Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'de 85 Bin Yabancı Mülk Edindi, Yazlıktan Sonra Rezidans Alıyorlar

Türkiye'de 2002-2010 arasında toplam 85 bin 676 yabancı konut ve arsa satın aldı. Türkiye'de gayrimenkul edinen milletler arasında İngilizler başı çekerken, onları Alman, İrlandalı ve Danimarkalılar izledi. Yabancılar, yazlıktan sonra artık rezidanslara da ilgi göstermeye başladı.

Radikal Gazetesi
Türkiye'de 85 Bin Yabancı Mülk Edindi, Yazlıktan Sonra Rezidans Alıyorlar

Türkiye'de 2002-2010 arasında toplam 85 bin 676 yabancı konut ve arsa satın aldı. Türkiye'de gayrimenkul edinen milletler arasında İngilizler başı çekerken, onları Alman, İrlandalı ve Danimarkalılar izledi. Yabancılar, yazlıktan sonra artık rezidanslara da ilgi göstermeye başladı

Son beş yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkule ilgisi arttı. Türkiye genelinde 2002-2010 tarihleri arasında ev ya da arsa sahibi 85 bin 676 yabancı bulunurken, TOKİ Haber dergisine göre, Türkiye’de yabancıların son beş yılda 14.4 milyar dolarlık gayrimenkul aldığı belirtiliyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın soru önergesine verdiği yanıtta, 2002-Mayıs 2010 tarihleri arasında Türkiye’de toplam 85 bin 676 yabancı uyruklu kişinin taşınmaz mal edindiğini açıkladı.

Türkiye genelinde 18 Kasım 2002-31 Mayıs 2010 tarihleri arasında 85 bin 676 yabancı uyruklu gerçek kişinin taşınmaz edindiğini kaydeden Demir, “Bakanlığımızca yabancılar envanteri Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun 6 Şubat 2006 tarihli raporu gereğince yeniden oluşturularak 13 Kasım 2007 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanıldı. Bu çerçevede 2007-2010 tarihleri arasında yapılan işlemler için bildirilen parasal değer toplamı yaklaşık 2 milyar 222 milyon 153 bin 421 TL” diye konuştu.

Beş yılda atak yaptılar

Bakan Mustafa Demir Türkiye’de ev ya da arsa satın alan yabancı uyruklu kişilere ilişkin rakamsal bilgiler de verdi. Buna göre, 31 bin 395’le İngilizler ilk sırada yer alıyor. İngilizleri 17 bin 271 kişiyle Almanlar izliyor. Üçüncü ve dördüncü sırada ise 6 bin 738 kişiyle İrlandalılar ve 5 bin 420 kişiyle Danimarkalılar yer alıyor. Yine Türkiye’de ev ya da arsa satın alanlar arasında 4 bin 714 kişiyle Hollandalılar, 2 bin 761’le Ruslar, 2 bin 743’le Avusturyalılar ve 2 bin 669 Belçikalılar üst sıralarda yer alıyor.

TOKİ Haber Dergisi’nin haberine göre, yabancı yatırımcılar, Türkiye’de son beş yılda 14.4 milyar dolarlık gayrimenkul aldı. Bu yılın ilk dört ayında 350 milyon dolarlık yabancı sermaye, gayrimenkul alımı yaptı. Yabancıların özellikle İstanbul’da birbiri ardına yükselen rezidanslara da ilgisi büyük. Bu gelişmeler arasında en önemlisi de Suudi Arabistanlı bir şirketin tek başına 10 bin konutluk talebi oldu. Hektaş İnşaat Başkanı ve Türk Suudi, Kuveyt ve Bahreyn İş Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Ekşi, Arapların ikinci ev taleplerini Türkiye’ye yönlendirdiklerini ancak ev almaları durumunda gerçek kişilere Türkiye’nin karşılıklık ilkesi gereği tapu vermemesinin bunun önüne gectiğini belirtti.

Ekşi’ye göre, Araplar’a kişisel tapu verilmesi durumunda üç yıl içinde 10 bin konut satılabilir. 10 bin konutun 3-4 milyar dolarlık bir satışa denk geleceğini vurgulayan Ekşi, “İspanya tek taraflı olarak Araplara tapu verdi. 50 milyar dolarlık konut sattılar” dedi. Arapların Türkiye’den ev almalarının eğitimden sağlığa birçok sektörün işine yarayacağını belirten Ekşi, “Arap aileler Türkiye’de evleri olursa çocuklarını da burada okutabileceklerini belirtiyorlar” açıklamasında bulundu.

Suriyeliler Mersin’i sevdi

Türk-Arap İşadamları Derneği Başkanı Doğan Narin de, Suriye ile vizenin kalkmasının ardından otellerin Suriyeli işadamı ve turistlerle dolduğunu söyledi. Doğan Narin, “Suriyeliler özellikle Mersin’den ev almak istiyorlar. Bunun önündeki engel ise, gerçek kişileri tapu verilmemesi. Önü açılırsa, Araplar’a konut satışında patlama yaşanır” diye konuştu.

Uluslararası dev şirketlerin patron ve yöneticilerinin ilgisi de İstanbul’da rezidans alımına dönmeye başladı. Bu ilgi son yıllarda İstanbul’da hızla artan büyük rezidans alımlarını artırıyor.

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Bosphorus ve İstanbul Sarayları projelerinin yabancılar tarafından yoğun ilgi gördüğüne işaret etti. Ayrıca yatırımcı grupların ortak proje üretmek istediklerini de belirten Çelik, “Bunun dışında ABD’li, İngiliz ve Avrupalı yatırımcılar bizim projelerimizden ev alıyor. Azeri alıcıların da ilgisi büyük. Bir Azeri yatırımcı 20 daire birden aldı” dedi.

Ataköy dikkat çekiyor

Dumankaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, özellikle Ataşehir’de projelerine başta İngilizler olmak üzere yoğun bir yabancı ilgisi olduğunu belirterek, “Yabancılar bizim projelerimizi hem finans merkezine yakın olması hem de yurtdışında tanındığımız için tercih ediyor. Bu ilginin önümüzdeki günlerde dünyadaki krizin de etkisini kaybetmesiyle artacağını düşünüyoruz. Dumankaya Consept ve Ikon projelerimiz de son dönemde ilgi görüyor” diye konuştu.

Kriz satışı düşürdü

Türkiye’de yabancıların gayrimenkul alımına izin verilmesinden sonra gerçekleşen en düşük satış 2008 yılında gerçekleşti. Küresel krizin başladığı 2008 yılında zirve yapan yabancılara konut satışında 2009’un ocak-kasım döneminde yabancılara 1 milyar 599 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı. 2008 yılındaki satış rakamı ise, 2 milyar 937 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2010 yılının ilk iki ayında gerçekleşen konut satışı ise, 220 milyon dolar oldu. (Radikal)

Sapphire’in yüzde 15’i yabancıya gitti

261 metrelik yüksekliğiyle Avrupa’nın en yüksek binası Sapphire projesinin de yüzde 15’i yabancılara satıldı. Sapphire’in yatırımcısı Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, metrekaresi 12 bin dolar olan projeye özellikle büyük yabancı yatırımcıların talip olduğunu söyledi. Kiler, Sapphire’de ev sahibi olmanın yerli ve yabancı patronlar açısından bir prestij algısı olarak görüldüğünü kaydetti.

Yöneticiler Uphill’e

Teknik Yapı’nın Ataşehir’deki projeleri de yabancıların ilgisini çekiyor. Özellikle Avrupalı yöneticiler, Türkiye’ye geldiklerinde rezidans tercih ediyor. Bunun da en önemli örneklerinden biri Teknik Yapı’nın Ataşehir’deki projesi Uphill’de görüldü. Şirketin yönetim kurulu üyesi Umut Durbakayım, Ataşehir’deki projelerinde şirket sahibi ya da profesyonel yönetici olan yabancıların rezidans aldıklarını söyledi. Durbakayım, “Özellikle Ataşehir ilgilerini çekiyor. Son dönemde bir hareketlilik gözlemliyoruz. Şu ana kadar üç İngiliz rezidans aldı” dedi.

Bomonti’ye ilgi var

Rixos Grubu’nun Bomonti’de Ayaydın Grup ve İpek-Çakırkaya Ortak Girişim Grubu’yla 12 dönümlük arsa üzerine inşa ettiği Rixos Residences Bomonty projesi yerli alıcılar kadar yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Metrekaresi 4 bin 500 ila 7 bin dolar arasında değişen projeyi yapan Ortak Girişim Grubu’nun sözcüsü Yakup Eyüboğlu, projeden iki yabancının daire aldığını, 10-15 alıcının da opsiyonel anlaşma yaptığını söyledi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-85-bin-yabanci-mulk-edindi-yazliktan-sonra-rezidans-aliyorlar_81003.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!