Seferihisar Belediyesi, ‘Yavaş
Şehir’ olmak için merkezi İtalya’da bulunan
Yavaş Şehirler Birliği’ne başvurdu. Birlik denetim sonucu
olumlu rapor verirse Seferihisar, salyangoz sembollü ‘Yavaş Şehir’ sertifikasını
alacak.
Çevreyi, kültürü, tarihi, yerel tatları titizlikle koruyan, sade bir yaşamı
destekleyen şehir. Yavaş Şehir özetle bu... Seferihisar askeri bölgelerin ve sit
alanlarının fazla olması nedeniyle bugüne kadar İzmir’in turistik açıdan gölgede
kalmış bir bölgesiydi. Seferihisar’ın CHP’li Belediye Başkanı Tunç
Soyer, ‘Yavaş Şehir’ olarak bu dezavantajı avantaja çevirmeyi
hedefledi.
Soyer kentine güveniyor: “Türkiye’de ilk kez bir ilçe ‘Yavaş Şehir’ olmak
istedi. Salyangoz sembollü sertifikayı alabilirsek, bu turizmi de besleyecek.
Sakinlik ve dinginlik isteyenler bizi tercih edecek. 5 yıldızlı lüks oteller
burada yatırım yapmayacak, butik oteller açılacak. Yaya, bisiklet ve atlı
ulaşıma önem vereceğiz. Şehiriçi aydınlatmada güneş enerjili lambalar
kullanacağız. Yeşil alanlar artacak, yerel tatları geliştirecek, çevre
duyarlılık bilincini yükselteceğiz. Başvurumuzu yaptık, teknik heyetin gelip
denetim yapmasını bekliyoruz. ”
Yavaş Şehir Hareketi 1999 yılında İtalya’dan çıktı. Avrupa ve Asya’da pek çok
ülkeye yayıldı. İlk Yavaş Şehir Toscana’daki Chianti. Bugün 90’ı aşkın Yavaş
Şehir var. Hareket ‘Yavaş Yemek’ hareketiyle de yakın akraba.
Gürültü yok, yeşil alan çok, ağız tadı şart!
Yavaş Şehir olmak için gürültü kirliliğini ve hızlı trafiği kesmek, yeşil
alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu
ürünleri satan dükkân ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik öğeleri
korumak gibi 50’den fazla kriteri gerçekleştirmek gerekli. Fastfood zincirleri
ve yoğun trafik yasak! Yani metropollerin ‘Yavaş Şehir’ olması mümkün değil.
Zaten nüfusu 50 binin altındaki kentler birliğe girebiliyor. Bu kentler zamanla
turistik çekim merkezi oluyor ama uluslararası zincirlere izin yok... Üyeliği
almaya hak kazananlar da gizlice denetlenmeye devam ediyor.
‘Yavaş Şehir’ olmak için kriterlerden bazıları şöyle:
* Geri kazanım teknikleri ve çevreci politikalar geliştirmek. * Sadece
üzerine binalar inşa etmek yerine, toprağın çevre dostu şekilde kullanılabilmesi
için gereken altyapıyı kurmak. * Organik ürünler üretilmesini ve
tüketilmesini desteklemek, genetiği değiştirilmiş organizmalardan sakınmak. *
Finansal zorluğuna düşen yerel üreticileri desteklemek. * Gerçek
konukseverlik kalitesini korumak. * Gençlerin ve okulların lezzet eğitimiyle
tanışmasını sağlamak, sadece işletmecilerin değil bütün vatandaşlarının ‘Yavaş
Şehir’de yaşadıklarına dair farkındalıklarını sağlamak.
4 bin yaşında
İzmir’in güneybatısında, kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Seferihisar,
35 bin nüfuslu bir sahil kenti. M.Ö. 2000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler
tarafından kurulduğu ve Kayralılar’ın bir kenti olduğu biliniyor. Teos Antik
Kenti, kilometrelerce uzanan Teos ve Ekmeksiz plajlarıyla ünlü. Nüfusun yüzde
80’i tarımla uğraşıyor. Zeytincilik, narenciye ve enginar yetiştiriciliği
yapılıyor. Türkiye’nin en kaliteli satsuması burada yetişiyor.
|