Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TÜYAK 2009 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Gerçekleştirildi

TÜYAK Vakfı ve Derneği tarafından düzenlenen TÜYAK 2009 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu, Sektörel Fuarcılık organizasyonuyla 9-10 Ekim 2009 tarihlerinde WOW Convention Center’da gerçekleştirildi. Sempozyumda, yangın önleyici tedbirler, uyarı sistemleri, yeni yönetmelik ve standartlardaki gelişmeler, uzmanlar ve üreticilerin katılımıyla tartışıldı.

yapi.com.tr
TÜYAK 2009 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu Gerçekleştirildi

TÜYAK Vakfı ve Derneği tarafından düzenlenen TÜYAK 2009 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu, Sektörel Fuarcılık organizasyonuyla 9-10 Ekim 2009 tarihlerinde WOW Convention Center’da gerçekleştirildi.
 Sempozyumda, yangın önleyici tedbirler, uyarı sistemleri, yeni yönetmelik  ve standartlardaki gelişmeler, uzmanlar ve üreticilerin katılımıyla tartışıldı. Yangınların getirdiği maddi ve manevi kayıplara yönelik çözümler arandı.
 
Sempozyumun açılış törenine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Küçük, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Türkiye Yangından Korunma Vakfı & Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı & Derneği (TÜYAK) Başkanı İsmail Turanlı ve çok sayıda davetli katıldı. TÜYAK Vakfı ve Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurahman Kılıç, sempozyumun yangın güvenliğinin önemini anlatmak, günümüz teknolojisine uygun koruma ve önleme sistemlerindeki gelişmeleri açıklamak, sektörde çalışanları biraraya getirmek, yangın güvenliği konusunda çalışanlar arasında bilgi paylaşımının sağlamak,  araştırıcı, üretici, satıcı ve kullanıcılar arasında köprü oluşturmak için düzenlendiğini önemle vurguladı.
 
Kılıç, Türkiye’de hızlı nüfus artışına, sanayideki ve üretim teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak her geçen gün yangın sayısının artmakta olduğunu vurgulayarak, “ Artan yangın sayısı ile ölüm ve yaralanmaların yanı sıra, büyük miktarda hasar da oluşmaktadır. Sadece 2008 yılında, binalarda 93.601 yangın meydana gelmiş ve bu yangınlarda 402 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5.492 hayvan telef olmuştur. Son, 5 yıl içerisinde 387.197 adet yangın meydana gelmiş, 1.729 kişi hayatını kaybetmiş, 26.557 hayvan yangında telef olmuştur. Bu yangınlarda yaklaşık 673 milyon USD maddi hasar meydana gelmiştir. (Yangınların %19.7’si elektrik kontağı, %27’si sigara ve kibrit, %7.2’si baca tutuşması, %5.6’sı ocaklardan,  %3.3’ü tüp gazdan, %3.6’sı kasıtlı olarak çıkarılmıştır.) Elbette bu, görünen zarardır. Asıl zarar, yangının dolaylı olarak verdiği görünmeyen zararlardır. Yanan bir müzenin maddi değeri ölçülemez. Maalesef, yangınlar nedeniyle tarihi varlıklarımız her geçen gün azalmaktadır. Yanan müze değil gerçekte geçmişimizdir. Yanan bir kütüphane değil, yanan tarihimizdir” dedi.
 
Uzun zamandır bu tarzda bir sempozyumun yapılmamış olmasına dikkat çeken Prof. Dr. Abdurahman Kılıç, şöyle devam etti:

“Bu sempozyumun yeni bir başlangıç olmasını ve bundan böyle her iki yılda bir tekrarlanmasını arzu etmekteyiz. Yangın sektörünün saygınlığı ve güvenirliği, sektörde çalışanların bilgi seviyesine bağlıdır.  Bilgi ise, bilginin paylaşımı ile yükselir. İşte, bilginin paylaşımının en uygun yerlerinden biri sempozyumlardır. Yapılacak sempozyumlar, meslektaşlarımızla, yeni mezun mühendisler ve bu meslekte yetişmek isteyen elemanların uygulama alanındaki eğitimlerine, araştırmalarına, bilgi ve teknoloji transferine katkıda bulunacaktır. Bir sempozyumun başarılı olabilmesi için, çalışmalara en az iki sene önce başlanması gerekir. TÜYAK-2011 sempozyumu için önümüzdeki aylarda ilk duyurunun yapılacağını, böylece geleneksel hale gelecek olan sempozyumun, yangın güvenliği anlamında bir buluşma merkezi olmasını hayal ediyorum.
 
Bu, birliktelikle sağlanabilir. Sektör içinde, Türkiye’de yangın güvenliğinin ve yangın sektörünün gelişmesi için büyük çaba gösterenler bulunmaktadır. Elbette, yönetmelikleri menfaatleri doğrultusunda değiştirmek isteyenler, “ideal söndürücü” diye etik olmayan tanıtım yapanlar, halkın bilgisizliğinde yararlanarak kalitesiz sistemler yapanlar ve satanlar yok değil. Bu sektörden yararlanan fakat ve sektörün gelişmesine hiçbir katkısı olmayanların sayısı da az değil. Bunların sayısının her geçen gün azalmasını diliyorum”.
 
Türkiye Yangından Korunma Vakfı & Derneği Başkanı İsmail Turanlı ise konuşmasında, derneğin amacının, yangın risklerine karşı can ve mal kaybının önlenmesi veya en aza indirilmesi olduğunu belirterek, “Bu ülke içerisinde yer alan tüm değerler mülkiyet kime ait olursa olsun bu ülkenin zenginliğidir. Bu ülkenin çocuklarının geleceğidir. Bu çerçevede yangın gibi umutları, hayatları ve zenginlikleri küle çeviren ülkenin zenginliğinden varlığından eksilten bir afetin hasarlarını önlemeye çalışmak, bu konuda meslektaşlarımızı bilgilendirmek, eğitmek sosyal sorumluluk anlayışı içinde asla vazgeçmeyeceğimiz tavrımız olacaktır” dedi. Kamuoyunun sempozyuma verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Turanlı, “Bu sempozyum da sunulan bildirilerin bilime ve akla dayanan zemini kuşkusuz bilgi kirliliğine dayanan ve sektörümüzde zaman zaman büyük sorun teşkil eden yanlış uygulamalar ile tekniğe, bilime, kurallara ve yönetmeliklere aykırı mal ve hizmet arzlarının önlenmesinde de büyük fayda sağlayacaktır” diye konuştu.
 
Gelişen global dünya ekonomisi içerisinde yer almanın vazgeçilmez koşulunun bilgi olduğunu vurgulayan TÜYAK Başkanı İsmail Turanlı, “İnsan kaynağı olarak zenginliğimizin farkındayız. Bu gücü harekete geçirmek için Tüyak Vakfı ve Derneği olarak tüm olanaklarımızı sonuna kadar bilgi üretmeye dönük olarak kullanacağımızı da huzurlarınızda beyan ederiz. Değerli arkadaşlar bilgiyi efektif kullanmak hasar maliyeti ve hasarı önlemeye dönük yatırım maliyeti ekseninde çalışmalara yön vermek  temel hedefimiz olmalıdır. Bu hedef ülke kaynaklarımızın verimli kullanılması sonucunu ortaya koyacaktır” dedi.


 
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise açılış konuşmasında ülkemizdeki mevcut yapı stokunun büyük bir bölümü depreme, yangına, sele karşı güvensiz olduğunu söyledi. Soğancı, ülkemizde yasal düzenlemelerin uygulanmasında yaşanan sorunlara değindiği konuşmasında, “Yasal düzenlemelerin içerisinde özgün bir yeri olan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" hepimizin bildiği gibi, 2002 yılında yayımlandı, 2007 ve 2009 da revize edildi. Bu salonda bulunan birçok meslektaşımızın ve sektör derneğimizin yöneticilerinin, bu yönetmelikle düzenlenmesi ve yönetmeliğin hayata geçirilmesi için çaba harcadığını biliyoruz ve bu çabalarından dolayı da kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Küçük de, “Yangın güvenliği konusunda çalışan araştırmacı, tasarımcı ve uygulamacı tüm aktörleri bir araya getirerek bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak, yangına sabotaja ve çevre risklerine karşı önceden haber alan, algılayan, gerekli çözümleri sunan cihaz ve sistemleri tanımak,  yeni gelişmeleri tartışmak amacıyla bu sempozyumu düzenleyen başta Prof. Dr. Abdurahman Kılıç olmak üzere TÜYAK Vakfı ve Derneği’nin değerli yöneticilerini ve bu konuda emeği geçen herkesi içtenlikle kutluyorum. TÜYAK, kurulduğu yıldan beri ülkemizde tüm kamu kurum ve paydaşlarıyla yangın konusunda eğitim, bilgilendirme ve bilinç yükseltme konusunda verdiği katkı ve çabalar ile yangınların topluma ve ekonomiye verdiği zararların azaltılması konusunda çaba göstermektedir. Kendileri bu çabalarından dolayı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.
 
Geniş katılım ile gerçekleşen sempozyumda, 2M Kablo, EEC Entegre Bina Kontrol Sistemleri, İpragaz, Norm Teknik ve Türkiye LPG Derneği özel sponsor olarak yer alırken, Grundfos Turkey,  Honeywell Otomasyon ve Kontrol Sistemleri, Mas-Daf Makina, Schneider Elektrik, Standart Pompa ve Wilo Pompa Sistemleri altın sponsor olarak, Akın Yangınla Mücadele Danışmanlık ve Eğitim, Alarm Fire Protection Limited, Alp Pompa, Borusan Mannesmann, Kurtarır Yangın Söndürme, LPG Türkiye ve Yanmar da gümüş sponsor olarak yer aldı.
 
İki günde yaklaşık 1000 kişinin katıldığı sempozyumda 10 oturumda toplam 37 bildiri sunuldu. Sempozyumun ilk gününde TÜYAK Vakfı ve Derneği Başkanı İsmail Turanlı tarafından yönetilen “AB Sürecinde Yangın ve Güvenlik Sektörünün Bugünü ve Geleceği” konulu bir panel de düzenlendi. Sempozyumun ikinci gününde ise “Yangın Yönetmeliğinin Uygulamadaki Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu bir forum düzenlendi.  Forumu TÜYAK Vakfı ve Derneği Onursal Başkanı ve Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç yönetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tuyak-2009-yangin-ve-guvenlik-sempozyumu-gerceklestirildi_73746.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!