Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ulucami, Baştan Aşağı Yenileniyor

BTSO'nun 1 milyon 400 bin YTL'lik desteği üzerine harekete geçen Ulucami Derneği, caminin iç restorasyonu için restoratör Semih İrteş'le protokol imzaladı. Restorasyon çalışmaları, Anıtlar Kurulu denetimi altında yapılıyor.

Zaman Gazetesi/Fatşh Karakılıç
Ulucami, Baştan Aşağı Yenileniyor

smanlı Devleti'nin 4. padişahı Yıldırım Beyazıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılan ve dünyanın en önemli hat eserlerinin bulunduğu Bursa Ulucami'nin Haziran 2006'da başlayan restorasyonu sürüyor. Toplam 20 kubbesi bulunan tarihi caminin restorasyonu kapsamında 19 aylık sürede 14 kubbe ve çevresindeki hat eserleri baştan aşağı elden geçirilirken, restore çalışmalarının yaklaşık 6 ay daha sürmesi bekleniyor. Bu arada, tarihî caminin su alan dış duvarları da önümüzdeki dönem restore edilecek. Ulucami'nin dış cephesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün proje hazırlığı sürüyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 1 milyon 400 bin YTL'lik desteği üzerine harekete geçen Ulucami Onarım, Donatım ve Bakım Derneği, caminin iç restorasyonu için restoratör Semih İrteş'le protokol imzaladı. Restorasyon çalışmalarının sürdüğünü anlatan Cami Derneği Başkanı İbrahim Aydın, çalışmaların Anıtlar Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi'nin denetimi altında sürdüğünü açıkladı. Aydın, ilk olarak dünyada benzeri bulunmayan, yan taraflarında kainatın resmedildiği 6 bin 666 parçadan oluşan çivisiz minberin, üzerindeki 12 kat vernik çözülerek ilk günkü gibi kemik ve sedef kakmaları görülecek şekilde ortaya çıkartıldığını kaydetti. Halen minberdeki çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Aydın, çürümüş sedef kaplamalarının yerine yenisinin konmasına Anıtlar Kurulu'nca izin verilmediği için çürümüş sedeflerin sadece temizleneceğini belirtti. Restorasyon hakkında bilgi veren Aydın, "Müezzin mahfiline çıkan merdivenlerde ceylan derisi üzerine yapılmış özel nakışlar, düz yağlı boya kaldırılınca tesadüfen fark edilerek orijinal haliyle gün yüzüne çıkarılıyor. 20 kubbeden 14'ü tamamen ele alınmış, çimento parçaları, sıvalar temizlenmiş ve kubbelerin çevresindeki levhalar ve hat eserleri temizlenmiştir. Her bir kubbede haftalarca çalışan ekip, öncelikle 'fil paye' denilen sütunlardaki plastik boyaları kimyevi maddelerle söküyor, ardından raspalıyor, yazıların içleri de kimyevi maddelerle temizlenerek parlatılıyor. Yazılar 1855 depreminden sonra yapılan onarımlarda ele alınmıştı. Ulucami'de hat açısından en önemli eserler sıva üzerine fil payelere (sütunlara) yazılmış esma-i hüsnalardır. Yıllar önce Ulucami'de yapılan çalışmalarda bütün zeminlere plastik badana yapılmış. Plastik badana caminin nefes almasını engelledi." dedi.

Cami içindeki şadırvanın da elden geçirildiği restorasyonda cami içerisindeki 2 katlı hünkar mahfilinin de ele alınacağını belirten Aydın, çalışmaların bitmesiyle tarihî caminin orijinal haliyle gün yüzüne çıkacağını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ulucami-bastan-asagi-yenileniyor_60514.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!