Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye ve İtalya, Mimari Mirasa Yaklaşımlarını Paylaşıyor

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal, ''Türkiye ve İtalya'da kültürel mirası koruma konusunda yapılan bilimsel ve uygulamaya yönelik çalışmaları, düzenlenen sempozyumda karşılaştırıp, tartışma imkanı bulacağız'' dedi.

yapi.com.tr
3 Türkiye ve İtalya, Mimari Mirasa Yaklaşımlarını Paylaşıyor

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal, ''Türkiye ve İtalya'da kültürel mirası koruma konusunda yapılan bilimsel ve uygulamaya yönelik çalışmaları, düzenlenen sempozyumda karşılaştırıp, tartışma imkanı bulacağız'' dedi.



 

(Fotoğraflar: Tahir Turan EROĞLU / AA)

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile İtalya'nın önde gelen üniversitelerinden Politecnico di Milano işbirliğinde düzenlenen ve bir gün sürecek olan ''Karşılaşmalar: Türkiye ve İtalya'dan Örneklerle Mimari Mirasa Yaklaşımlar Sempozyumu", Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde restorasyonu bu yıl tamamlanan 16. yüzyıldan kalma Şirinköy Kazıklı Kervansaray'da başladı. Uluslararası sempozyuma 4'ü İtalyan 11 akademisyen katıldı.



Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal, KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı ile Politecnico di Milano BEST (Bina, Çevre, Bilim ve Teknoloji) arasında mimari koruma alanında başlayan akademik birlikteliğin, iki ülkedeki mimari mirasa ilişkin yaklaşımları paylaşıma açma düşüncesini gündeme getirdiğini söyledi.

''Türkiye ve İtalya'da kültürel mirası koruma konusunda yapılan bilimsel ve uygulamaya yönelik çalışmaları, düzenlenen sempozyumla karşılaştırıp, tartışma imkanı bulacağız'' diyen Köksal, sempozyumda Kazıklı Kervansarayı restorasyon projesi başta olmak üzere, ''İtalya'da planlı koruma: Dağılmış tarihi mirasın tanınması ve teşhisi'', ''Sürdürülebilir yenileme için bütüncül yaklaşımda strateji ve metotlar: Avrupa'dan örnekler'', ''Koruma uygulamaları için kalifiye elemanların yetiştirilmesi'', ''Yeniden kullanım ve İtalya'dan örnekler'' ve '' Onarım, güçlendirme metotları'' gibi konuların işleneceğini kaydetti.



Sempozyumun yapıldığı mekânın da konuya uygun olarak belirlendiğine işaret eden Köksal, şu bilgileri verdi:

''16. yüzyıldan kalma kervansarayın kalıntısı 2008'de başlayan projeyle duvarları korunarak iyileştirildi ve günümüze aktarıldı. Oturum alanı bin 500 metrekare olan yapının özgün formuna sadık kalınarak çelik konstrüksiyon ve ahşaptan yeni bir yapı inşa edildi. Sefere giden askerlerin konakladığı kervansaray, 343 kişilik konferans salonu, fuaye ve idari birimlerin bulunduğu bir kültür merkezi haline dönüştürüldü.''

Köksal, restorasyonu bu yılın başında tamamlanan kervansarayın resmi açılışının gelecek ay yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi. (AA)
   

ETİKETLER: restorasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-ve-italya-mimari-mirasa-yaklasimlarini-paylasiyor_78977.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Sayın, Gül Köksal Hocamızı tebrik eder.Mimarlık mesleğine katkılarının devamını beklerim. Hüseyin YAVAŞ y.mimar YANITLA
  • HEYECAN VERİCİ. KEŞKE GEÇMİŞ KÜLTÜREL ÜRÜNLERİMİZ DEĞERLENDİRİLSE. EMEĞE GEÇENLERE TEŞEKKÜRÜMÜZ BORÇTUR. YANITLA
  • Tebrikler YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!