Türkiye Yapı Teknoloji Platformu Yapı Sektörüyle Buluştu
Türkiye yapı sektöründe eksikliği çekilen sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geleceği bir platform oluşturmak, sektörün hem AB Çerçeve Programları'na katılımını artırmak hem de ulusal kaynakların daha verimli kullanılması için olanakları araştırmak amacıyla kurulan TYTP, yapı sektörüyle buluştu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Başkanı Bülend Tuna, TYTP’nin yapı üretimindeki çok parçalı imar planındaki eksiklikleri tamamlamak, geleneksel yapı malzemeleri ve yapı sanatlarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak gibi konularda da etkin rol oynayabileceğini belirtti. Tuna, özellikle kent içi inşaatlarda lüks olarak bakılan veya ihmal edilen “yapılarda iş güvenliği” konusunun platform tarafından teşvik edilebileceğini iletti. Bunun yanında sürekli gelişen günümüz teknolojisinin yanında mimarlık okullarında öğretilen bilginin eksik kaldığını ileten Tuna, Avrupa’da yasak olmasına rağmen Türkiye’de serbestçe pazarda yer alan sağlığa zararlı yapı malzemelerinin kullanımının bu şekilde körüklendiğini aktardı. Tuna’ya göre platformun ele alması gereken konulardan biri de inşaat sektöründeki reklamlar. Kullanıcıyı yanıltan ya deprem korkusu gibi zayıf noktaları suistimal eden sektör reklamları, bundan sonra TYTP tarafından denetlenebilir.
Platformun kurucu ortaklarından Ortadoğu Teknik Üniversitesi adına konışan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Halil Pamir, platformun akademik ve iş çevrelerinin tanışması açısından önemine değindi. Türk yapı sektöründe kullanıcı-üretici ilişkisinin Avrupa Birliği ülkelerine göre çok farklı olduğunu belirten Pamir, özellikle araştırma alanında kurallar, değerlendirme ve derecelendirme sistemleri, sorunların tasnif edilmesi gibi konularda TYTP’nin etkin rol alabileceğini bildirdi. Pamir ODTÜ bünyesinde geliştirilen Mimarlık Fakültesi Araştırma, Tasarım , Planlama ve Uygulama Merkezi MATPUM’un platforma ev sahipliği yapabileceğini ileten Pamir, bu merkezin Türkiye çapında yeniden yapılandırılacak 1150 karakol binası, Kızılay’ın çadırlarının kapasite artırımı gibi konularda çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.
TYTP’nin kurucu ortaklarından olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nı temsilen söz alan Bakanlık Müsteşarı Sabri Erbakan, dünya pazarında yüzde 3’lük paya sahip olan Türk yapı sektörünün sürdürülebirliği sadece pazarlama stratejisi olarak ele almaması gerektiğini söyledi. Erbakan “söylerken utanıyorum ancak bugün yapı stokunun yüzde 60’ı ruhsatsız” derken ülke olarak büyük kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek gerekliliğinden bahsetti. İnşaat sektöründe ulusal seferberlik yaratarak çevresel etkilerin azaltılması, yaşam kalitesinin artırılması, binalarda enerji performansı kriterinin gerçekleştirilmesi, sertifikasyon ve ara elemanların yetiştirilmesi gibi konularda devletin özel sektörle işbirliğine hazır olduğunun altını çizdi. Türkiye Yapı Teknoloji Platformu nedir? Amerika Birleşik Devletleri ve Japnonya ile rekabet edebilmek için Avrupa Birliği tarafından desteklenen teşvik programları, Avrupa’nın 2010 yılında dünyanın en büyük bilgi temelli ekonomik gücü olmasını hedefliyor. Bunu gerçekleştirebilmek için sanayiye büyük rol düştüğünün farkına varan Avrupa Komisyonu’nun desteklediği sektörlerden biri de yapı sektörü. Yapı sektörüyle ilgili yeni olanaklar sunan program kapsamında oluşturulan Avrupa Yapı Teknoloji Platformu’nun (ECTP) ilgi alanları arasında yer altı ulaşım sistemleri, kentler ve yapılar, yaşam kalitesi, malzemeler, ağlar, kültürel miras ve bilişim-iletişim teknolojileri yer alıyor. Türkiye Yapı Teknoloji Platformu ise ; Avrupa Yapı Uzlaşma Kurulu'nun (UEAtc), Türkiye'yi kurulda temsil edecek bir kuruluş talep etmesiyle birlikte inşaat sektöründe AR-GE çalışmalarını planlayıp koordine edecek bir yapı oluşturulması adına kuruldu. Platformda Ar-Ge çalışmalarının teşvik edileerk sektörün farklı alanlarında yapılan araştırmaların koordine edilmesi ve sonra bu bilgilerin rekabet gücünü körüklemesi açısından sektörle paylaşılması hedefleniyor. TYTP; Avrupa Yapı Teknolojileri Platformu’na bağlı olacak. Ayrıntılı bilgi için : www.tytp.org.tr |