Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’ye Koşarak Geldi 40 Ülkeye İhracat Başlattı

ABD’li sanayi devi 3M, Türkiye’de Scotchbrite bulaşık süngerleriyle tanınıyor. 3M Türkiye’nin başında 2 yıldır Cezayirli Karim Sarahni var. Kültürünü yakın bulduğu için Türkiye’ye gelmeyi çok isteyen Sarahni, sadece yurtiçine üretim yapan 3M’yi 40 ülkeye mal satar hale getirdi.

Milliyet Gazetesi
Türkiye’ye Koşarak Geldi 40 Ülkeye İhracat Başlattı

Karim Sarahni, Türkiye’deki tek Cezayirli CEO... ABD’nin dev firmalarından 3M’nin Türkiye’deki yönetimi onun elinde. 3M, isim olarak pek bilinmese de, ürettiği Scotchbrite süngerleri ve Post-it ofis malzemeleri tüm dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılıyor. 3M’nin portföyünde bunların dışında baretten steteskopa, otomobil plakasından zımparaya çok çeşitli ürünler var.       

37 ülkede fabrikaları bulunan 3M, Türkiye’de de üretim yapıyor. Çerkezköy’deki fabrikasında Scotchbrite’ın yanı sıra ameliyat maskesinden oto cam filmine kadar farklı kategorilerde ürünler imal ediyor. Karim Sarahni, 2 yıl önce Türkiye’deki görevi devraldığında ekonomik krizin en civcivli dönemine denk gelmiş.

Nazar boncuğu taşıyor

Ancak 3M’yi krizden hasarsız çıkarmayı başarmış. Önceleri sırf Türkiye’ye yönelik üretim yapan 3M, artık üretiminin yüzde 70’ini ihraç ediyor. Dünyanın her yerine ihracat yapmaya başladıklarını söyleyen Sarahni şunları anlatıyor:

“Türkiye’ye kriz döneminde geldim. Ama Türkiye krizlere alışık olduğu için bu süreci kolay atlattık. Şu anda Meksika’ya bebek bezi bantı, Yunanistan’a temizlik süngeri, Çin’e maske yolluyoruz. Yakında bir de laboratuar açacağız. Burada 49 Türk mühendisi çalışacak. Amacımız yerel piyasaya hitap eden ürünler üretmek. Bir hedef de Türkiye’den çıkacak bir 3M ürününü dünyaya satmak.”

Sarahni, başarısını “nazardan korumak için” kolunda eşinin aldığı nazar boncuğunu taşıyor. 19 yıldır 3M bünyesinde birçok ülkede çalışan Sarahni, “Cezayirli, Müslüman ve doğulu olarak kültürüme uygun bir yerde çalışmayı çok istiyordum. Türkiye’ye atanmayı çok istedim. Türkiye’yi bu kadar sanayileşmiş bulmayı düşünmemiştim. Çalışanlarıma, ‘Hiç bir zaman ülkenizi hor görmeyin, çünkü gerçekten iyisiniz’ diyorum” diyor.

Türkiye ‘hub’ olacak

Cezayir’den 1978’de ayrılarak Almanya’da elektronik mühendisliği eğitimi alan Sarahni, daha sonra bu ülkede güvenlik sektöründe çalışmış. Sarahni’nin 3M macerası ise 1991’de başlamış. Bu tarihten itibaren 3M bünyesinde çeşitli görevler alan Sarahni, Türkiye’den önce Romanya 3M’nin yönetimini üstlenmiş. 2008 yılında Türkiye’ye tayini çıktığında ise kendini küresel ekonomik krizin ortasında bulmuş. Sarahni şunları söylüyor:
“Kriz bizim için yatırım şansı doğurdu. Üretimi Türkiye’nin ihtiyaçlarıyla paralel hale getirdik. Mesela ameliyat önlüğü yapmaya başladık. 3M Türkiye’yi hub (merkez) haline getirmeye sıcak bakıyor. Biz de bunun yolunu arıyoruz. İhracatı 2009’da 2008’in 3 katına çıkardık. 2014’de üretimi 2008’in 4 katına çıkaracağız.”

Aya ilk ‘ayak basan’ 3M oldu

-  3M, 1902 yılında Minnesota Mining and Manufacturing Company adıyla kuruldu.
-  37 ülkede 183 fabrikada üretim yapıyor. Ürünleri 200 ülkede satılıyor.
-  2009’da dünya çapındaki satışları 23 milyar doları aştı. 
-  Dünyada 25 binden fazla patentin sahibi ve toplam 74 bin 835 çalışanı var.
-  3M Türkiye, 1992’den bu yana Çerkezköy’deki fabrikasında üretim yapıyor. Fabrikada 200 kişi çalışıyor.
-  Neil Armstrong’un 1969’da aya inerken giydiği botların tabanında 3M’nin geliştirdiği sentetik bir madde vardı.
-  3M bilimadamlarından Dr. Spencer Silver dayanıksız yapıştırıcı adlı buluşu yaptığında bunun işe yaramaz olacağını düşündü. Yıllar sonra meslektaşı Art Fry, kitabındaki ayracın bir türlü istediği yerde durmamasına sinirlendi ve aklına Silver’ın buluşu geldi. Bu sayede ayracın kitaba yapışmasını sağlayacak, ancak çıkardığında kitaba zarar gelmeyecekti. 30 yaşında olan yapışkanlı not kâğıdı Post-it böyle doğdu.
-  3M solunum maskesi, aslında tek kullanımlık sutyen olarak tasarlandı.

Favori lokantası Eminönü Hamdi

Sarahni, ailesiyle birlikte Türkiye’deki yaşamından çok memnun olduğunu anlatıyor. Eşi Lamia ve iki çocuğuyla Kemerburgaz’da oturan Sarahni sosyal yaşamıyla ilgili şunları anlatıyor:

“Fırsat buldukça İstanbul’u geziyoruz. Ancak haftasonlarını genelde çocuklarımla havuzda geçirmeyi seviyorum. Bazen de Boğaz’da brunch yapıyorum. Favori restoranım Eminönü’ndeki Hamdi. Misafirlerimi Ulus 29’a götürüyorum. Türk yemeklerini, özellikle mezeleri çok seviyorum. Bir de Emirgan’da Çınaraltı’nda oturmak çok güzel.”

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyeye-kosarak-geldi-40-ulkeye-ihracat-baslatti_82143.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!