Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Türkiye Rüzgar Potansiyeli Açısından Oldukça Zengin Bir Ülke''

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Başkanı Nesrin Yardımcı, Türkiye'nin Çeşme, Alaçatı, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Çatalca, Silivri ve Marmara Ereğlisi gibi bölgelerinin rüzgar potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

yapi.com.tr / AA
''Türkiye Rüzgar Potansiyeli Açısından Oldukça Zengin Bir Ülke''

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Başkanı Nesrin Yardımcı, Türkiye'nin Çeşme, Alaçatı, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Çatalca, Silivri ve Marmara Ereğlisi gibi bölgelerinin rüzgar potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

TUCSA tarafından rüzgar enerjisinin Türkiye'de gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla düzenlenen ''Uluslararası Rüzgar Enerjisi ve Santralleri Semineri'' öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Yardımcı, yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisinin Türkiye'de geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Büyüyen Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlılık sorunu yaşadığını, enerji sorununa çareler üretmek amacıyla önlemler alan devletin, rüzgar enerji santralleri yatırımlarını destekleme kararı aldığını anımsatan Yardımcı, bunun sonucunda 1.400 MW olan kurulu gücün 2023 yılına kadar 22.000 MW?a çıkartılmasının önünün açıldığını anlattı.

Yapılacak yeni yatırımların Türkiye'nin enerji üretimini artıracağını belirten Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, rüzgar santrallerin üretimi, nakliyesi ve kurulumunda bir çok kişiye görev düşeceğini, bunun işsizliğe de çare olacağını dile getirdi.

Önümüzdeki dönemde rüzgar türbini yatırımlarının hızlanacağını ifade eden Yardımcı, şunları kaydetti:

''Bugüne kadar Türkiye'de sadece kule, küçük ölçekte türbin ve kanat imal ediliyordu. Bundan sonra belki tüm türbin üretimleri de ülkemizde yapılabilecek. Bu arada Türkiye'deki kule ve kanat ihtiyacının bir kısmı hali hazırda yurt dışından sağlanıyor. İç talebin 10-15 kat artmasıyla ve bölgedeki diğer ülkelerin de rüzgar enerji santrallerine yönelmesiyle birlikte yerli firmaların da üretimini ona paralel olarak artırması gündeme gelecek. Belki sektöre yeni oyuncular girecek. Yan sektörler de harekete geçecek. Jeneratör üretimi, pal üretimi ve tüm aksamıyla birlikte çelik kule üretimi hızlanacak.''

5 milyon ton çelik işlenecek

Rüzgar enerji santrallerine yapılan yatırımın yapısal çelik sektörünün büyümesini de sağlayacağını ifade eden Yardımcı, ''Türkiye'de rüzgar enerji santralleri kapasitesinin 12 yıl içinde 22.000 MW'a çıkması, diğer bir deyişle yaklaşık 15 kat büyümesi, aynı süre içinde yapısal çelik sektörünün de 3 milyar doların üzerinde çeliği Türkiyedeki tesislerde işlemesi anlamına geliyor. Bu da çelik yapı sektörünün bugün için işlediği 1 milyon ton yapısal çeliğin 2023 yılında 5 milyon ton hedefine ulaşmasında önemli rol oynayacak'' diye konuştu.

Tüm bunların gerçekleşmesinden sonra Türkiye'nin bölgesinde rüzgar enerjisi üretimi açısından bir cazibe merkezi olacağını ifade eden Yardımcı, bu nedenle Türkiye'nin mevcut olanaklarının iyi değerlendirmesi ve ilgili sektörleri zamanında harekete geçirerek hazırlıkların tamamlaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin rüzgar potansiyeli açısından oldukça zengin bir ülke olduğunu, Çeşme, Alaçatı, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Çatalca, Silivri ve Marmara Ereğlisi gibi bölgelerdeki rüzgar potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Yardımcı, enerji üretimi kadar üzerinde durulması gereken bir diğer konunun da enerji kayıpları olduğunu dile getirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-ruzgar-potansiyeli-acisindan-oldukca-zengin-bir-ulke_87583.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!