Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TÜSİAD: Orta Vadeli Program Beklentileri Karşılamaktan Uzak

TÜSİAD Başekonomisti Ümit İzmen dün açıklanan Orta Vadeli Program ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Haziran ayından beri açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'ın ekonomik büyüklüklerinin genel hatları ile gerçekçi olduğu görülmektedir. TÜSİAD'ın 2009 yılı tahminleri ile tutarlı olan bu çerçeve, ekonomideki belirsizliğin azaltılması ve

Referans Gazetesi
TÜSİAD: Orta Vadeli Program Beklentileri Karşılamaktan Uzak

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Ümit İzmen, Orta Vadeli Program'ın belirsizliği azaltmakla birlikte, beklentileri karşılamaktan uzak kaldığını kaydetti.
 
TÜSİAD Başekonomisti Ümit İzmen dün açıklanan Orta Vadeli Program ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Haziran ayından beri açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'ın ekonomik büyüklüklerinin genel hatları ile gerçekçi olduğu görülmektedir. TÜSİAD'ın 2009 yılı tahminleri ile tutarlı olan bu çerçeve, ekonomideki belirsizliğin azaltılması ve hükümetin krizden çıkışta izleyeceği politikalara ilişkin soru işaretlerinin giderilmesinde yararlı olacaktır" dedi. 
 
Program incelendiğinde, hükümetin krizden çıkışta uygulayacağı ekonomi politikalarının, enflasyonda iddialı bir tutum, maliye politikasında ise zamana yayılmış bir toparlanma üzerine kurulu olduğunun görüldüğünü ifade eden İzmen, şöyle devam etti:
 
"Krizden çıkış için genişlemeci maliye politikalarının bir süre daha kullanılmaya devam edileceği anlaşılmaktadır. Kamu finansmanına ilişkin temel büyüklükler, krizle mücadele nedeniyle artırılmış olan kamu harcamalarının bu eğilimi koruyacağını, gelirlerde ise yüksek bir performans beklendiğini göstermektedir. Vergi oranlarında değişikliğe gidilmeden, gelirlerde öngörülen artışın sağlanmasının zor olacağı ve bu durumda bütçe açığının öngörülenden daha yukarıda gerçekleşmesi beklenmektedir. Uzunca bir süreden beri beklenen mali kuralın hazırlıklarının 2010 yılında tamamlanacağının vurgulanmış olması, bütçe disiplininin ancak 2011 sonrasında tesis edileceğini düşündürmektedir."  

"Bütçe açığının finansman yöntemi açık değil"

Orta Vadeli Program'da bütçe açığının finansman yönteminin açık olmadığına dikkat çeken İzmen, kamu açığının büyüklüğü ve finansmanı, kamu borçlarının sürdürülebilirliği ve büyüme, faiz, kur, enflasyon dengelerinin sağlanabilmesi açısından önem taşıdığını kaydetti. İzmen, "Orta Vadeli Mali Çerçeve açıklandıktan sonra, bu konularda daha sağlıklı yorum yapmak mümkün olacaktır. Programın temel amaçlarına ulaşmak için belirlemiş olduğu yapısal reformlar, geçmiş yıllardaki yapısal reform alanlarına kıyasla daha somut önlemler içermektedir. Bu reformlar, sürdürülebilir yüksek büyümeye geçiş için zorunlu adımlardır" dedi.
 
Ancak, geçmiş senelerde de programda yer aldığı halde gerçekleştirilememiş olan bazı başlıkların varlığının, öngörülen reformların uygulama kararlılığını ve dolayısıyla Orta Vadeli Program'ın hedeflerinin gerçekleştirilmesini tartışılır kıldığını ifade eden İzmen, Orta Vadeli Programın, belirsizliği azaltmakla birlikte, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşan en ciddi küresel kriz sonrasında beklentileri karşılamaktan uzak kaldığını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tusiad-orta-vadeli-program-beklentileri-karsilamaktan-uzak_72537.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!