Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

UCLG-MEWA Diyarbakır’da Toplandı

Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantı Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya yurt içi ve yurt dışından 56 belediye başkanı, yardımcıları, İl Özel İdaresi, belediye

ibb.gov.tr
UCLG-MEWA Diyarbakır’da Toplandı

Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantı Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya yurt içi ve yurt dışından 56 belediye başkanı, yardımcıları, İl Özel İdaresi, belediye meclis başkanları ve üyeleri katıldı.

Gelişen Diyarbakır’a teşekkür

Konuşmak üzere kürsüye gelen UCLG Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 1996’dan sonra birkaç kez Diyarbakır’a geldiğini söyledi. Topbaş, "Çin Seddi’nden sonra ikinci ancak yapılış tarihi itibarıyla dünyada birinci olan surlara sahip Diyarbakır, tarihin gizemini içinde saklayan ayrıca tarihi ve kültürel güzellikleri asırlardır yaşatan bir şehir" dedi. Topbaş, mimar gözüyle uçaktan Diyarbakır’a baktığında yeni gelişme alanlarında modern bir Diyarbakır’a doğru gidişatın olduğunu gördüğünü belirterek Baydemir’e teşekkür etti. Mevlana’nın “Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar” sözünü alıntılayan Topbaş, belediye başkanlarının halkın ve insanların geleceklerini hazırladığını söyledi.

“UCLG her olayı yakından takip eden dünya insanlığının geleceğini ve refahını hazırlayan çalışma sürecine girmiştir” diyen Topbaş, insanların mağaralardan şehirlere taşındığını bugün nüfusun yüzde 70’inin şehirlerde yaşadığını söyledi. “Sadece altyapı ve lokal çalışmalar yapmakla sınırlı kalmayacağız. Artık global bir köyde yaşıyoruz. İletişim çok gelişti tüm olumsuzlukları anında görebiliyorsunuz” diyen Topbaş, “Nihai amacımız Ortadoğu ve Batı Asya için daha büyük gelişimlerini sağlamak. Bu bölge insanlık tarihinin başlangıç yeridir” diye konuştu.

“UCLG’nin temel felsefesi kentte insan haklarıdır” diyen Topbaş, “Kent hakkı”, “katılımcı demokrasi hakkı”, “kadın-erkek eşitliği” gibi başlıkların şehirde yaşayan insanların beklentileri olduğunu ve “Unutulmaması gereken en önemli şey insanların eşitliği, özgürlüğü ve kardeşliğidir” şeklinde konuştu.

Toplantıya ev sahipliği yapan  UCLG MEWA Eşbaşkanı Osman Baydemir, “Dünya artık yerellerden büyüyor, yerellerden gelişiyor, yerellerden yönetiliyor. Yerelden yerele uzanacak barış, dostluk ve hoşgörü kültürünün gerçekleşmesinde yerel yönetimler önemli bir aktör” dedi. Ortadoğu ve Batı Asya coğrafyası içerisinde yerel yönetimlerin güçlenmesi ve tesisi konusunda atılması gereken adımların olduğunu bildiren Baydemir, “Birlikte çalışarak, deneyimler aktararak, dünyadaki deneyimleri alarak kat etmemiz gereken mesafeler var. UCLG-MEWA yerel yönetimlerde Ademi Merkeziyetçilik’in, özerkliğin, yerindenliğin geliştirilmesinin bir nevi okulu olacaktır” dedi.

UCLG’nin kendi çalışma disiplini içerisinde göstermiş olduğu dayanışma ve iç barışın bugün çok farklı bir mutluluğunu da yaşadıklarını söyleyen Baydemir, UCLG’ye oybirliğiyle başkan seçilen Kadir Topbaş’ı kutladı.

Gazze’den, Kudüs’ten selam

Filistin Belediyeler Birliği Başkanı İslam Akel de Gazze Belediye Başkanı Maged Ebu Ramazan’ın selamlarını ileterek sözlerine başladı. Akel, Gazze Belediye Başkanı’nın UCLG’nin eşbaşkanı olmasına rağmen işgal altındaki Gazze’den çıkma yasağı olduğu için işgal güçleri tarafından engellendiğini söyledi. Diyarbakır’a ikinci gelişi olduğunu aktaran Akel, Diyarbakır’ın tarihi özellik anlamında önemli bir yer olduğunu belirtti. “Esir kardeş ülke olan Gazze’den selamlar getirdim. Yaralı Kudüs’ten selamlar getirdim” diyen Akel; Afganistan, İran gibi İslam ülkeleri olarak Topbaş’ın yeniden başkan seçilmesinden gurur duyduklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından gündem maddelerine geçilen toplantının sonunda aile fotoğrafı çektirildi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/uclg-mewa-diyarbakirda-toplandi_84495.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!