Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye 'Demir Çelik'te İddialı

Türkiye, 2007’de dünya ham çelik üretiminin yaklaşık yüzde 2’lik bölümünü gerçekleştirdi ve 25,8 milyon ton üretimiyle 11. sırada yer aldı. Türkiye, Çin’den sonra en büyük üretim artışı gerçekleştiren ülke de oldu.

Radikal Gazetesi
Türkiye 'Demir Çelik'te İddialı

Türkiye, 2007’de dünya ham çelik üretiminin yaklaşık yüzde 2’lik bölümünü gerçekleştirdi ve 25,8 milyon ton üretim ile 11. sırada yer aldı. Türkiye, başlıca çelik üreticisi olan ilk 15 ülke içerisinde Çin’den sonra en büyük üretim artışı gerçekleştiren ülke oldu.

Girdi maliyetleri, yassı mamul üretiminin yetersizliği, hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar ile korunma önlemleri ise sektörün çözülmeyi bekleyen sorunları arasında yer alıyor.

Demir Çelik Sektör Raporundan yapılan derlemeye göre, başta inşaat, otomotiv ve demiryolu olmak üzere tüm mamul eşya üretimine doğrudan katkısı olan sektör, yarattığı katma değer ve istihdamın yanı sıra ihracatta da önemli bir yere sahip bulunuyor.

İhracatta yüzde 11,6 paya sahip olan sektör, demir ve çelik ürünleri fiyatlarının dünya piyasalarında yükselmesinin de etkisiyle 2007 yılında ihracatta yüzde 30 artışla 12,5 milyar dolara ulaştı.

Demir çelik sektörü ihracatı madde bazında incelendiğinde, 2007’de toplam ihracatın 8,4 milyar doları demir-çelik, 4,1 milyar doları ise demir çelik eşyadan oluştu. Uzun ürünler, demir çelik ihracatında yüzde 73,2 pay alırken, yassı ürünler yüzde 10,5 pay aldı.

Demir çelik ithalatı 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında artarak, 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Sektörün güçlü yanları

Girdi maliyetleri ve özellikle pahalı elektrik enerjisi kullanımı sektörün en önemli sorunu iken, yassı mamul üretiminin yetersiz oluşu, başta hurda olmak üzere temel hammadde fiyatlarındaki artış ve dalgalanmalar, eski doğu bloku ülkelerinden yapılan kalitesiz ve standart dışı ithalat ve ülkelerin çok sık şekilde başvurduğu korunma önlemleri, sektörün önemli problemleri arasında yer alıyor.

İç pazardaki yüksek talep, entegre tesislerdeki yüksek teknoloji, uluslararası standartlarda katma değeri yüksek ürün üretimine odaklılık, Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Asya gibi büyüyen pazarlara yakınlık sektörün başlıca güçlü yanlarını oluşturuyor.

Başlıca çelik üreticisi ülkeler

Dünya ham çelik üretiminde ilk üç sırayı Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri alıyor. Türkiye ise 2007 yılında 25,8 milyon ton üretimiyle dünyanın en büyük ham çelik üreticileri arasında 11. sırada yer aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-demir-celikte-iddiali_62966.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!