Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye, Doğalgaz Boru Hatlarıyla Örülüyor

Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla 1987 yılında doğalgaz kullanmaya başlayan Türkiye'nin doğalgaz tüketimi yaklaşık 16 milyar metreküp

Dünya



b>Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla 1987 yılında doğalgaz kullanmaya başlayan Türkiye'nin doğalgaz tüketimi yaklaşık 16 milyar metreküpe ulaştı. Planlanan hatların da tamamlanmasıyla, bugün 5 ilde kullanılabilen doğalgaz 57 ile ulaştırılacak, hat uzunluğu da 5 bin kilometreye çıkacak.
Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ'den (BOTAŞ) edinilen bilgiye göre, Türkiye, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için 14 Şubat 1986'da eski Sovyetler Birliği ile imzaladığı anlaşmanın ardından 1987 yılında doğalgaz kullanmaya başladı. Geride kalan 15 yıl içinde Türk ekonomisinin hızla büyümesinde de önemli katkısı olan doğalgaz tüketiminin 500 milyon metreküp ile başlayan kullanım seyri, günümüzde yaklaşık 16 milyar mekreküpe ulaştı.

BOTAŞ'ın talep projeksiyonları, söz konusu tüketimin bu yıl 23, 2010'da 55, 2020'de de 82 milyar metreküpe ulaşacağını gösteriyor. BOTAŞ, 1987 yılından günümüze yaklaşık 30 milyar metreküpü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olmak üzere yaklaşık 117 milyar metreküp doğalgaz ithal ederken, geçen yılki doğalgaz ithalatı maliyetinin yaklaşık 2.1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyor

Türkiye'de halen İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli olmak üzere 5 il ile 7 adet elektrik santrali, 39 otoprodüktör tesisi, 2 gübre fabrikası, 176 sanayi kuruluşu ve 4 organize sanayi bölgesinde doğalgaz kullanılıyor.

2004 yılı sonuna kadar toplam 57 il, daha sonra da toplam 66 il ve ardından tüm Türkiye'nin doğalgaza kavuşturulması hedefleniyor. Mevcut doğalgaz iletim hatları, yapımı devam eden ve planlanan hatların tamamlanmasıyla doğalgaza kavuşacak iller şunlar:

Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Kütahya, Bilecik, Uşak, Düzce, Bolu, Sakarya, Karabük, Zonguldak, Bartın, Çanakkale, Ağrı, Iğdır, Van, Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Tokat, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Konya, Karaman, Samsun, Çorum, Kırıkkale, Amasya, Çankırı, Balıkesir, Manisa, İzmir, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adana, İçel, Osmaniye, Elazığ, Adıyaman, Burdur, Antalya, Muğla, Isparta, Denizli, Aydın, Afyon, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin, Ardahan ve Kars.

5 bin kilometre boru ağı

Doğalgazın yaygınlaştırılması için iletim hattı kurma çalışmaları 1985 yılından bu yana devam ederken, Bulgaristan sınırında (Malkoçlar) başlayan ve 1988'den bu yana işletilmekte olan 842 kilometrelik ana hattın yanı sıra, yaklaşık 1.500 kilometrelik Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı da tamamlanarak 2001 yılında işletmeye alındı. Bu ana hat, Karadeniz'den gelen Samsun-Ankara Hattı ile Ankara'da birleştirildi.

Ege Bölgesi'nde son kullanıcı noktası olarak belirlenen İzmir'e Karacabey üzerinden ulaşan hatla birlikte, Konya'dan da bir bağlantı hattının yapılmasıyla Batı Anadolu Ana İletim Şebekesi de tamamlandı.

Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini sisteme bağlayacak olan hatların ihaleleri de gerçekleştirildi. Yapımı planlanan Karadeniz iletim hatlarının hayata geçirilmesiyle, Türkiye doğalgaz şebeke ağı tamamlanmış olacak.

Planlanan hatlar

Yapımı planlanan doğalgaz iletim hatları ve hattın kapsamındaki iller de şunlar: Doğu Karadeniz Doğalgaz İletim Hattı; Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu. Gürcistan-Erzurum Doğalgaz İletim Hattı; Artvin, Ardahan, Kars. Mevcut hatlara planlananların da eklenmesiyle Türkiye'nin doğalgaz iletim hatlarının uzunluğunun yaklaşık 5 bin kilometreye çıkacağı tahmin edilirken, bu rakam 10 bin 922 kilometrelik toplam demiryolu ağının yaklaşık yarısına yaklaşacak.

5 yılda tamamlanan hatlar (Kilometre)

- Doğubeyazıt-Erzurum 290

- Erzurum-İmranlı 306

- İmranlı-Kayseri 255

- Kayseri-Ankara 320

- Kayseri-Konya-Seydişehir 205

- Samsun-Ankara 501

- Karacabey-İzmir 240

- Pazarcık-Krd. Ereğlisi9

- Bozüyük-Adapazarı 126

- Bozüyük-Eskişehir 75

- Eskişehir-Mihalıcçık 76


Yapımı devam eden hatlar (Kilometre)

- Bilecik-Kütahya-Uşak 258

- Kemalpaşa-Pınarbaşı-Torbalı-Turgutlu 176

- Aliağa-Atatürk OSB 35

- Kırıkkale-Kırşehir-Yozgat-Polatlı 172

- Ereğli-Aksaray-Niğde 200

- Karaman-Konya 167

- Manisa-Akhisar-Balıkesir-Susurluk 28

- Kayseri-Sivas 58

- Samsun-Çorum 21

- Çorlu Dericiler OSB 6


Yapımına başlanacak hatlar (Kilometre)

- Sivas-Malatya 167

- Malatya-Gaziantep 182

- Gaziantep-Mersin 215

- Konya-Isparta 217

- Isparta-Nazilli 203

- Nazilli-İzmir 198

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-dogalgaz-boru-hatlariyla-oruluyor_3099.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!