Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nın Önündeki Pürüzler Gideriliyor

Zafer Çağlayan, Türkiye ve Kore arasında imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) önündeki engelleri ciddi manada kaldırdıklarını belirterek, ''STA ile yatırımlar çok daha fazla Türkiye'ye gelecek'' dedi. Bakan Çağlayan, Korelilerin gerek Türkiye ile iş yapma gerek malzeme alımı konusunda Türkiye'ye karşı fazlasıyla ilgili

yapi.com.tr / AA
Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nın Önündeki Pürüzler Gideriliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Kore arasında imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) önündeki engelleri ciddi manada kaldırdıklarını belirterek, ''STA ile yatırımlar çok daha fazla Türkiye'ye gelecek'' dedi. Bakan Çağlayan, STA ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere geldiği Seul'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Korelilerin gerek Türkiye ile iş yapma gerek malzeme alımı konusunda Türkiye'ye karşı fazlasıyla ilgili olduklarını söyledi. İki ülke arasında imzalanması öngörülen STA için geçen yıl Kore Ticaret Bakanı ile Türkiye'de bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Çağlayan, söz konusu anlaşmada bazı tıkanıklıklar, müzakerelerde aksamalar ve heyetler arasında görüş farklılıkları olduğunu belirtti. Çağlayan, şöyle devam etti:
    
''Buraya gelişimizde, birçok sorunu dün itibariyle çözdük. STA'nın önündeki engelleri ciddi manada kaldırmış durumdayız. Hyundai, STA olmadığı için Türkiye'de yatırım yapmayacağını söylemişti. STA, birçok Koreli firmanın Türkiye'ye yatırım yapmasını sağlayacak. Aramızdaki balansı bozuk ticaret hacmini artırırken, dengeli hale getirecektir. 1 satıyoruz, 16 alıyoruz. Gerek indirim süresi gerekse indirim oranlarıyla ilgili tıkanıklığı dün itibariyle çözdük. Anlaşmanın, mal ticareti kısmı tamamlanmış olacak. Yatırımlar çok daha fazla Türkiye'ye gelecektir. Hyundai ile yapacağımız görüşmede Türkiye'ye bir motor fabrikası yapmasını ileteceğiz. İhracatta lokomotif sektör otomotiv ama motor ve aktarma organları için 5 milyar dolar ithalat yapıyor. Otomotiv sektörünün Türkiye'de motor yatırımlarını önemsiyoruz. ''
    
''Müteahhitlik alım heyeti gelecek''
    
Güney Kore Kara, Ulaştırma, Denizcilik Bakanı Kwon Do-Youp ile bir araya geldiklerini kaydeden Çağlayan, Güney Kore'nin müteahhitlik sektöründe dünyada en önemli ülkelerden biri ve çok önemli bir oyuncu olduğunu söyledi. Güney Kore'nin dünyada 447 milyar dolarlık iş üstlendiğini ve Türkiye ile benzer alanlarda iş yaptığını ifade eden Çağlayan, Türk ve Koreli müteahhitlik, müşavirlik firmalarını bir araya getirerek, birlikte iş yapma konusunda önemli çalışmalar yapılacağını kaydetti.
    
Çağlayan, Kore'den büyük çaplı bir müteahhitlik alım heyeti organizasyonunun yapılacağını ve bu kapsamda, müteahhitlik, müşavirlik ve inşaat sektöründen firmaların Türkiye'ye davet edileceğini bildirdi. Kuzey Marmara Geçişi ile ilgili yapılacak ihaleye POSCO firmasının, Türkiye'den Limak ve Kolin İnşaat ile hazırlandığını belirten Çağlayan, Güney Kore'nin müteahhitlik firmalarının da Türkiye'ye ilgi ve alakasının her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi.
    
POSCO firması ile görüşmesinde ASSAN Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile Türkiye'de önemli bir yatırım gerçekleştirileceğini hatırlatan Çağlayan, 28 Eylül 2011'de, 350 milyon dolarlık söz konusu yatırımın temelinin atılacağını kaydetti. Yatırım kapsamında 200 bin ton paslanmaz çelik üretimi yapılacağını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:
    
''Türkiye'de kullanımı son derece yaygın ama temini Türkiye'de olmayan bir ürün. Biz, firmaya (siz Türkiye'ye 200 bin tonluk yatırım yapıyorsunuz, bu kapasitenin Türkiye için son derece düşük kalacağını göreceksiniz, gelin bunu 1 milyon tona çıkarın) dedik. Firma yetkilisi de gerekli çalışmayı yapacaklarını ve bu konuyu değerlendireceklerini söyledi. Üretim 1 milyon tona çıkarsa, yatırımın tutarı da 1 milyar dolara çıkar. ''
    
''Hedefimiz, bir taşla iki kuş vurmak''
    
Söz konusu yatırımın Türkiye açısından önemli bir ilk olacağını belirten Çağlayan, artık bu yatırımla Türkiye'nin ithal eden konumda değil, kendi üreten, istihdam sağlayan ve ihracat yapan bir ülke konumunda olacağını söyledi.
''Hedefimizi bir taşla, iki kuş vurmaya ayarladık'' diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
    
''Bir taraftan ithalatımızı ikame edecek, diğer taraftan ihracat yaparak Türkiye'ye döviz gelmesini sağlayacak ve cari açığı böyle çözeceğiz. POSCO, Brezilya-Hindistan hattında Türkiye'yi önemli bir lokasyon olarak seçmişti. POSCO Firması'nın tek atımlık barutunu Türkiye'ye kullanması bize göre son derece önemliydi. Kore ve Koreli firmalar Türkiye'nin potansiyelini ciddi şekilde farkındalar ve Türkiye'yi yakından takip ediyorlar.''

Kore'ye geliş sebebinin STA'ya yön vermek ve Koreli firmaları Türkiye'ye davet edecek toplantılar yapmak olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, yarın yapacağı toplantılara Kore'nin Fortune 500'deki 14 firmasının 7'sinin Üst Yöneticisinin (CEO) katılacağını bildirdi. Kore'nin ithalatının yüzde 75'ini gerçekleştiren, 8 bin 500 üyeli Kore İthalatçılar Birliğinin (KOİMA) geniş katılımla Türkiye'ye alım heyeti olarak geleceğini de belirten Çağlayan, Kore ile Türk ekonomilerinin birbirine çok benzediğini ve ikisinin de fiziksel ekonomi gerçekleştirdiğini, bu benzerliklerin önemli birlikteliklerle hayata geçirileceğini anlattı.
    
Kore'den yeni yatırım
    
''Çok kısa bir sürede 1,5 milyar dolar civarındaki bir yatırımı Kore'den, Türkiye'ye çekeceğiz'' diyen Çağlayan, söz konusu yatırımın Türkiye'nin şu anda üretmediği, dışarıdan ithal ettiği bir ürünün yatırımı olacağını söyledi.
Bakan Çağlayan, kısa süre önce 8 milyar dolarlık yatırımın Türkiye'ye geleceğini açıkladığını ve basında kendisinin piyasalara mutluluk pompaladığına dair yazıların çıktığını söyledi. Çağlayan, ''Yatırım ve üretimlerle tabii ki piyasaya mutluluk pompalayacağız. Firma ve sektörlerin ismini vermememin sebebi, el sıkışıncaya kadar işlerin gizlilik prensibi içinde gitmesinin gerekmesi nedeniyledir'' dedi.
    
"Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral için Güney Kore'nin teklifine açığız"

Dün, Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Choi Joang-Kyung'la bir araya gelen Bakan Çağlayan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral konusunda Türkiye'nin Güney Kore'nin teklifine açık olduğunu bildirmişti. Çağlayan, ''Bu konuda bizim taleplerimiz biliniyor, bir kez daha bunu konuştum ve somut bir teklifiniz varsa açığız dedim. Sinop'ta yapılacak olan nükleer santral konusunda Türkiye, Güney Kore'nin teklifine açıktır'' demişti.

Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Joang-Kyung da, bir gazetecinin ''Güney Kore, Türkiye'de nükleer enerji kurmaya istekli mi?'' şeklindeki sorusu üzerine, ''Bizim tarafımızdan Sinop'ta nükleer santrale ilişkin ilgi ve alaka devam etmektedir. Bakan Çağlayan, kapının açık olduğunu ifade etti, buna sevindik bu konuda tekrar Türkiye ile görüşeceğiz. Yalnız nükleer enerji değil hem enerji hem diğer alanlarda işbirliğinin güçleneceğine inanıyorum'' yanıtını vermişti.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-kore-serbest-ticaret-anlasmasinin-onundeki-puruzler-gideriliyor_88711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!