Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tuzlalı Patronun Fendi AKP’yi Yendi

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Tuzla tersanelerindeki işçi cinayetleriyle ilgili olarak havlu attı: “Ölümler devam edecek!” DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise bazı basit önlemlerle işçi ölümlerinin son bulabileceği iddiasında; “Ortada bilinmeyen bir denklem yok” diyor.

Milliyet Gazetesi



Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Tuzla tersanelerindeki işçi cinayetleriyle ilgili olarak havlu attı: “Ölümler devam edecek!”
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise bazı basit önlemlerle işçi ölümlerinin son bulabileceği iddiasında; “Ortada bilinmeyen bir denklem yok” diyor.
Örneğin gemi inşa, ağır iş kolu olduğu için özellikle riskli işlerde, 7.5 saatten fazla çalıştırmamanız gereken işçiyi 16 saat çalıştırmayacaksınız. Gece çalışması yapılmaması gereken işleri -erken bitsin diye- geceleri de devam ettirmeyeceksiniz...
Önlemleri alacak olan kim? Tuzla’daki tersane sahipleri.
Tersane sahiplerinin neden önlem almadığı ortada: Her önlem bir maliyet demek; masraflar artarsa o kadar yüklü sipariş alamazlar, daha az para kazanırlar!

ILO Tuzla’ya gidiyor
Geçen hafta İngiltere Kraliçesi’nin yemeğinde birlikte olduğumuz ILO’nun Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe’yi “Nereye varacak bu cinayetlerin sonu?” diye aradım: “Bu hafta içinde Tuzla’ya gideceğim. İşverenlerin üzerinde bir baskı oluşturmamız gerekiyor. Anladığım kadarıyla yasal önlemler de yetmiyor. Ne yapıp edip, işverenleri doğru yola sevk etmemiz lazım,” dedi.
Anlaşılan Aslantepe, Çalışma Bakanlığı’nı zora sokmamak için bugüne kadar Tuzla’ya gitmemiş.
Aslantepe diyor ki:
“Cuma günü Meclis Araştırma Komisyonu Tuzla’yı ziyaret etmiş. Ertesi gün 2 ölüm birden oluyor. İşverenler, ‘Burada bir Araştırma Komisyonu var. Artık kamuoyunun dikkatleri üzerimizde’ deme noktasından bile çok uzaklar. Bu, Tuzla’daki işverenlerin hem duyarsızlığını, hem de Türk kamuoyuna karşı vurdumduymazlığını gösteriyor.
Ama bu şekilde devam edemez. Gemi inşada dünya dördüncüsü, ama işçi ölümlerinde dünya birincisi olacaksınız. Olmaz böyle şey.
Bugüne kadar meydana gelen işçi ölümlerinin nedenlerine baktığımızda, hepsinin basit önlemlerle ortadan kaldırılması mümkün görünüyor. Biz yıllar önce bunu Aliağa’da başardık. Şimdi daha medeni koşullarda yaşıyor oradakiler.”

Hükümeti kim takar!
Çelebi de Aslantepe de Tuzla’da çok basit bazı önlemlerle ve temel ilkelere uymak suretiyle işçi ölümlerine engel olunabileceğini ifade ediyor. Başlangıçta tersane sahiplerinin sırtını sıvazlayan AKP hükümeti, şimdi ancak çaresizlik içinde “Ölümler sürecek” diye feryat ediyor. Çalışma Bakanlığı, çözüm üretme yeridir; ancak Çelebi’nin dikkat çektiği gibi Bakan Çelik, “Ölümler sürecek” demekle sadece çözümsüzlüğü telaffuz edebilmiştir.
Tuzla’da Bakan Çelik’in 9 aylık devr-i iktidarında meydana gelen 23 işçi cinayetinin ardından gelinen bu noktada, hükümetin Tuzla’daki işverene laf dinletemediğini söyleyebiliriz. En azından “görüntü” budur; laf dinletmek isteyip istemediği ise ayrı bir mevzudur. Zira kökten piyasacı AKP iktidarı için de akçalı meseleler her zaman önceliklidir.
Bu sorunun üzerine gidip çözmeyi beceremeyen bir iktidar, daha büyük sorunları çözebilir mi?
Tuzla’da tersane sahiplerinin fendi, AKP iktidarını yenmiş gibi görünüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tuzlali-patronun-fendi-akpyi-yendi_61620.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!