Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Sarsıldı ama Yıkılmadı

Piyasanın dört gözle beklediği hatta psikolojik olarak ciddi bir rahatlama sağlayacağı belirtilen Uluslararası Para Fonu (IMF) anlaşmasına ilişkin yapılan görüşmelerde belirsizlik sürerken Fon, Türkiye’ye övgüler yağdırdı. IMF, Türkiye'nin küresel krizden etkilendiğini ancak dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini ifade etti.

Taraf Gazetesi
Türkiye Sarsıldı ama Yıkılmadı

Piyasanın dört gözle beklediği hatta psikolojik olarak ciddi bir rahatlama sağlayacağı belirtilen Uluslararası Para Fonu (IMF) anlaşmasına ilişkin yapılan görüşmelerde belirsizlik sürerken Fon, Türkiye’ye övgüler yağdırdı. IMF, Türkiye'nin küresel krizden etkilendiğini ancak dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini ifade etti.

IMF Türkiye'ye ilişkin hazırladığı son analizde, krizin etkilerini değerlendirdi. Fon'un analizine göre Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu. Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye'nin de bu krizden etkilendiği dile getirildi. Uluslararası Para Fonu, Türkiye'nin uluslararası ekonomik faaliyetlerde ve gruplarda etkin bir şekilde yer aldığına dikkat çekti. Türkiye'nin, önemi her geçen gün artan ve sanayileşmiş ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve yükselen piyasaların yer aldığı G-20'nin en önemli üyelerinden birisi olduğunu da vurguladı. Dünya ekonomisinin en kötü durgunluğundan çok yavaşta olsa çıkmaya başladığına işaret edilen analizde, toparlanmanın da çok yavaş olacağına vurgu yapıldı.

Gözler?İstanbul’da olacak

Fon, Türkiye'nin sonbaharda, son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantılarından birine ev sahipliği yapacağı belirtildi. 1930 dünya ekonomik buhranından bu yana en büyük krizin devam ettiği ve bu krizden çıkma arayışlarının bulunduğu dönemde İstanbul'da IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının gerçekleştirileceğine dikkat çekildi. IMF Başkan Yardımcısı Murilo Portugal, İstanbul'da yapılacak toplantıda IMF ve Dünya Bankası’nın küresel ekonomik önemi ile küresel konularını görüşüleceğini belirterek, "Bütün gözler İstanbul'da olacak" dedi.

28 eylülde hazırlık toplantılarıyla başlayacak olan yıllık toplantıya, dünyadan 13 bin kişinin katılacağının ifade edildi. IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin, resmi yetkililerin yanı sıra toplantılar öncesinde ve esnasında sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileriyle de önemli toplantılar yapacağı kaydedildi.

Türkiye'nin, 1955 yılından sonra, ikinci olarak yıllık toplantılara ev sahipliği yapacağı vurgulanırken, yıllık toplantı öncesinde, eylül ayı sonundaön toplantıların başlayacağı ve bu çerçevede, Küresel Ekonomik Görünüm, Küresel Mali İstikrar Raporu’nun açıklanacağı bilgisi de verildi.

6-7 ekim tarihlerindeki genel kurul toplantılarında ise küresel kriz, IMF-Dünya Bankası’nın çalışmaları grup 24, Mali ve Kalkınma Komitesi toplantılarının gerçekleştirileceği ve bazı seminerlerin gerçekleştirileceği ifade edildi. Yıllık toplantıya, uluslararası kamu kuruluşları, özel sektör ve akademisyenler ile sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katılacak. İki yıl ardı ardına Washington'da yapılan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları, üçüncü yılda ise bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

186 üst düzey yetkili katılacak

İstanbul'daki toplantının ana konusunu ''küresel krizden çıkma'', ''mali sistemin geleceği'' ve ''IMF Yönetişim Reformları'' oluşturacak. IMF, Türk yetkililerin böylesine tarihi bir toplantıya hazırlık aşamasında, yoğun bir gayret içinde olduğunu belirterek, toplantının seminer bölümünde de ''kriz erken ikaz sistemi'', ''kriz önlemeye yönelik en iyi politikalar'' gibi konuların masaya yatırılacak.

186 ülkenin en üst düzeyde yetkililerinin katılacağı İstanbul'daki toplantıda, küresel ekonominin son durumu ve durgunluktan çıkma konusunda alınan ve alınabilecek önlemler de konuşulacak. Öte yandan, IMF'ye 750 milyar dolarlık kaynak taahhüdünde bulunulduğunun anımsatıldığı analizde, Fon'un, krizin başladığı tarihten şimdiye kadar 157 milyar dolar kredi kullandırdığı vurgulandı. Türkiye ile IMF'nin, krizden çıkma stratejileri arasında yer alan kamu borcu konusunda geçenlerde ortak toplantı yapıldığına dikkat çekildi.

Görüşmeler hızlandırılabilir

IMF yetkilileri, daha önceden yapılan çalışmalarda önemli bir altyapı sağlandığını belirterek, Türkiye ile IMF arasındaki doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasıyla, İstanbul'daki yıllık toplantılar öncesinde bir sonuca ulaşılabileceğini vurguluyorlar. Yetkililer, İstanbul'daki toplantıya hazırlık çalışmaları paralelinde, Fon'dan gelecek heyetlerle, potansiyel program görüşmelerinin de gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-sarsildi-ama-yikilmadi_70511.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!