Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ulaşım Pahalılığında Ankara İlk Sırada

Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi, otobüs ücretlerinde pahalılık sıralamasında, 16 büyükşehir belediyesi arasında birinci sırada yer alıyor. Ulaşım pahalılığında rakip tanımayan Ankara?da, tam bilet 1.70 TL'den indirimli bilet ise 1.15 TL'den satılıyor.

Cumhuriyet ANKARA
Ulaşım Pahalılığında Ankara İlk Sırada

Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi, otobüs ücretlerinde pahalılık sıralamasında, 16 büyükşehir belediyesi arasında birinci sırada yer alıyor. Ulaşım pahalılığında rakip tanımayan Ankara'da, tam bilet 1.70 TL'den indirimli bilet ise 1.15 TL'den satılıyor. Cumhuriyet Ankara'nın 16 büyükşehir belediyesi arasında yaptığı derlemeye göre, Anakent Belediyesi, otobüs ücretlerinin en pahalı olduğu il konumunda ve pahalılık konusunda diğer büyükşehirlere fark atıyor. Ankara'da EGO otobüslerinin ücretleri 1.70 TL iken diğer büyükşehirlerin ücret tarifeleri şöyle:

İstanbul'da tam bilet 1.30 TL indirimli bilet 85 kuruş, İzmir'de tam bilet 1.35 TL indirimli bilet 67 kuruş, Adana'da 'Kentkart' ile tam bilet 75 kuruş indirimli bilet 65 kuruş, Antalya'da 'Antkart' ile tam bilet 1.30 TL indirimli bilet 70 kuruş emekli ise 1 TL, Bursa'da tam bilet 1.65 TL indirimli bilet 1.10 TL, Erzurum'da tam bilet 1.25 TL indirimli bilet 90 kuruş, Eskişehir'de tam bilet 1.15 TL indirimli bilet 85 kuruş, Diyarbakır’da tam bilet 1 TL indirimli bilet 75 kuruş, Gaziantep’te tam bilet 1.20 TL indirimli bilet 90 kuruş, Kayseri’de tam bilet 1.20 TL indirimli bilet 75 kuruş, Kocaeli’nde tam bilet 1.20 TL indirimli bilet 80 kuruş, Konya’da tam bilet 90 kuruş indirimli bilet 65 kuruş, Mersin’de tam bilet 85 kuruş indirimli bilet 65 kuruş, Sakarya’da tam bilet 90 kuruş indirimli bilet 45 kuruş, Samsun’da tam bilet 1.25 TL indirimli bilet ise 1 TL’den satılıyor.

Belediye otobüsü ücretlerindeki ucuzluk sıralamasında diğer 15 büyükşehir belediyesini geride bırakan Adana’da tam bilet fiyatı 75 kuruş. Adana’da, Ankara’daki bilet ücretinin yarısından daha az bir tutarla, bir yerden başka bir yere gitmek mümkün. İndirimli bilet tarifesinde ise en ucuz il Sakarya. Sakarya’da indirimli bilet ücreti 45 kuruş. Ankara’daki indirimli bilet ücretleri, Sakarya’dakinin yaklaşık 2.5 katı. Ankara’da iki binişlik EGO kartları 3.40 TL iken on binişlik EGO kartları 14 TL’den satılıyor ve pahalılık konusunda en yakın rakiplerine fark atıyor. İzmir, Antalya ve Sakarya gibi illerde indirimli bilet, tam biletin yarısı. On binişlik biletlerden yapılan bir hesaplamayla Ankara’daki indirimli bilet, tam biletin yaklaşık yüzde 80’ine karşılık geliyor. Bu uygulama, öğrencilerin tepkisini çekiyor.

‘İstanbul bile Ankara’dan ucuz’

Tüketici Hakları Deneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara’nın, Türkiye’nin en pahalı kenti olduğuna dikkat çekti. Çakar, şunları söyledi:

“Bu da yetmiyormuş gibi AŞTİ’deki şehirlerarası servisler kaldırıldı. Bu da yolculuk maliyetini arttırıyor. Belediye otobüsleri ve dolmuşlar çok pahalı. Dolmuşların ücretini de belediye ayarlıyor. Bir ve beş binişlik EGO kartları vardı. Gökçek, onları da kaldırdı. Bunlar da, yurttaşların ‘kazanılmış haklarını’ ortadan kaldırdı. Tüketicinin haklarını ve temel gereksininmlerini karşılamak adına çok yanlış bir tutum. En temel kamusal haktır ulaşım. Yoksulluğun yoğun olduğu ve on binlerce öğrencinin yaşadığı bir kentte belediye otobüs biletleri zaman zaman bedava verilmelidir ve ucuzlatılmalıdır. Böyle yapılması gerekirken tam tersi yapıldı. İstanbul gibi bir anakent buradan daha ucuz. Ankara Anakent Belediyesi’nin tutumu, kamu ahlâkına, tüketici haklarına, belediyecilik anlayışına ve sosyal devlete aykırı. Yurttaşlar mağdur bırakılmıştır. Ankara ulaşımını bu hale getiren Melih Gökçek, 4. kez başkan seçildi. Bu da ‘trajikomik’ bir olaydır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ulasim-pahaliliginda-ankara-ilk-sirada_68442.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!