tesisi-ayaga-kaldirdi_48818.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!