Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Üç İhmal: Mevzuata Aykırı Kablo, Tek Havalandırma, Yaşam Destek Yokluğu

Sağlık ve inşaat alanı uzmanları, hastanede sekiz ölüme üç ihmalin yol açtığı görüşünde birleşti: 1 -Kullanılan kabloların yangını ve dumanı üst katlara taşıması, 2 -Yoğun Bakım ve Ameliyathane havalandırmasının genel havalandırmadan ayrı olmaması, 3 -Yoğun bakım hastaları kurtarılırken yaşam destek hizmetinin aksaması...

Radikal Gazetesi
Üç İhmal: Mevzuata Aykırı Kablo, Tek Havalandırma, Yaşam Destek Yokluğu

Sağlık ve inşaat alanı uzmanları, hastanede sekiz ölüme üç ihmalin yol açtığı görüşünde birleşti: 1 -Kullanılan kabloların yangını ve dumanı üst katlara taşıması, 2 -Yoğun Bakım ve Ameliyathane havalandırmasının genel havalandırmadan ayrı olmaması, 3 -Yoğun bakım hastaları kurtarılırken yaşam destek hizmetinin aksaması...

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yayınladığı Elektrik Tesisatı Genel Şartnamesi, “Yüksek katlı binalar, hastaneler, tiyatrolar, okullar, sinemalar, alışveriş merkezleri, bilgi işlem merkezleri, tüneller, maden ocakları, fabrikalar gibi yapı ve yerlerde, alev almaz, yangına dayanıklı ve gerekli dielektrik özelliğini sağlayan halojensiz kablo kanalları, boruları ve bağlantı elemanları kullanılacaktır” diyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ise“Yangına karşı dayanıklı olması gereken kabloların, ilgili standartlara uygun olarak deneye tabi tutulmuş ve sertifikalı olması gerekir” diyor. Yönetmelikte, binalarda duman kontrol sistemi olarak yapılan basınçlandırma, havalandırma ve duman tahliye tesisatının; binada bulunanlara zarar vermeyecek, panik çıkmasını önleyecek ve binanın emniyetli bir şekilde boşaltılmasını sağlayacak güvenli bir ortamı oluşturacak şekilde tasarlanması zorunlu tutuluyor. Kabloların bir yangında 60 dakika yanmadan dayanması da şart. Oysa yangın sonrası hastanede yanıp dumanı üst katları sarmış kablo görüntüleri vardı.

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erdal Aktuğ da “Yangının çıktığı bölümde kullanılan kabloların yanmayan, duman çıkartmayan ve zehirlenme yapmayan ‘halojen free’ kablo olmadığını tespit ettik” dedi.  

Halojenden arınmış kablo şart

Yangının çıktığı ikinci bodrum katında taşeron şirket tarafından işletilen görüntüleme merkezi bulunuyordu. Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan’a göre yangın tomografi cihazlarının kablolarının yanmasıyla başlayıp dumanı yoğun bakım ünitelerine ulaştı. Hastane yönetmeliklerine göre bu kabloların özel alaşımlı olması ve bu dumanı çıkarmaması gerektiğini anlatan Aslanhan, şöyle dedi:

“Taşeron hizmet veren firmanın tomografi merkezinde uygun kablolar kullanmadığını düşünüyoruz. Yangın çıktığında duman çıkmaması gerekiyordu. Akıllı hastane deniyor ama havalandırma sisteminin hastanelerde böyle olmaması gerekir. Bağımsız havalandırma sistemi olmalı. Bu bina akıllı değil, akılsız. ‘Yüksek teknolojili’ deniyor ama yoğun bakımdan ambulansla götürene kadarki süreçte hastalar solunum fonksiyon cihazlarından ayrıldığında gereken desteğin sunulmadığını gördük.”

Kısa süre önce devlete hastane inşa eden bir inşaat mühendisinin verdiği bilgiye göre, ayrı havalandırma ve yangına dayanıklı elektrik sistemi, iki önemli koşul. Hastanede özellikle de yüksek voltajda elektrik kullanan cihazların bağlı olduğu bölümlerde ‘Halojen free, yani halojenden arınmış’ kablolar kullanmak kaçınılmaz. Ayrıca bu tür kablo sistemlerinin çelik borulardan geçirilmesi gerekiyor.

2006 tarihli bir hastane yönetmeliği  de, yoğun bakım ünitesi için ayrı havalandırma şartı getiriyor. (Radikal)

Tatbikat başarılıydı!

Hastanede 28 Nisan 2009’da yangın tatbikatı yapılmıştı. Hastanenin internet sitesinde de yer alan ‘2009 yangın eğitim ve tatbikatı’ yangın anonslarıyla başladı. Hastalar ve personel paniğe yol açmadan tahliye edildi. Bu sırada hastane bahçesinde yakılan ateş görevliler tarafından getirilen yangın tüpleriyle söndürüldü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uc-ihmal-mevzuata-aykiri-kablo-tek-havalandirma-yasam-destek-yoklugu_69280.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!