Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye 'Sakin Şehir' Fikrini Sevdi

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında sakin şehir olarak tescillenen İzmir'in Seferihisar ilçesinin Belediye Başkanı Tunç Soyer, adaylık sonrası ilçede Cittaslow kriterlerini yerine getirmek üzere çalışma başlattıklarını söyledi. Küreselleşmenin, kentlerin kimliğini, kültürünü ve farklılığını yok etmesine bir tepki olarak

NTV
Türkiye 'Sakin Şehir' Fikrini Sevdi

talya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında sakin şehir olarak tescillenen İzmir'in Seferihisar ilçesinin Belediye Başkanı Tunç Soyer, adaylık sonrası ilçede Cittaslow kriterlerini yerine getirmek üzere çalışma başlattıklarını söyledi. Küreselleşmenin, kentlerin kimliğini, kültürünü ve farklılığını yok etmesine bir tepki olarak ortaya çıkan hareketin Türkiye'deki ilk uygulamasının Seferihisar'da yapılacağını belirten Soyer, kentin insani zenginliği ve fiziki altyapısının yeni bir anlayışla ele alınacağını dile getirdi.

Bu kapsamda ilk olarak küçük esnafın korunması ve teşvik edilmesi çalışmaları çerçevesinde esnaf eğitimlerine başladıklarını, Yaşar Üniversitesi'nin ilçede tüm yıl boyunca esnafa eğitim vereceğini bildiren Soyer, kentin kaybolan gelenekleri, yemekleri ve ritüellerini yeniden hatırlayabilmek ve yaşatmak için ilçede ''75 Yaş Üstü'' toplantısı düzenlediklerini kaydetti.

Bu toplantıdan ilçenin kaybolan hafızasına ilişkin çok ilginç veriler ortaya çıktığını anlatan Tunç Soyer, ''Mesela, Seferihisar'daki eski düğünlerde genç kızlar alınlarına zeytin dalı çizilerek gelin oluyormuş. Bu geleneği tekrar yaşatmak istiyoruz. Ayrıca eskilerin bizlere anlattığı birçok yemek tarifi oldu. Bunları yeniden yaşatarak misafirlerimize tattırmak istiyoruz'' dedi.

Siyaset kültürü konusunda da örnek olmayı istiyor

Cittaslow'un 6 başlık altında 52 kriteri bulunduğunu, bunlardan fiziki altyapıya ilişkin olarak kentin trafik altyapısının daha az araç kullanılacak şekilde düzenlenmesini öngördüğünü ifade eden Soyer, ilçede bisiklet kullanımını artıracak projeler hazırladıklarını vurguladı. Kriterler arasında çöp ayrıştırma sisteminin kurulması, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımı, yerel üreticinin pazara ulaşımının sağlanması gibi maddeler de bulunduğunu ifade eden Belediye Başkanı Soyer, şöyle konuştu:

''Bu kapsamda yapılacak olan her şey hakkında kentlinin bilgisi ve desteği gerekiyor. Bu amaçla kahve toplantıları düzenledik. Şu anda okulları geziyoruz. Önceki gün AK Parti ilçe teşkilatına giderek bir sunum yaptık. Onların bu projeyi sahiplendiğini, hiç tereddütsüz desteklediğini gördük. CHP'li bir belediye başkanı olarak AK Partili kardeşlerimin gözlerindeki ışıltı ve motivasyon beni çok umutlandırdı. Ülkemizin bunca sıkıntı yaşadığı bir dönemde farklılıklarımızı değil benzerliklerimizi ön plana çıkarmak zorundayız. Seferihisar siyaset kültürü konusunda da örnek olmayı istiyor. Bir 'sakin siyaset' kültürünü yerleştirmek neden olmasın?''

İmece usülü

Soyer, Cittaslow kriterlerini yakalamak için çok para harcamak gerekmediğini, istenen yaşam kalitesini yakalamanın farklı bir düşünce yapısı ve halkın desteğiyle de yakalanabileceğini ifade etti. Kent güzelleştirme çalışmalarına göze hoş görünmeyen bir caddeyle başladıklarını belirten Tunç Soyer, ''Sokağın üzerinde bitişik halde farklı yüksekliklerde betonarme binalar bulunuyor. 25 ressamla bir araya gelerek bu sokağı nasıl estetik hale getirebileceğimizi konuştuk. Onlar bir plan çıkardı. Oradaki halkın da katılımıyla bir gönüllü boyacı ordusuyla işe başlıyoruz. DYO ile konuştuk, onlar bizim sponsorumuz oldu. 4-5 ay sonra çok farklı bir sokak doğmuş olacak. Tüm projelerimizde aynı felsefeyle hareket edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Seferihisar'ın sakin şehir olduğunu duyan birçok vatandaşın merakını gidermek için ilçeye geldiğini dile getiren Soyer, ''Aslında henüz yaptığımız bir şey yok. Ama bahar aylarından itibaren değişim gözle görülür bir hale gelecek. İlkbaharla birlikte yurt içi ve yurt dışından çok sayıda misafirin Seferihisar'a gelmesini bekliyoruz. Bu konu bizim üzerimizde baskı oluşturuyor. Kendimizi görücüye çıkacak gibi hissediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de birçok kentin çok az bir çabayla bu kriterleri yakalayabilecek özellikte olduğunu, bu konuda büyük bir bilinçlenmenin yaşandığını aktaran Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben, Cittaslow'a başvurmak üzere İtalya'ya giderken Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir toplantı yaptık. Orada Cittaslow için Türkiye genelinde 60 belediyenin daha sakin şehir olabilmek için çalışma yapmaya başladığını öğrendim. Bu sayının yüzü geçmesinin beklendiğini ifade ettiler. Eğer biz başarılı olursak, Türkiye'nin dört bir yanında çiçek gibi kentler oluşacak. Yeni bir yaşam standardı ve turizm potansiyeli oluşacak. Cittaslow tüzüğüne göre bir ülkede ilk sakin kent aynı zamanda o ülkenin sakin kent başkenti oluyor. Sakin kent olmak isteyen diğer kentler başkentin referansını kullanıyor. Bu konu da bizim üzerimize ayrı bir sorumluluk veriyor.''



Cittaslow nedir?

İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, ''yavaş şehir'' anlamına geliyor.  

1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya'nın Barolo kentinde ''Yavaş Yiyecek Birliği'' oluşturuldu. 1989'da Paris'te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100'den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen ''Yavaş Şehir Hareketi''nin temeliyse 1999 yılında İtalya'nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atıldı.

İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirildi. Bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu.

Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-sakin-sehir-fikrini-sevdi_74873.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!