Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın
BÖLÜM SPONSORU

Üçkuyular'a Modern Kruvaziyer Limanı

Dünyanın önde gelen kruvaziyer turizmi şirketi İtalyan Costa ile İzmir Ticaret Odası işbirliğiyle, Akdeniz'in en modern kruvaziyer limanlarından birisi, Üçkuyular'a kurulacak. 75 milyon dolarlık yatırım için taraflar arasında ön anlaşma imzalandı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Üçkuyular'a kurulacak limana aynı anda 8

Yeni Asır Gazetesi
Üçkuyular'a Modern Kruvaziyer Limanı

Dünyanın önde gelen kruvaziyer turizmi şirketi İtalyan Costa ile İzmir Ticaret Odası işbirliğiyle, Akdeniz'in en modern kruvaziyer limanlarından birisi, Üçkuyular'a kurulacak. 75 milyon dolarlık yatırım için taraflar arasında ön anlaşma imzalandı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Üçkuyular'a kurulacak limana aynı anda 8 kruvaziyer geminin yanaşabileceğini bildirdi. İtalyan Costa'nın Başkanı ve CEO'su Pier Luigi Foschi ise, "Ege kıyılarını turiste boğacağız" diye konuştu.

320 bine ulaştı

Son 5 yılda kruvaziyer turizminde 320 bin yolcu sayısına ulaşan ve Türkiye'nin en büyük üç limanından birisi olan İzmir'in, yeni kruvaziyer limanı ile Akdeniz'de ilk 5'e girmesi hedefleniyor. Ekrem Demirtaş, belirledikleri İzmir vizyonunda turizmin büyük önem taşıdığını söyledi. 2004 yılında kruvaziyer turizmini hedef olarak koyduklarını ifade eden Demirtaş, "Çalışmalara başladığımızda sıfır noktasındaydık. Yılda, yolunu kaybetmiş iki gemiden başka gemi gelmiyordu. Kruvaziyer şirketleri ile görüşmelere başladık. Liman ücretlerini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle indirdik. Alsancak Yolcu Limanı'nı beğenmediler, merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın desteği ile 1.5 ayda istedikleri her şeyi yaptık. 2 dolara inen ayakbastı paralarını da biz ödemeye başladık" dedi.

Bu çalışmalar sonucunda İzmir'e gelen kruvaziyer yolcu sayısının 320 bin kişiye ulaştığına dikkat çeken Demirtaş, bu yıl 136 gemiyle 360 bini aşkın yolcunun gelmesinin kesinleştiğini vurguladı. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

18 ayda bitecek

"Sürekli eklenen gemilerle 400 bin yolcu rakamını zorlayacağız. İzmir, artık Türkiye'nin ilk üç kruvaziyer limanından birisi oldu. Yeni hedefimiz yılda 1 milyon kruvaziyer yolcusu getirerek, 2 milyon 100 bin turist getiren Barselona gibi kentlerle yarışmak. Bunun için yeni limana ihtiyacımız var. İzmir'e en fazla yolcu getiren şirketlerden biri olan ve dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden Costa ile Üçkuyular'da Arabalı Vapur İskelesi'nin bulunduğu bölgede yeni bir kruvaziyer limanı yapmak için ön anlaşma imzaladık."

Özelleştirme İdaresi'nin Üçkuyular'daki alanla ilgili planlama çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Demirtaş, Koruma Kurulu onayı da dahil bütün süreç tamamlandıktan sonra Özelleştirme İdaresi'nin bu alanı ihaleye çıkaracağını açıkladı. İhaleye, Costa ile kuracakları şirketle katılacaklarını belirten Demirtaş, limanı 18 ay içinde ve 75 milyon dolarlık yatırımla tamamlayacaklarını dile getirdi.

Sefer sayısı artacak

İtalyan Costa'nın Başkanı ve CEO'su Pier Luigi Foschi de İzmir Ticaret Odası ile ön protokolün imzalandığını açıkladı. Foschi, "Türkiye adına İzmir'in yerel ortaklarının yüzde 33, yabancıların payı yüzde 67 olacak. Türkiye vazgeçilmez pazarımız" dedi. Ekonomik krize karşın her geçen gün büyüdüklerini ifade eden Foschi, şunları söyledi: "Büyüdükçe yeni gemiler inşa ettirip seferlerimizi artırıyoruz. Şimdi hedefimiz Ege'de dört, beş liman kurmak. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile ortaklaşa yaptığımız projeleri, bir an önce hayata geçirmek istiyoruz".

Üçkuyular'daki dev liman inşaatının bitmesiyle Türkiye'ye düzenlenecek sefer sayısında büyük artış olacağını vurgulayan Foschi, Ege'nin Türk kıyılarını turistlerle dolduracaklarını açıkladı. Foschi, bu yıl deniz yolu ile Türkiye'ye 400-420 bin turist getirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uckuyulara-modern-kruvaziyer-limani_67117.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!