Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Restore Edildi; Sırada Vilayet Konağı Var

İstanbul İl Özel İdaresi, Sultanahmet’te İbrahim Paşa Sarayı’nda bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin restorasyonu tamamladı. Vilayet Konağı olarak kullanılan İstanbul Valiliği Binası’nın restorasyonu çalışmalarına da bölge koruma kurulu onayı sonrası başlanacak.

yapi.com.tr
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Restore Edildi; Sırada Vilayet Konağı Var

İstanbul İl Özel İdaresi, Sultanahmet’te İbrahim Paşa Sarayı’nda bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin restorasyonunu tamamladı. Vilayet Konağı olarak kullanılan İstanbul Valiliği Binası’nın restorasyonu çalışmalarına da bölge koruma kurulu onayı sonrası başlanacak.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde neler yapıldı?

Müzede restorasyon çalışmaları kapsamında müzenin protokol giriş saçağı, mevcut çinkodan arındırıldı ve yerine eserin özgün yapısına uygun kurşun örtü serildi. Kurşun levhaların uygulamasından önce tüm ahşapların temizlik işlemleri tamamlanarak, kırık ve çürük olanların tümlemeleri aslına uygun şekilde yapıldı. Kurşun üstü alın tahtalarının temizliği yapılarak, koruyucu sürüldü. Eksik ve kırık olan parçaların tamiratı yapılarak, kurşun altı keçesi serildi.

Yine aynı binanın kurşun çatı örtüsünde yer alan delik ve hasarlı olan bölümlerin lokal onarımları yapıldı. Su ve nemden dolayı zarar gören müzenin idari bölümünde yer alan merdiven şaftına ait duvarların niteliksiz boyaları kazındı. Duvar üzerinde gerekli onarımlar yapıldıktan sonra koruyucusu sürüldü ve son olarak da iki kat boyası uygulandı.



İstanbul Vilayet Konağı'nda neler yapılacak?

İstanbul Valiliği’nin, devlet başkanlarını, yabancı iş adamlarını ve büyükelçileri ağırladığı Vilayet Konağı’nda (Bab-ı Âli) röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Çalışma, bölge koruma kurulu onayı sonrası başlayacak. Hazırlanan restorasyon raporuna göre binanın çatı sistemindeki hasarların giderilmesi planlanıyor. Özellikle kabul salonundaki orta köbekte doğrusal bir çatlama olduğu tespit edilen yapıda, iyileştirme çalışmaları yapılacak. Bazı odalarda tavan süslemeleri ihya edilecek binanın, yerinde tespit yapılan mekânlarında kapı kanatları, pencereler gibi genel üslûba uymayan niteliksiz bazı parçalarının değiştirilmesi öngörülüyor.

Osmanlı’nın ilk kamu binası olan ve 1924’ten bu yana Valililik Konağı olarak kullanılan yapı, bugüne kadar tam 23 valiye ev sahipliği yaptı. Vilayet Konağı, 1756 yılında Sultan III. Osman tarafından Bâb-ı Âli olarak kullanılmaya başlandı. O dönemde Bâb-ı Âli yani 'yüksek kapı', 'yüce kapı' olarak kullanılan bina, altı kez yanma tehlikesi geçirdi. Cumhuriyet’ten itibaren Vilayet Konağı olarak kullanılmaya başlanan ve yapı üzerindeki neoklasik bezemeler kaldırılarak sıvanan Vilayet Konağı, 1980’lerin sonlarında ve 1997 yılında yeniden eski görünümüne kavuşturulmak üzere bir dizi restorasyondan geçirilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-ve-islam-eserleri-muzesi-restore-edildi-sirada-vilayet-konagi-var_88634.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!