Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'ye İki Dev Yatırım

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) bugün yaptığı yazılı açıklamada; iki önemli ‘greenfield’ yatırım kararını duyurdu. Dünyanın 4. büyük çelik şirketi, Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), ilk etapta 24 Milyon Dolar değerinde 'greenfield' tabir edilen sıfırdan yatırımla; Bursa'da bir yassı çelik

Sabah Gazetesi
Türkiye'ye İki Dev Yatırım

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) bugün yaptığı yazılı açıklamada; iki önemli ‘greenfield’ yatırım kararını duyurdu. Türkiye'nin; yatırımcılar tarafından beklenen Teşvik Yasası'nın da etkisiyle; doğrudan yabancı yatırım girişinde dünya ve AB ortalamasının üzerinde başarılara imza atmaya devam ettiğini belirten Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz; "Dünyada devam eden ekonomik dalgalanmaya paralel olarak, yabancı yatırım hareketleri etkileniyor. Ancak ülkemize gerçekleşen yabancı yatırım girişinin, hem dünya, hem de Avrupa Birliği ülkelerine nazaran daha az etkilendiğini gözlemlemekten mutluyuz. Bugün yaptığımız iki büyük şirketin yatırım duyuruları da, akıllı yatırımcıların bu dönemde, Türkiye'de pozisyon almanın avantajlarını gördüklerini gösteriyor. Orta ve uzun vadeli bakan her yatırımcı son kararını Türkiye 'den yana verecektir." şeklinde konuştu.

Dünyanın 4. büyük çelik şirketi POSCO, sıfırdan yatırımla Bursa'ya geliyor

Dünyanın 4. büyük çelik şirketi, Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), ilk etapta 24 Milyon Dolar değerinde 'greenfield' tabir edilen sıfırdan yatırımla; Bursa'da bir yassı çelik üretim tesisi hizmete sokuyor. POSCO'nun Türkiye'de planlanan yıllık 170,000 mt. üretiminin; otomotiv sektörüne yönelik olarak gerçekleşeceği kaydedildi. Temel atmanın yıl sonuna dek gerçekleşeceği ve bütün operasyonun 2010 yılında başlayacağı bildirildi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz yeni yatırıma ilişkin olarak şunları söyledi:

"Bu proje Ajans'ımızın öncelikli hedefleri arasında yer alan; katma değer yaratan yatırımların ülkemize yönlendirilmesi açısından önem arzetmektedir. Dünyaca tanınan bu çapta bir şirketin yatırım için Türkiye'yi seçmesi; global yatırımcılar nezdinde ülkemizde var olan fırsatlara bir kez daha dikkat çekecektir. Büyük şirketlerin yeni bir ülkeye yaptıkları bu tür ilk adımları, zaman içerisinde farklı boyutlara ulaşabiliyor. Bugün POSCO'nun dünyadaki son dönemde yaptığı yatırımları incelediğiniz zaman, başlayan yatırımlarının ne boyutta bir yatırıma döndüğünü rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bu yatırım dünyada son derece ilgi gören 'greenfield' tabir ettiğimiz bir proje olması açısından da son derece değerli. "

POSCO'nun, 35 adet üretim tesisinde 18.000 kişi istihdam ediliyor. Şirketin yıllık kapasitesi 30 milyon mt. ve varlıklarının değeri 37 milyar Amerikan Doları. Aralarında Çin, Hindistan, Vietnam, Brezilya, ABD, Meksika, Kanada, Japonya, Avusturalya, Güney Afrika'nın da bulunduğu toplam 20 ülkede faaliyet gösteren POSCO; ayrıca dünyada ilk kez otomotiv dış gövde panelleri için kullanılan 590 Mpa sınıfı çelik levhaları geliştiren şirket.

POSCO'nun Türkiye'deki bağlı ortaklığı POSCO-TOPC Genel Müdürü Kim, Cheol-Min ise yatırım kararına ilişkin olarak; "Türkiye'deki yassı çelik işleme merkezi, POSCO'nun yüzyıllık tarihinde büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu. Projenin gerek Türkiye gerekse POSCO açısından son derece verimli olacağına inandıklarını belirten Kim, Cheol-Min Türkiye ve Güney Kore arasında var olan geçmişe dikkat çekerek; "Türkiye yatırımız bölge açılımı açısından da önemli bir itici güç olacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi her etapta son derece önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Yatırım Ajansı'na özellikle teşekkür etmek isterim." dedi.



Çin'in 3. büyük otomotiv üreticisi 250 milyon Dolarla yatırıma geliyor

Çin'in 3. büyük otomotiv üreticisi Dong Feng Motor (DFM) ise 250 Milyon Dolar değerinde yine sıfırdan bir yatırımla Türkiye'ye geliyor. Yıllık üretimi, Türkiye'nin toplam araç üretimi olan 1.1 milyon adetin üzerinde; 1.3 milyon araç olarak gerçekleşen şirketin, bu yatırımla ülkemizde yılda 52.000 adet üretim planı bulunduğu ve 1.000 kişilik istihdam sağlayacağı belirtildi. Yatırımın gerçekleştirileceği bölge konusunda fizibilite çalışmalarının sürdüğü, temel atmanın 2010'un ilk çeyreği için hedeflendiği de gelen bilgiler arasında. Üretim planı mini Pick Up, çift kabin LCV ve binek bazlı LCV modellerini kapsıyor. 2008 sonu itibarı ile 12.000 kişi istihdam eden şirketin yıllık cirosu 15 Milyar Amerikan Doları olarak gerçekleşmiş. Varlıklarının değeri 12.7 Milyar Amerikan Doları ulaşan DFM, 40 ülkeye de ihracat yapıyor.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz yeni yatırıma ilişkin olarak; "Türkiye'nin potansiyelini gösteren en güzel örnek DFM'nin yatırım kararıdır. Birbuçuk yıl önce görüşmelerine başladığımız DFM, son bir yıldır Türkiye'ye araçlarını ihraç ederek, ülkemizde varolan potansiyeli birebir tecrübe etti ve kısa bir sürede üretim yapmak üzere yatırım kararı aldı. Bin kişilik istihdamıyla hafif ticari araç pazarında önemli br oyuncu olacak DFM'ye hoşgeldiniz diyoruz."dedi.

DFM'nin 2008'den beri Türkiye'deki distribütörlüğünü yürüten MGY Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı M.Gökhan Yeşilkaya; Mayıs 2008'de Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın, Çin'de DFM'yle başlattığı görüşmeler sonrasında, DFM ile başlayan işortaklığımızın, bugün Ajans'ın destekleri ile ülkemizde yatırıma dönmesinden mutluluk duyduğunu belirterek; "Yaklaşık bir yıldır DFM'nin hafif ticari araçlarını Türkiye'de satıyoruz. Kriz dönemi olmasına rağmen pazardaki talebin canlılığını gören DFM yöneticileri, çok kısa bir süre içinde Türkiye'de üretim kararı aldı. Yeni yılın ilk çeyreğinde hedeflenen temel atma töreni sonrası en kısa zamanda üretime geçilmesi planlanmakta. Türkiye; DFM'nin Avrupa pazarına açılmasında son derece önemli bir rol oynayacak. Bu yatırımla; Avrupa`nın yanı sıra hem Ortadoğu hem de Kuzey Afrika pazarına Türkiye üzerinden açılmayı planlıyoruz." dedi.

Çin otomobil endüstrisinin en önemli şirketlerinden olan DFM (Dong Feng Motor) 1969'da kuruldu. 30 yıldır büyüyen firma, üretim tesislerini Shiyan (orta ve ağır ticari araçlar, parçalar ve komponentler), Wuhan (binek araçlar) ve Guangzhou şehrinde (binek araçlar) faaliyete geçirdi. 2003 yılında genel merkezini Shiyan şehrinden Wuhan şehrine taşıyan DFM'nin kuruluş amacı, tüm ticari araç serileri, binek araçları, parça ve bileşenleriyle otomobil donanımını üretmektir. Firma Çin'in en büyük üç otomobil firmasından biri. Çin ordusu için de askerî araç üreten DFM, ülkesinde Honda, Nissan, Citroen, Peugeot ve KIA'nın resmi üreticisi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyeye-iki-dev-yatirim_71953.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!